śliwka - 11236 przepisów (strona:226/750)

świąteczne śledzie z suszonymi śliwkami 103

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 750 g śledzi w oleju 300 g śliwek suszonych Helio 3 cebule 4 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 koncentratu 5-6 łyżek octu 3 liście laurowe 4 łyżeczki miodu ok. 2/3 łyżeczki cynamonu ok. 125 ml oleju pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodajemy(...)przecier, liście laurowe, miód, cynamon, ocet oraz pokrojone śliwki. Mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z wystudzonym sosem. Taką przekąskę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby smaki się „przegryzły”. wpis zapiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Sernik cytrynowy ze śliwką 95

Sernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio doba ma za mało godzin dla mnie a wolny weekend-takie coś nie istniało w moim kalendarzu. :( Powolutku już ten czas się normuje i znajduję chwilę, by coś nawet upichcić smacznego! Polecam go również(...)twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny ▪ sok z jednej cytryny ▪ pół szklanki słodzika/cukru wierzch ▪ 50 g suszonych śliwek ▪ 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i kakao. Formujemy spód formy (24) i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. 2. Cytrynę dobrze myjemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik cytrynowy ze śliwką 92

Sernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio doba ma za mało godzin dla mnie a wolny weekend-takie coś nie istniało w moim kalendarzu. :( Powolutku już ten czas się normuje i znajduję chwilę, by coś nawet upichcić smacznego! Polecam go również(...)twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny ▪ sok z jednej cytryny ▪ pół szklanki słodzika/cukru wierzch ▪ 50 g suszonych śliwek ▪ 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i kakao. Formujemy spód formy (24) i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. 2. Cytrynę dobrze myjemy

zdrowo i aktywnie
WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK 102

Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka  30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.  Na patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara

Kulinarne Fantazje Marioli
KOKTAJL MALINA ŚLIWKA BEZ LAKTOZY 98

odcedzić, używając do tego gazy. Koktajle same w sobie to prawdziwa bomba witamin. Są idealnym pomysłem na drugie śniadanie. Sycące, zdrowe i smaczne. Czegóż więcej potrzeba? KOKTAJL MALINA ŚLIWKA BEZ LAKTOZY (na 2 porcje) Składniki 2 szklanki napoju roślinnego (u nas owsiany) 4 duże lub 6 mniejszych śliwek 300 g malin (najlepiej świeże, ale mrożone też dadzą radę!) 1/2 łyżeczki(...)mielonego cynamonu ewentualnie miód do smaku Jak zrobić? Owoce myję, usuwam pestki ze śliwek.  Do wysokiego, wąskiego naczynia wkładam owoce, cynamon, wlewam napój roślinny. Całość miksuję za pomocą blendera. Dosładzam miodem, jeśli jest taka potrzeba. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Jesienne ciasto z orzechami laskowymi i śliwkami wg Aleex 101

rosołem. Szczególnie lubimy go w chłodne dni, bo cudownie rozgrzewa i smakuje naszą tradycją. Ale po kilku godzinach zapach domu się zmienia. Dziś dominują w nim pieczone śliwki, cynamon i orzechy laskowe. Ten zapach pochodzi z pysznego ciasta, które znalazłam na stronie Dorotus. Koniecznie chciałam je wypróbować. Okazało się niezwykle smaczne I proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie takie połączenie smaków(...)szczypta soli • pół łyżeczki cynamonu • 115 g zimnego masła • ½ szklanki jasnego brązowego cukru • 1 duże jajko • cukier waniliowy • pół szklanki drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych Nadzienie śliwkowe: • 600 g śliwek • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić

W mojej kuchni
Kruche ciasto z jabłkami i śliwkami 73

Kruche ciasto z jabłkami i śliwkami to wspaniałe, jesienne ciasto. Jabłka i śliwki podkręcone przez korzenne przyprawy smakują wybornie, do … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Kruche <span>ciasto z jabłkami i śliwkami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kiełbasa z gęsi 90

czarnego pieprzu 2 g rozmarynu 2 g majeranku 2 g gałki muszkatołowej 2 g granulowanego czosnku 2 g ziela angielskiego pół małej cebuli (ok. 20 g) 4 suszone śliwki 2 łyżeczki miodu 30 ml czerwonego słodkiego wina jelita wieprzowe (do kupienia np. w sklepach internetowych) Schłodzone mięso mielimy w maszynce używając sitka o małych otworach (3 mm). Po zmieleniu mięso(...)wstawiamy do lodówki na 30 minut i zaczynamy przygotowywać przyprawy. Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu, cebulę i śliwki kroimy w drobna kosteczkę. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Jak już mięso się schłodziło, to możemy zacząć je wyrabiać. Do miski z mięsem dodajemy przyprawy, cebulę, śliwki, wino, miód i smalec i wyrabiamy kilka/kilkanaście minut aż masa będzie kleista

Marder&Marder Manufacture
Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami 109

szczypta sody – szczypta soli polewa czekoladowa: – 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – ok. 7-8 garść śliwek np. węgierek  świeżych lub mrożonych Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w ¾ szklanki mleka. Mieszać co chwila aż powstanie gładka czekoladowa, lejąca się masa. Orzechy zmiksować i przełożyć do miseczki(...)powoli przesianą mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Pod koniec miksowania dodawać mąkę orzechową. Całość przelać do blaszki ( u mnie okrągła o średnicy ok. 24 cm). Śliwki umyć przekroić na pół i pozbyć się pestki. Ułożyć na cieście środkiem do góry. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzić na kratce

I LOVE LIFE
ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 161

Przepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje.  składniki:   200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g masła 10 łyżek(...)mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam umyte i pozbawione pestek śliwki (skórką do dołu). Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ 56

czekolady deserowej i gorzkiej, ciemne, o kremowej konsystencji, nie za słodkie. Wspaniałe! Smaruję nimi pieczywo, dodaję do jogurtów, ciast i tortów, wyjadam łyżką kończąc słoik. Jeśli lubicie powidła ze śliwek – spróbujcie koniecznie przepis z czekoladą! Z przepisu wyszło: 3 słoiki o pojemności 180 ml. 1 słoik o pojemności 330 ml. SKŁADNIKI: 2 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek(...)piekarniku nagrzanym do temp. 110 st. C przez 20 minut. Bez termoobiegu, grzanie góra plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika. powidła przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. PRZYGOTOWANIE: Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję na kawałki. Umieszczam w garnku, zasypuję cukrem i włączam gaz. Gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką. Czekolady siekam drobno. Po 4 godzinach

Zasmakuj Kuchni
Tarta rustykalna ze śliwkami 86

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend? Ten wypiek zaskoczy Cię intensywnością smaku. Chrupiącą tartę rustykalną ze śliwkami warto wypróbować zwłaszcza teraz, kiedy na straganach mamy świeże śliwki. Przygotowałam dla Ciebie przepis na wyjątkową, letnią tartę, w której mieszają się cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Uwierz mi, że ta mieszanka sprawia, że gdy … Artykuł Tarta rustykalna(...)śliwkami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Filet w sosie imbirowo-śliwkowym 76

odpada:) Danie wyjątkowo smaczne można podawać z ziemniakami pod każdą postacią, jak również z ryżem będzie smakować doskonale. Zachęcam do skorzystania. Składniki 500 g filet drobiowy sos 300 g śliwek węgierki bądź inne tylko ciemne 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 2 małe dymki bez szczypiorku sól, pieprz Filety lekko rozbić(...)grube przeciąć przez środek. Posypać solą i pieprzem odstawić do lodówki. Śliwki wypestkować włożyć do rondla z grubym dnem. Imbir obrać pokroić w kostkę, dodać do śliwek. Czosnek, cebulę drobno posiekać dodać do sosu. Podlać 1/4 szklanki wody, posolić, dodać pieprz, cukier, sos sojowy, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas przemieszać łyżką

gotuj ze mną
Sushi – przepis 105

smakowite kąski z ryżu. PRZEPIS NA SUSHI Składniki na sushi: 1 szkl ryżu do sushi 4 listki suszonych alg morskich nori kawałek wędzonego łososia ok 100g kilka śliwek z octu – tutaj przepis zaprawa do ryżu: 3 łyżek octu ryżowego 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego dodatkowo: sos sojowy marynowany imbir pasta wasabi Jak zrobić sushi: Ryż płuczemy(...)Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min). Mieszamy składniki zaprawy. Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć. Łososia i śliwki kroimy w podłużne paski (w zapałkę). Na macie bambusowej rozkładamy listek alg (błyszczącą stroną do dołu). Na nori układamy ryż na 2/3 powierzchni (ryż dość lepki łatwiej rozprowadzić zmoczonymi

Dorota Smakuje