Deser banalnie prosty. Uwielbiam takie, zwłaszcza kiedy nagle najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Do tego śliwki, jedne z moich ulubionych owoców, podane na ciepło.... Czego chcieć więcej w chłodne jesienne popołudnie? ;) Do kruszonki możecie dodać łyżkę wiórków kokosowych lub płatki migdałów. kilkanaście śliwek kilka łyżeczek brązowego cukru Kruszonka: 1/5 kostki margaryny szkl mąki 2/3 szkl cukru Śliwki kroję
Smakołyki AsiSerniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na pewno trochę "cięższy" ale równie pyszny jak mój. Do serniczka moja ulubiona kawa z mlekiem w ślicznym kubeczku "Filona" od Porcelany Bogucice. 1kg gotowego sera do serników 5 jajek 100g masła 1/2 szkl cukru(...)szkl cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżka mąki pszennej ok 1/2 kg śliwek cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając wbijać po 1 jajku, następnie dodawać ser. Na koniec wmieszać mąkę i proszek budyniowy. Tortownicę o śr. 24cm. wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki Asisklepach, a jeśli się uprzemy to jeszcze może i na straganach znajdziemy śliwki. A warto, bo to ciasto ciasto ze śliwkami jest pyszne :) Składniki 8 śliwek 120 g masła 8 łyżek mąki 8-10 łyżek cukru 4 małe jajka łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, podczas ucierania dodajemy po jednym jajku, szczyptę soli Mąkę
Proste Potrawythat snack is simple, and making it is easy, perfect option for a party or evening with a movie at home! SKŁADNIKI: cienko krojony wędzony boczek awokado suszone śliwki INGREDIENTS: thinly sliced bacon avocado dried plums Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i usuń łupinę, pokrój na kawałki mniej więcej wielkości śliwek. Kawałek awokado i śliwkę owiń plasterkiem boczku, wszystko
Martyna Cooksrosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :) Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym. Polecamy :) Porcja: forma o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta Składniki: Ciasto na tarte z tego przepisu lub opakowanie ciasta(...)serka mascarpone , 50 g cukru, 2 jajka, 3 łyżki likieru Amaretto , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta cynamonu Dodatkowo: 500 g śliwek, d o posypania cukier puder różany lub zwykły. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
SzczyptaSmaQupichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto. Składniki (na 4-5 porcji): Najlepiej jeśli śledzie(...)podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza. 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego) sok z 1/4 cytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki
Mango Papajapieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek(...)kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami i też wkładacie do środka. Rozgrzewacie piekarnik do 180 st. C i roztapiacie masło. Smarujecie roztopionym masłem gęś, układacie
GRUBY WAŁEKszklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka Amaretto Polewa**: 100 gram gorzkiej czekolady 30 gram masła Miód podgrzewamy z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Studzimy. W misce(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie studzimy na kratce i umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tuż przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową. *Suszone morele i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Następnie śliwki, dżem figowy i Amaretto miksujemy na mus. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka(...)Dodatki: 250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone
Czerwień i błękitszklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka Amaretto Nadzienie morelowe: 100 gram suszonych moreli 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka Limoncello (opcjonalnie) Polewa**: 150 gram gorzkiej czekolady 50 gram(...)przez 22-25 minut. Jeśli mamy taką możliwość to pieczemy wszystkie blaty jednocześnie, natomiast jeśli posiadamy jedną formę pieczemy jeden blat po drugim. Upieczone blaty studzimy. Suszone morele i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Następnie śliwki, dżem figowy i Amaretto miksujemy na mus. Tak samo postępujemy z morelami, dżemem i Limoncello (jeśli używamy). Pierwszy blat smarujemy powidłami
Mango PapajaŚledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie(...)moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem i liściem laurowym.Mieszamy i dusimy pod przykryciem.Na końcu dodajemy pokrojone śledzie,delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień
Bajeczna Kuchniaroku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne(...)powidła będą dobre gdy będą bardzo gęste,jak się okaże że są za rzadki to jeszcze smażymy.Gorące nakładamy do słoików .Pasteryzujemy 10-15 minut. Najlepsze powidła wychodzą ze śliwek mocno dojrzałych i pomarszczonych
Bajeczna KuchniaJuż ostatnie śliwki na straganach i dlatego trzeba je wykorzystać. Ciasto które dziś proponuję jest pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym i nie wymaga dużego nakładu pracy. Polecam każdemu smakoszowi śliwek ale nie tylko. Ciasto śmietankowe ze śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniespód: 100 g masła 200 g mąki 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko nadzienie: 500 g śliwek cynamon nutella kruszonka: 50 g mąki 1 łyża kakao 30 g masła Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą(...)wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem. Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie
KuchcikoweLoveSkładniki: 2 kg śliwek 0,5 kg cukru żel do dżemów Wykonanie: Umyte i wydrylowane śliwki przełożyć do garnka podlać 1,5 szkl wody dusić na małym ogniu nie doprowadzić do przypalenia. W międzyczasie dodać cukier. Gdy śliwki ulegną rozpadowi dodać żel do dżemów ciągle mieszając doprowadzić do gotowania nie doprowadzając do zrobienia się piany. Dżem przełożyć do słoików dokładnie
Pychotkaaa