Powidła śliwkowe.

Powidła śliwkowe.

Powidła śliwkowe.

Klasyczne powidła śliwkowe. Zawsze, muszę je mieć, w swoich domowych zapasach. Świetne do nadziewania pączków, do przełożenia piernika, a także do naleśników, gofrów i pieczywa. Dużo bym musiała wymieniać :) W każdym bądź razie, warto poświęcić trochę czasu i mieć je w swojej spiżarni. Składniki: 3 kg śliwek 3,5 szklanki cukru Wykonanie: Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier. Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Agusiowe smakołyki

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.