macie, to ten z puszki też daje radę Proporcje tak naprawdę dowolne – dajcie więcej tego, co lubicie najbardziej 1 puszka ananasów 1 duże jabłko 4-5 suszonych śliwek garść rodzynek 50 g pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków kukurydzianych mały kubeczek jogurtu naturalnego (200g) Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Osączonego(...)zalewy ananasa kroimy w kostkę. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Pestki słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Studzimy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy płatki owsiane, płatki kukurydziane oraz jogurt naturalny. Mieszamy. PP 2/2011
Smaki Na Talerzutrochę wiórków kokosowych lub cukier z wanilią. Crumble podaję z lodami waniliowymi lub śmietankowym, spróbujcie – będzie pysznie! Ten deser smakuje o każdej porze dnia i roku Crumble ze śliwkami i morelami SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 250 g mąki pszennej 150 g masła, zimnego, drobno posiekanego 120 g cukru OWOCE: 500 g śliwek 3 morele 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zasmakuj Kuchnipuszka ciecierzycy lub białej fasoli Ok. 10 suszonych śliwek 1 duża cebula Olej do smażenia Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w rondlu o grubym dnie na złoto. Do smażenia dodać listek laurowy i ziele. Cebulę lekko przestudzić i wyciągnąć przyprawy. W tym czasie pokroić drobno śliwki i zmiksować cieciorkę na gładką
Gotujemy i jemyPompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 g mąki 250 g twarogu 250 g margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych cukier puder do dekoracji Twaróg zmielić
Gotujemy i jemykubeczek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g masła 1 i 1/3 kubeczka mąki 2/3 kubeczka cukru około 70-100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 10-15 sztuk śliwek węgierek Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką) do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25×25 cm lub nieco większą*. Na cieście rozkładamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Orzechy laskowe przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż z orzechów zacznie schodzić skórka. Przekładamy je na ręcznik papierowy i pocierając
Smaki Na Talerzuprzepis na powidła śliwkowe nazwę powidłami ze śliwek dla leniwych … albo dla niecierpliwych – co by chcieli szybko zrobić i szybko je zjeść ;-) Miałam dużo śliweczek pod ręką (czytaj: aż 6 sztuk ;p), więc wyszła mi ilość powideł aku The post Powidła ze śliwek węgierek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki Wątróbka drobiowa 550g Pierś kurczaka 350g Cebula 1 duża Pietruszka 1 pietruszka Marchew 3 średnie marchewki Jajko 2 całe jajka + 1 żółtko Śliwki suszone 150g Sól Pieprz Liść laurowy 1 liść Ziele angielskie 2 ziarenka Vegeta 1 łyżeczka The post Pasztet drobiowy ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepłaska łyżeczka ostrej papryki w proszku sól pieprz olej do smażenia łyżka czarnych porzeczek z nalewki lub likieru (zawsze je zostawiam, przygotowując cassis ) kilka suszonych moreli kilkanaście połówek wędzonych śliwek Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do soczewicy wlać dwie szklanki wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu w garnku. Przykryć(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Część masy wyłożyć do keksówki. Wyrównać. Na masie ułożyć na środku rządek suszonych moreli, a po bokach rządki wędzonych śliwek. Na suszone owoce wyłożyć resztę masy. Docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię. Piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić pasztet w keksówce do lekkiego ostudzenia. Potem wyjąć go w papierze
Weekendy w domu i ogrodziezdrowe śniadanie z płatkami owsianymi i owocami. Do przygotowania płatków będziemy potrzebowali: 1 szklanka płatków owsianych górskich lub innych (250 ml) 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych kilka suszonych śliwek duże jabłko kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego około 2 łyżek soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowaniem: Płatków owsianych z owocami Przygotowanie: Płatki owsiane wsypuję(...)miski, dodaję jogurt, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut, aby płatki zmiękły i napęczniały. Następnie banany i śliwki drobno kroję i dodaję do płatków. Jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do płatków. Dodaję wiórka, sok z cytryny i dokładnie mieszam – śniadanie jest gotowe. Płatki owsiane z owocami są gotowe, można podawać. Życzę
Uwaga Babcia GotujeTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasztet nie był zbyt suchy) jajko 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki sosu worcestershire łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka ostrej papryki sól pieprz czarny olej do smażenia ewentualnie: wędzone śliwki Fasolę mung zalać wodą i moczyć przynajmniej 4 godziny. Odcedzić, zalać 800 ml wody i dodać cząber. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości (15 - 20 minut). Odcedzić(...)Włączyć piekarnik na 210 stopni C. pieczenie góra/dół. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Część masy wyłożyć do keksówki, dociskając do jej dna. Pośrodku, wzdłuż linii ułożyć wędzone śliwki. Wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię. Wstawić keksówkę do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut, a potem jeszcze 40 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Gorący pasztet wyjąć z papierem
Weekendy w domu i ogrodziePlacek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!suszonych grzybków (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki oleju/masła ghee sól, pieprz 2-3 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego około 10 wędzonych śliwek 1 łyżeczka kminku - opcjonalnie 1 szklanka wody Przygotowanie: grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić. Na jak długo zależy jak grubo zostały pocięte grzyby do suszenia. Od 10 minut(...)dolać wody, dodać przyprawy i dusić kapustę do miękkości. Dusiłam 40 minut, ale grubiej poszatkowa może wymagać nawet 1 godziny lub wiącej. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w paseczki śliwki doskonale się przechowuje, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Nadmiary mośna zamrażać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła 50 dkg kapusty kiszonej 6 sztuk suszonych śliwek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 jajka Jak przygotować wytrawne ciasto kruche . Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać(...)średnim ogniu przez dwie minuty. Do cebuli dodać mięso mielone. Kontynuować smażenie przez kolejnych 15 minut. Po 15-u minutach dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, śliwki pokrojone w drobną kostkę, sól oraz pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć do odparowania sosu (mi zajęło to 1,5 godziny). Podsmażone składniki wystudzić. Kiedy zimne, dodać dwa jajka
mecookssmaku sosie piwnym z wyczuwalną nutką grzybowo – śliwkową. Bardzo smaczny obiad, polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 suszonych śliwek kilka suszonych grzybków 150g ciemnego piwa 300g wody 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina chilli, świeża zielona pietruszka olej do smażenia *** Karkówkę kroimy w około(...)podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnie ponownie dokładamy podsmażone mięso *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone śliwki oraz grzyby. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz chilli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie wlewamy piwo i dusimy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa
Blog z Apetytem