Ciasto ze śliwkami na ucieranym spodzie jest bardzo smaczne a w dodatku łatwe w przygotowaniu. Przepis jest sprawdzony więc polecam go państwu. SKŁADNIKI : 1 kg dużych, ciemnych śliwek 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka ma pojemność 120-130 g ) 250 g masła o temperaturze pokojowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 szklanka cukru kryształ(...)połączą dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto powinno być lekko klejące. Rozkładamy je na dnie blaszki o wymiarach 25/30 cm. Na ciasto rozkładamy pokrojone śliwki bez pestek, układamy je skórą do dołu. Posypujemy je 1 łyżką cukru. Ciasto pieczemy 45 minut, temperatura 180 %, funkcja termoobieg. Pianę ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania
Kulinarne Fantazje Mariolimuffinek, czyli w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem mieszamy razem. Przelewamy do formy, wykładamy owoce i kruszonkę. Pieczemy. Ciasto jest bardzo smaczne, do śliwek pasuje idealnie, choć myślę, że też inne owoce też będą tutaj super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki kruszonka: 70 g masła 1 szklanka mąki(...)ciasto: 250 ml maślanki 3 jajka M 3 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: owoce u mnie śliwki 1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do miski dajemy wszystkie składniki i zagniatamy kruszonkę. Wkładamy do lodówki. 2. Do jednej miski dajemy składniki suche: mąka, cukier, c. waniliowy i proszek do pieczenia
kruche babeczkiSkładniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 240 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego około 400 g śliwek Sposób wykonania: Żółtka oddzielamy od białek. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło(...)sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy pozostały cukier puder. Całość miksujemy jeszcze około 3 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy dno foremki o wymiarach 25x35cm. Na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu. Całość przykrywamy pianą z białek. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut
Qchnia po prostuSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, żółtka 3 sztuki + 1 jajko "L", mleko letnie 1 szklanka, masło stopione 5 dag, śliwki 70 dag, cynamon 2 łyżki, puder cukier - ile potrzeba Do misy robota pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól, żółtka i jajko, wlać stopione masło i letnie mleko, hakiem robota wyrabiać(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka ze śliwkami
W Mojej Kuchni Lubięprzepisów. W zależności od sezonu piekę ją z truskawkami i rabarbarem, z wiśniami, z porzeczkami (choć w tym przypadku zdecydowanie trzeba dosypać więcej cukru:), z jabłkami czy gruszkami, ze śliwkami i morelami. I właśnie ta z morelami zawładnęła ostatnio naszym podniebieniem:) Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta(...)truskawkami Tarta z jagodami Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z cukinią i fetą Tarta z rabarbarem Rustykalna tarta z kurkami Tarta ze śliwkami i jogurtem Tarta z cukinią i serem Galette z papierówkami Rustykalna tarta z morelami Składniki : 120g twarogu 100g masła 170g
Obiad gotowycukier 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, masło 5 dag + 1/2 szklanki mleko, mąka tortowa 65 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", śliwki 50 dag, jabłka 6 sztuk, cynamon 5 łyżek, puder cukier - ile potrzeba Drożdże wymieszać z w misie robota z łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, nakryć misę talerzem odstawić(...)keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżka i nałożyć do form, na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, zostawić w formach do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna
W Mojej Kuchni Lubięmargaryna 12,5 dag miękka, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1/2 łyżeczki, czekolada gorzka 100 gram, śliwki 10 sztuk średnie, cukier puder - ile potrzeba Bardzo dojrzałe, miękkie brązowe banany obrać i dodać do miski, dodać jajka, cukier wanilinowy, cukier,miękki tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodać startą czekoladę, połączyć składniki, dodać pokrojone w kosteczkę śliwki i połączyć składniki. Keksówka silikonowa 22 cm, ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, przed podaniem ciasto posypać obficie pudrem cukrem - ciasto ucierane z brązowych bananów
W Mojej Kuchni Lubięjajka 1 sztuka "L", żółtka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 5 dag, śliwki 1 kg Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem(...)minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym. Składniki: Spód: 1 jajo 20g erytrytolu 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 50g oleju kokosowego Mus: 150g (1 szt.) gruszki 120g (3 szt.) śliwek cynamon Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypać mąkę, erytrytol, wbić jajo i dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę(...)włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Mus W czasie chłodzenia spodu należy przygotować mus. Gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić na mniejsze porcje. Owoce przełożyć do garnka i zalać odrobiną wody. Prażyć, aż do całkowitego puszczenia soku przez owoce. Na koniec dodać cynamon. Wychłodzony spód wyłożyć na natłuszczoną formę. Piec przez 15 minut w 180 stopniach
Truskawkowa Fiestaciasteczka wyszły mi idealne. Bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Dodatek śliwki suszonej sprawia, że są obłędne w smaku i pachnące. Idealne z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły czy na piknik. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru(...)cukier waniliowy 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 15 dag suszonych śliwek od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując
IzabelawkuchniSkładniki: jajka 8 sztuk "M", palma 200 gram miękka, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 1 kg duże, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie Do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć do białości - masa ma być grudkowata, do masy wsypać mąkę tortową, proszek(...)pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 25x20 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, duże śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, układać gęsto na cieście. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie wystudzić. Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą polać
W Mojej Kuchni Lubięporcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów 8 suszonych śliwek 150 g koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 2 łyżeczki Vegety Przygotowanie: Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić i przełożyć(...)zwyczajnej, pętko kiełbasy wiejskiej i kawałka boczku) pokroić w kostkę i dodać do karkówki. Całość mięsa smażyć jeszcze przez 15 minut przed dodaniem do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i śliwki. Całość doprawić 1 łyżeczką papryki i 1 łyżeczkę Vegety. Oczywiście ilość przypraw zależy od smaku kucharza, więc powinna być dozowana według indywidualnych preferencji. Tak przygotowany bigos gotować na wolnym ogniu
KuchniaWeDwoje.plcukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione letnie 100 gram, cynamon 3 łyżki, śliwki 1 kg, czekolada mleczna 200 gram Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1 szklanką letniego mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu(...)zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta
W Mojej Kuchni LubięDomowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie! Składniki: 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży 250g mąki żytniej T720 250g mąki pszennej chlebowej T750 10g soli 5g cukru 500ml ciepłej wody 100g suszonych śliwek Sposób przygotowania: Rozczyn Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej(...)bezpośrednio do miski z mąką. Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestakorzenie pietruszki pokrojone w paski 1 łyżka mąki 100 ml przecieru pomidorowego 2-3 liście laurowe 1 szklanka wina Prošek lub Porto 2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonych śliwek Świeża pietruszka 2 łyżki cukru Sól Pieprz świeżo zmielony 300-400 g Gnocchi Jeśli już mamy, tę pokaźna listę składników, Pašticada, czeka Po pierwsze tak jak pisałem wcześniej, danie zacznij(...)Połóż ostrożnie mięso i obsmaż je z każdej strony na złoto – brązowy kolor, zajmie to jakieś 10 minut. W międzyczasie resztę pozostałych warzy pokrój na mnie kawałki, śliwki przekrój na pół. Po trzecie przełóż mięso do dużego rondla z grubym dnem. Na patelnię po mięsie, wrzuć cebulę, czosnek i boczek i chwilę podsmaż, w razie potrzeby dodaj
RafalCook