Przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, idealne dla dzieci. Sezon owocowy w pełni, szykuję trochę słoików z powidłami śliwkowymi z kakao, nazywamy je czeko-śliwki, dziewczyny je uwielbiają. Składniki cukier wanilinowy szklanka cukru 1kg śliwek 3/4 opakowania kakao Przepis Owoce umyj i wyczyść z pestek, pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, który ma grubsze dno. Przełóż
Kurnikowospecjalnie .. Składniki : 2 kacze korpusy ( całej kaczki szkoda ,lepiej upiec, a kości są bardziej esencjonalne na wywar ) kacze podroby : żołądki , serduszka ( po 6-8 szt ) 1 małe opakowanie ,wędzonej śliwki kilka plastrów, suszonej gruszki ( 5-6 szt ) 3 marchewki 2 pietruszki,korzeń 2 cebule 1/2 małego selera , korzeniowego kawałek pora ( około 10 cm ) sól , pieprz do smaku(...)solą . Stawiamy na małym gazie i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką
Ogrodnik w podróżyskładniki na 1 porcję: 1 garść miksu sałat 3-4 suszone śliwki Helio 2-3 pomidorki koktajlowe ok. 7 kosteczek sera feta wykonanie: Na talerz wykładamy miks sałat. Na sałacie układamy ser feta,pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość polewamy sosem, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. składniki na sos: 1 łyżka oliwy
Domowy Smak Jedzeniasmaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje! SKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju do momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy(...)majeranku i odrobiny przegotowanej wody (ja używam wody filtrowanej, której nie muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK! ). Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni). Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego. Smacznego :) 1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana
Moje Kuchenne Rewelacjelaktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam na klasycznego murzynka w jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki 3/4 szlk. cukru 0,5 szkl. wody 1 kost. margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki
Cynamonowe szczęścieporanku powstaje powidło bez cukru.tradycyjne w smaku. Takie jak kiedyś robione bez pośpiechu i z sercem. Składniki; Śliwki, Wykonanie' Śliwki myjemy, wyciągamy pestki. układamy na blaszce i pieczemy około 5 godzin w piekarniku, w temp. 190 stopni ci jakiś czas mieszając. Gdy powidła sa geste przekladamy do sloikow i pasteryzujemy
Anioły w kuchnisię ogarnę w końcu:) Składniki; 350 g mąki, 25 dkg drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, szczypta soli, 60 g cukru, 150 ml mleka ciepłego, powidło śliwkowe, śliwki, Wykonanie; Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży, jajka, masła, soli,cukru i mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy(...)pasy wzdłuż. Każdy pas smarujemy powidłem śliwkowym. Pasy zawijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzch. Odstawimy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 45 minut
Anioły w kuchniPompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 dag mąki 250 dag twarogu 250 dag margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie
Korniszonkinowego, nic wymyślnego. Smak mojego dzieciństwa. Gdy zapiekany w prodiżu pachniał na całe mieszkanie, nie mogłam się doczekać i często parzyłam język gorącymi śliwkami. Taka już jestem duża, nie mam prodiża, a nadal parzę sobie język nie mogąc się doczekać, by ryż ostygł. Ryż zapiekłam w mleku migdałowym. 1 cześć ryżu na 1,5 części mleka. Na 4 porcje użyłam(...)ryżu, pysznego jaśminowego. Ryż wypełnił większy kubek, więc dodałam 1,5 kubka mleka. Na wierzch wyłożyłam śliwki podzielone na ćwiartki i ósemki. Piekłam 40 minut w 180 st. C. Po pół godzinie posypałam erytrolem oraz posiekanymi orzechami i odrobiną soli. Podałam z jogurtem i bardzo żałuję, że nic już nie zostało… Jeśli będziecie używać ryżu naturalnego, to pieczcie trochę
KucharzycaCiasto czekoladowe ze śliwkami jest trochę podchodzące pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Jesień zaczynamy wyjątkowo słodko. Ciasto jest bez mleka, za to mocno czekoladowe :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku […] Artykuł Ciasto czekoladowe(...)śliwkami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopełyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie(...)dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu – po kilka minut z kazdej strony. Przekładamy spowrotem do rondla. Obieramy jabłko i wkrajamy
Mama z miastakakao, banana i szpinak. Całość ma dość niezachęcający, lekko błotny kolor ale jest naprawdę przepyszne! Druga propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający napój, na śniadanie lub gdy potrzebny jest energetyczny kop w ciągu dnia. Czekoladowe smoothie migdałowe z bananem szpinakiem 2 szklanki mleka migdałowego gotowe albo domowe (jeżeli domowe(...)pesto albo do ciasteczek. Mleko migdałowe, szpinak, masło migdałowe, kakao i miód umieścić w blenderze i całość dobrze zmiksować. Gorąca czekolada migdałowo-śliwkowa 1½ szklanki gorącej wody 3 suszone śliwki (najlepiej je namoczyć wcześniej na 10 minut w gorącej wodzie, żeby były bardziej miękkie i się lepiej zmiksowały) 1 czubata łyżka masła migdałowego 1 łyżka miodu szczypta cynamonu Wszystkie składniki
Cooking for Emilywieprzowych 50 dkg karczku abo łopatki 2 cebule trocha masła klarowanego ze 5 liści laurowych 5-7 kulek ziela angelskego 1 łeżeczka majeranku 1 łeżeczka tymianku 10-15 suszōnych śliwek 5-7 ziorek jałowca 2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw 13 ) flaszka 14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy łeżka cukru Na sōm 15 poczōntek przepōkejcie(...)niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr 26 , żeby sie niy przipołlōło 27 . Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki. Jak już wszyske miysa bydōm miynke, to go jeszcze dosmakujcie 28 . Taki bigos je nojlepszy na drugi abo i trzeci dziyń, bez to nojlepi zrobić go aby dziyń przed fajerym
Chop w kuchniSkładniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki(...)przykrycia około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty. Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy grzyby, śliwki i przyprawy. Wlewamy wino. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta mocno zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru
Qchnia po prostupieczenia. Wystarczy niecałe 30 minut i bez dużego nakładu pracy możemy zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A więc…. smacznego. 1 szkl. suszonych daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek 1 szkl. orzechów włoskich (u mnie mieszanka: włoskie, pekan, laskowe i kilka brazylijskich) 4 łyżki miodu 1/3 szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno(...)zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych migdałach, bądź orzechach, wiórkach kokosowych, lub polewamy białą czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu
Smaki Na Talerzu