śliwka - 11236 przepisów (strona:287/750)

Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 122

żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę suszonych śliwek, bo takie połączenie też lubię, choć następnym razem dodam ich więcej. Po prostu, nie mogę się doczekać, co też wymyśliły inne Piekarki i co też smakowitego przygotowały, bo w naszym(...)śliwek80 g orzechów laskowych8 g (1 i 1/2 łyżeczki) soli20 g (2 i 1/2 łyżki) gorzkiego kakao* dokarmionego 12-24h wcześniejPrzygotowanie:1. Wymieszać rodzynki z orzechami i pokrojonymi śliwkami.2. W drugiej misce przesiać mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką

UgotujmyTo.pl
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 203

marchewki  …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę nawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają z wielką przyjemnością ( jak ja dawniej ;) ) SKŁADNIKI:CIASTO :* mąka(...)mleko – 125 ml* masło – 25 g* sól – 1 szczyptaDODATKOWO :* mąka ziemniaczana – 50 g* żółtko małe – 2 szt* śliwki* cukierSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą.Wlewamy mleko.Dodajemy masło i szczyptę soli , a następnie gotujemy do całkowitego wymieszania składników.Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.Zdejmujemy z ognia

Ostra na Słodko
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 727

Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami  zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy(...)proszek – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- śliwki – 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 141

niej zrobić takie cuda, dzięki którym miłością do kaszy jaglanej zarazimy nawet tych, którzy do tej pory za nią nie przepadali!Dziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek.Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa!Niesamowicie pachnie … a moja mama stwierdziła, że smakuje jak przepyszny sernik!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – ok. 2 szkl* śliwki(...)wodzie.Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania/ keksówkę delikatnie natłuszczamy.Na spód wyciągamy połowę kaszy, wygładzamy, pokrywamy połową borówek i połową wypestkowanych śliwek.Przykrywamy resztą kaszy i układamy resztę owoców.Górę dodatkowo posypujemy łyżką cukru.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.Podajemy lekko przestudzoną.Smacznego

Ostra na Słodko
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą 144

przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie(...)SKŁADNIKI:* śliwki węgierki –  2 kg* cukier – ok. 200 g* czekolada deserowa – 100 g* kakao – 3 łyżki* woda – 1 szkl* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.Im mniej wody zostaje

Ostra na Słodko
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 449

lewe ręce.1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajkośliwkicynamon, cukier waniliowyJajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek

Z butelką mleczka w tle
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 170

połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm.... Składniki: kruche ciasto - możecie zerknąć do  >tego przepisu< dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie, 2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce), 2 łyżki masła , sok wyciśnięty z połowy cytryny , pół litra mleka(...)łyżki cukru waniliowego , 1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy . Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki. Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki drożdżowe 154

mąki pszennej -1 kostka margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -9 jajek -0,8 kg chudego twarogu -sól -olejek zapachowy śmietankowy -3 łyżki mąki ziemniaczanej -świeże śliwki Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu        i odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozczyn(...)rośnie, więc przygotowujemy nadzienie. Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy ś liwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem). Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki    stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego. Solidnie mieszamy mikserem i gotowe.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej

Maminek kulinarny
Babeczki z jabłkami 116

Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej.    Przygotowujemy: -12-15 jabłek -kilka śliwek -goździki -mąkę -cukier puder -margarynę -2 jajka -proszek do pieczenia -aromat śmietankowy    Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Przygotowujemy syrop: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)będzie imitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniec umieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć. Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu. Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczka wykonana z ciasta. W środku jabłka jest śliwka lub dżem. Oczy i nosek

Maminek kulinarny
Bigos 149

dodatkiem czerwonej kapusty. Składniki: -0,5 kg kapusty białej -0,5 kg kapusty czerwonej -0,5 kg kapusty kiszonej -0,5 kg kiełbasy -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -przyprawa barbecue -sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie    Białą i czerwoną kapustę szatkujemy. Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie(...)doprawiania )  i płuczemy. Śliwki kroimy.    Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe  i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste - -(ok 1 godzina).    W trakcie gotowania woda wyparowuje

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 140

była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu    Mięso kroimy w dużą kostkę.    Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą(...)pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.    Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.    W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 126

Dżem śliwkowy dokładnie taki, jak ten z dzieciństwa. Składniki: -5 kg śliwek -2 kg cukru To wszystko.    Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Zasypujemy kilogramem cukru i odstawiamy na ok. godzinę.    Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.    Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików(...)wymaga dodatkowej pasteryzacji )  a resztę śliwek  gotujemy na niewielkim ogniu  do zgęstnienia.    Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe

Maminek kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 328

pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki pieprzu cayenne sól Śliwkowy sos BBQ: 4 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 3 duże śliwki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki powideł śliwkowych(...)kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Śliwkowy sos BBQ:  Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 218

suchych drożdży (po 7g) 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka Kruszonka 100 g masła  120 g mąki ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy rozczyn.   Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy(...)odstawiamy do ostygnięcia. Do masła dodajemy mąkę z cukrami i mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli kruszonką będzie za bardzo się kleić możecie dodać więcej mąki. Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Blachę (używam standardowej

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania