krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać do 180°C. Śliwki z kompotu odsączyć na sitku(...)cukrem, dodać miękkie masło i połączyć składniki. Schłodzić w lodówce. Składniki suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego
Atlas SmakówŚledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki, dodajemy koncentrat
Kuchnia Beatypapryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy(...)ugotowane prawdziwki – przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki. Na każdą połówkę kładziemy po suszonej śliwce – zawijamy. Smażymy na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku (po usmażeniu tłuszcz, jak kto lubi, można dodać do zupy). Gotowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków (u mnie
mojewypiekiinietylkosobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 3,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)kokosu, Dodatkowo: 1/2 kg śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam
Tradycyjna kuchnia Kasimojego ogródka #dumna Składniki (co najmniej 4 bycze porcje): 2 średnie cukinie 4- 5 małych patisonów 3-5 marchewek 2-3 kilka cebule około pół kilograma bobu 10 śliwek suszonych śliwek przyprawy: po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, pieprzu i 1 lub dwie łyżki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, cukinie i patisony pokroić w kostkę razem(...)podsmażamy minutkę i zalewamy około 1 szklanka wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno
greenscarfświeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ? Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami. składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)wyrabiamy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem
noteskulinarnyfigaProste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając
R'n'G KitchenKolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny lub łyżeczka(...)skórki z pomarańczy 300 g śliwek pokrojonych w ćwiartki 2 łyżeczki cynamonu Wsypujemy mąkę do miski, robimy wgłębienie, wykruszamy drożdże, dodajemy połowę mleka, szczyptę cukru i widelcem mieszamy drożdże. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 15 min. by zaczyn się spienił. Do miski dodajemy resztę mleka, połowę cukru, żółtko, połowę masła (rozpuszczonego), skórkę cytrynową. Wyrabiamy wszystko aż ciasto stanie się elastyczne
Dzieje kuchennej Wiewióryswoje właściwości zdrowotne. Składniki: Golonka 2 golonki z prosiaka, 2,5 l wody, 50 g soli morskiej, 2,5 l wywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego(...)przybrania kilka świeżych kwiatów (opcjonalnie). Przygotowanie: Golonka Wodę zagotować z solą i wystudzić. Do zimnej solanki włożyć golonki, wstawić do lodówki na 24 godziny. Do wywaru cielęcego dodać borowiki, śliwki, czosnek, liście laurowe i tymianek, zagotować. Golonki opłukać pod strumieniem zimnej wody, włożyć do wywaru, gotować 1,5 - 2 godziny. Glazura Wszystkie składniki zagotować i zredukować o połowę. Pestki
SzczyptaSmaQ09/2011 magazynu "Meine Familie&Ich", sąsiadował na jednej stronie z owym pysznym serniczkiem , który tak się podobał. Ale muffiny jeszcze przewyższają go smakiem, zapewniam. Muffiny ze śliwkami Składniki: 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier(...)mąkę, proszek, cukier zwykły i waniliowy) wymieszałam w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlałam mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksowałam, dodałam połówki śliwek, wymieszałam krótko i wypełniłam papilotki, ułożone w zagłębieniach blaszki, prawie do pełna (nie szkodzi, jak urosną większe). Piekłam 30 minut. Cukier puder wymieszałam z sokiem pomarańczowym. Lekko ostudzone muffinki dekorowałam
Kuchnia PrezydentowejOstatnio oglądając MasterChef Australia Gary pokazywał jak zrobić tą przepyszną tarte więc postanowiliśmy że i my ją zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki(...)miękkiego masła - 120 g cukru pudru - 2 jajka - 40 g mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę
Kuchenne WariacjePestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100 g Bakalland, Orzechy włoskie fresco, ok. 4,5 zł/70 g 645 kcal/ 100 g 3. Suszone daktyle, śliwki, banany Skondensowane źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, ale także cukru. Trzeba na nie uważać, bo czasem oprócz własnego cukru (czyli głównie fruktozy) zawierają ten dodany przez producenta. Są także(...)sprawdzą się gdy nie mamy nic innego pod ręką. Można je jeść solo, lub dodać do przetworów mlecznych jeśli ktoś nie ma problemów z trawieniem tego typu jedzenia. Bakalland Śliwki suszone, ok. 4,9 zł/100 g Składniki: śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca: kwas sorbowy 282 kcal/100 g Morela suszona Bakalland, ok. 4,99 / 200 g Składniki: morele
Powiedz dietom nieKruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna. Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda(...)jednak z powodzeniem upiec je w formie do tarty o średnicy 26cm. Będzie miało nieco cieńszy spód i cieńszą warstwę kremu z którego efektownie będą się wynurzały połówki śliwek. Aby dłużej się dobrze prezentowały, można je po upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie” to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu
Wiem co jemspecjalnie namawiać :) Spróbujcie koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao(...)amaretto Przygotowanie : Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Gotując na niedużym doprowadzić do wrzenia
Domowa Cookierenka Agiotrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką
Marder&Marder Manufacture