niego wielkiej ochoty. Jego data ważności mija za kilka dni, więc warto go jednak zjeść aby się nie zmarnował. Chwilę później odkrywam, że zostało mi kilka śliwek- które równie jak twaróg wymagają jak najszybszego spożycia. Chwila namysłu i wpadam na pomysł słodkiej twarogowej zapiekanki, która koi uczucie głodu na kolejne kilka godzin. W skrócie, jak zrobić coś, z niczego. SKŁADNIKI(...)twarogu 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 białka jajka 2 łyżki mleka łyżeczka cynamonu 2 łyżki ksylitolu 4 śliwki WYKONANIE: białka ubijamy na piankę twaróg blendujemy z mlekiem dodajemy mąkę, cynamon, ksylitol i jajka- całość dokładnie mieszamy- po czym przekładamy do formy do zapiekania śliwki kroimy w plasterki i dekorujemy zapiekankę- całość pieczemy
healthy dreamsSezon owocowy i upały, więc na obiad pyszna zupa ze śliwek, która jest idealna na zimno i gorąco. Zupa śliwkowa Składniki: - 700 g śliwek węgierek - 250 g makaronu świderki - cukier - szczypta cynamonu - śmietana Przygotowanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Zalewamy 2 litrami wody, słodzimy do smaku i gotujemy około 30 minut, doprawiamy cynamonem. W między czasie
Kulinarne życieDziś nareszcie udało mi się zrobić sałatkę, która chodziła za mną już od dłuższego czasu. Kilka tygodni temu spotkałam w sklepie koleżankę i obydwie brałyśmy śliwki suszone. Przy okazji wymieniłysmy się tym co będziemy z nich robić. I własnie wtedy dowiedziałam się o tej sałatce. Nie mam pojęcia czy dobrze ją odtworzyłam, ale wyszła bardzo smaczna :) Składniki: 1 pojedyncza pierś(...)kurczaka, sól, pieprz, bazylia, oregano, 2 łyżki oleju, por, 10 śliwek suszonych, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać bazylię i oregano oraz dwie łyżki oleju. Wymieszać i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Por i śliwki suszone pokroić drobniej, dodać do nich ostygnięte mięso, majonez. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikibrudzi się tylko jedną miskę, no i nie dodajemy do niego cukru i tłuszczu więc nie musimy się aż tak bardzo martwić o naszą figurę kiedy go jemy, dodatek śliwek, jabłek, przypraw korzennych, kakao oraz płatków quinoa sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik oraz pobudza metabolizm, idealne na taką zimową pogodę do tego pyszny kubek mleka (ja właśnie podgrzewam(...)staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) pół szklanki drobnych płatków
zdrowa vege kuchniaProporcje należy dostosować do swoich upodobań - jedni wolą słodsze mięso, inni - mniej. plastry surowego boczku wieprzowego suszone morele (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) suszone śliwki (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) przyprawy wg gustu Śliwki i morele zalać wodą (zostawiając po 1 sztuce do każdej roladki). Moczyć co najmniej(...)delikatnie rozklepać - tak jak na kotlety) i dokładnie natrzeć przyprawami. Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę (nie obowiązkowo). Następnie na każdym plastrze boczku ułożyć po jednej śliwce i moreli, zwinąć w roladkę (w razie potrzeby spiąć wykałaczką) i ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wodą i owcami, które uprzednio się moczyły. Przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie
Di gotujelaurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję i dorzucam kapustę(...)wodę i zalewam znowu, gotuję grzyby na wolnym ogniu około 10 min siekam je i dodaję do garnka, wodę też wlewam do kapusty. Dokładam wędzony boczek, dwa rodzaje posiekanych śliwek i wędzoną kiełbasę. Mięsa przesmażam partiami, żeby je zrumienić. Pamiętajcie, że jak wrzucicie całość mięsa na patelnię, to puści dużo soków i zacznie się gotować, a nie przysmażać. Na patelnię
