Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek(...)schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy
Kulinarne przygody GatityRobiłam już kilka wersji tego deseru. Pierwszy raz jednak użyłam jeszcze ciepłych owoców. Muszę przyznać, że wyszło idealnie. Lekko ciepłe śliwki, cynamon plus cynamonowe bezy. Rozpusta idealna. Wykonanie: 400 g śliwek 2 - 3 łyżki cukru 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu 3 -5 bez (u mnie cynamonowe) Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni(...)Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem. Zapiekamy przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok. Studzimy je przez kilka, kilkanaście minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon. Bezy kruszymy. Układamy w naczyniu bezy, ubitą śmietanę i warstwę śliwek. Na to znowu bezy ze śmietaną
Sto kolorów kuchniDrożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy
Poezja smakuKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki
prawdziwe jedzenieciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki alkoholu. Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane
RAROSSAktóry natknęłam się u Gosi. Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem :) Składniki: 2 kg śliwek, 1 kg cukru, 3 czubate łyżki kakao. Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie śliwki powinny być miękkie
Delicious TitbitsKocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku(...)cukier, sól i pieprz 2 łyżki majeranku łyżeczka kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić na pół wypestkować. Pomidory pokroić na mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i rozgotować (ok. ½ godziny). Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne
Czerwień i błękitJeśli knedle to tylko ze śliwkami. Polane śmietaną z cukrem i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Kto ich nie lubi, ten nie wie co traci... no może tylko kilogramy. Ale dla takiej przyjemności warto zgrzeszyć i zaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość(...)zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę, jajko, odrobinę soli i wyrobiłam ciasto. Utoczyłam z niego wałek, który podzieliłam na tyle części ile miałam śliwek (na oko oczywiście ;)) Każdą część nieco spłaszczyłam, na środek położyłam śliwkę, w której środek nasypałam
bastalenaprostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii może zrezygnować z kruszonki. Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi Składniki: · 4 jajka · 3/4 szklanki brązowego cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia · ½ łyżeczka sody · około 7-8 dojrzałych śliwek 3 łyżki miodu · ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) · 50g płatków migdałowych Kruszonka: · 3 łyżki masła
Mania Gotowaniaosobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się(...)Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam. Rolady ze śliwką Składniki: · 4 kotlety ze schabu · około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę
Mania Gotowaniaspróbowałam na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny(...)pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i śliwki. Smażymy około
Mania GotowaniaMięciutkie, aromatyczne babeczki, przypominające nieco drożdżówkę. Proste i szybkie. Śliwki możecie zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być(...)zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy
Mania GotowaniaNigdy nie jadłam takiej ilości śliwek, co w tym sezonie; codziennie są na tapecie, aż się zastanawiam czy mi to nie zaszkodzi;) Tym razem deser warstwowy, który uwielbiam (jako formę deseru) i robię w kombinacjach jakie tylko mi przyjdą do głowy, a teraz przyszła mi właśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta(...)cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam wypestkowane i przekrojone śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam szczyptę cynamonu (sł/o) i imbiru (o), 2 łyżki zimnej wody (sn), pokrojone jabłko i łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek
Zdrowa Kuchnia SowyJest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka(...)pieczenia 2 łyżki cukru mąka - ile się wgniecie Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min. Czekolada gorzka - tabliczka Czekoladę zetrzeć na tarce WYKONANIE: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać czekoladą. Pozostałe ciasto rozwałkować i nakryć nim śliwki. Piec około 45 min. w 180 stopniach C Smacznego ! Zapraszam na ciasto....... Dziś dzień pochmurny, więc odrobina
kolorowotorcikowo