ladykitchenmną i w mojej kuchni! ;-))) TARTALETKI ŚLIWKOWO- CZEKOLADOWE Z MALINAMI I PISTACJAMI! WYKONANIE: - 1 tabliczka czekolady Terravita 70% kakao - 6-8 sztuk pierniczków - 2 łyżki oleju kokosowego - 20 śliwek kalifornijskich - zamrożone maliny W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Terravita, dodaj do niej kilka malin, tak aby się rozpadły i połączyły z czekoladą! Śliwki zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut! Pierniki pokrusz(...)dodaj olej kokosowy, 1/2 czekolady rozpuszczonej i śliwki. Całość zmiksuj blenderem! Wylep masą dno foremki. Na wierzch polej resztą czekolady, udekoruj posypką, pokruszonymi pistacjami i malinami! Możesz schłodzić chwilkę w lodówce! Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNItorebki. Moje kiśle powstają na wiele sposobów, w zależności od owoców jakie mam pod ręką lub pory roku. Ten przygotowałam pod koniec jesieni jak były jeszcze nasze polskie śliwki (gdzieś mi się zapodziały zdjęcia). Jest kwaśny, taki jaki lubię najbardziej:) z mocno wyczuwalnymi śliweczkami. Nie dodawałam do niego cukru, gdyż wystarczyła mi słodycz jaką posiadają owoce, ale osoby(...)które lubią słodkości mogą do musu śliwkowego dodać z 2 łyżeczki cukru :) Potrzebne składniki: 200 gr śliwek 3 łyżeczki tapioki 290 gr wody pestki granatu do posypania Przygotowanie: Śliwki dokładnie myjemy drenujemy a następnie miksujemy na gładką masę. Wrzucamy do rondelka z grubym dnem i podsmażamy ciągle mieszając przez 10 min. Do musu śliwowego dodajemy tapiokę rozrobioną
Łycha smakówzawsze uwielbiałam naleśniki. Takie puszyste, lekkie… placuszki z dżemem, z serem białym i cynamonem, czy smażone z kawałkami jabłek bądź śliwek. Dlatego MUSIAŁAM przemycić je do mojej diety. I wiecie co? Te smakują mi jeszcze bardziej! A świadomość, że są zdrowe, wywołuje uśmiech na mojej buźce :D U mnie te naleśniki królują na stole w każdą wolną sobotę. Czasem(...)szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :) Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej
Jak gotować i nie zwariowaćUwielbiam dorsza. Dziś w towarzystwie jarzyn i śliwek suszonych. Składniki: 1 kg fileta z dorsza 1 pęczek włoszczyzny 25 dag suszonych śliwek liść laurowy ziele angielskie sól do smaku sok z cytryny pieprz do smaku Wykonanie: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić. W miedzy czasie warzywa umyć, pokroić, zalać wodą, włożyć śliwki, przyprawy do smaku i ugotować wywar
Tradycyjna KuchniaPiernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku. SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy
W kuchennym oknie Ewyzaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po upieczeniu(...)marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich suszone śliwki, oraz resztę majeranku i mieszamy. Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza jabłka wymieszane ze śliwkami. Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią
Miód i pieprzZapiekane parówki z serem i śliwką, zawinięte w boczek to ciepła przekąska niejednej imprezy z czasów PRLu. Szybko można je przygotować, odstawić i czekać na odpowiedni moment, kiedy to trzeba wstawić je do piekarnika. Można wstawić wszystkie naraz, albo dawkować emocje ;) Jest tylko jedne małe ale... kiedyś parówki były inne.... parówki, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser żółty, boczek wędzony, wykałaczki(...)talerzyka, więc kawałki nie mogą być duże). Naciąć w środku wzdłuż. Ser pokroić w troszkę grubsze plastry a następnie w paski wielkości otworów w parówce. Kawałek sera i śliwkę włożyć w nacięcie w parówce. Zawinąć boczkiem, spiąć wykałaczką. Końce parówki naciąć na krzyż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 17 -20 minut. Podawać ciepłe. zastawa
królestwo garówkilogram karczku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli - 1 płaska łyżka mielonego pieprzu - 3 ząbki czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać ) - 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych ) - ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki ) - 2 średnie cebule - 2 kulki ziela angielskiego - olej(...)tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn. Podawać z chlebem i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek
kawawszklancejabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30% Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć(...)wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową (śmietankę zagotować, dodać czekoladę i rozpuścić
talerz przyjemności