śliwka - 11236 przepisów (strona:290/750)

Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 166

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem  ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki

prawdziwe jedzenie
TORCIK PIERNIKOWY 128

ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki alkoholu. Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao  i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane

RAROSSA
Kakaowe powidła śliwkowe 134

który natknęłam się u Gosi. Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem :) Składniki: 2 kg śliwek, 1 kg cukru, 3 czubate łyżki kakao. Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie śliwki powinny być miękkie

Delicious Titbits
Leczo ze śliwkami i patisonem 217

Kocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku(...)cukier, sól i pieprz 2 łyżki majeranku łyżeczka kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić na pół wypestkować. Pomidory pokroić na mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i rozgotować (ok. ½ godziny). Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne

Czerwień i błękit
Wpadłam jak śliwka w kompot 207

Jeśli knedle to tylko ze śliwkami. Polane śmietaną z cukrem i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Kto ich nie lubi, ten nie wie co traci... no może tylko kilogramy. Ale dla takiej przyjemności warto zgrzeszyć i zaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość(...)zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę, jajko, odrobinę soli i wyrobiłam ciasto. Utoczyłam z niego wałek, który podzieliłam na tyle części ile miałam śliwek (na oko oczywiście ;)) Każdą część nieco spłaszczyłam, na środek położyłam śliwkę, w której środek nasypałam

bastalena
Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi 171

prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii może zrezygnować z kruszonki. Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi         Składniki: ·        4 jajka ·        3/4 szklanki brązowego cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia ·        ½ łyżeczka sody ·        około 7-8   dojrzałych śliwek 3 łyżki miodu ·        ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) ·        50g płatków migdałowych Kruszonka: ·        3 łyżki masła

Mania Gotowania
Rolady ze śliwką 184

osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się(...)Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J     Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam.    Rolady ze śliwką       Składniki: ·        4 kotlety ze schabu ·        około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę

Mania Gotowania
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 142

spróbowałam na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny(...)pieprz   Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki  kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i śliwki. Smażymy około

Mania Gotowania
Babeczki ze śliwkami 141

Mięciutkie, aromatyczne babeczki, przypominające nieco drożdżówkę. Proste i szybkie. Śliwki możecie zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być(...)zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy

Mania Gotowania
Deser warstwowy z udziałem śliwek 119

Nigdy nie jadłam takiej ilości śliwek, co w tym sezonie; codziennie są na tapecie, aż się zastanawiam czy mi to nie zaszkodzi;) Tym razem deser warstwowy, który uwielbiam (jako formę deseru) i robię w kombinacjach jakie tylko mi przyjdą do głowy, a teraz przyszła mi właśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta(...)cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam wypestkowane i przekrojone śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam szczyptę cynamonu (sł/o) i imbiru (o), 2 łyżki zimnej wody (sn), pokrojone jabłko i łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 185

Jest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka(...)pieczenia 2 łyżki cukru mąka - ile się wgniecie Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min. Czekolada gorzka - tabliczka Czekoladę zetrzeć na tarce WYKONANIE: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać czekoladą. Pozostałe ciasto rozwałkować i nakryć nim śliwki. Piec około 45 min. w 180 stopniach C Smacznego ! Zapraszam na ciasto....... Dziś dzień pochmurny, więc odrobina

kolorowotorcikowo
Ciasto ze śliwkami 267

Jako, że dziś obchodzę imieniny, to postanowiłam upiec ciasto dla gości. Nie chciałam tworzyć nic wymyślnego, ale przy okazji postanowiłam wykorzystać śliwki, których ostatnio mam aż za dużo. Znalazłam prosty przepis, ciastko wyszło bardzo dobre. Także polecam i Wam. [przepis z dod. do Poradnika Domowego : Obiad w pół godziny] Składniki: 1 kg twardych śliwek 4 jajka 1,5 szklanki mąki(...)ubijać do białości. Wlać olej i cały czas ubijając wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. 3. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Śliwki układać na cieście jedna przy drugiej, skórką do dołu. 4. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec

Pasja Smaku
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 196

swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę(...)masła -1/2 łyżki cukru trzcinowego( gdy używamy ksylitolu) -szczypta soli SKŁADNIKI KRUSZONKI: -125g masła -2 szkl mąki orkiszowej (niepełne) -0,5 szkl ksylitolu(ew. cukru) + śliwki lub inne owoce  można dodać także płatki migdałów Drożdże rozkruszyć w kubeczku , dodać do nich cukier trzcinowy, 1/2 szkl ciepłego ( nie gorącego) mleka i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszać i odstawić

Smaczne Zdrowe
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 164

warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego   słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą Tropea. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Składniki na 5 słoiczków 0,25ml: 1000 g śliwek 300 g czerwonej cebuli Tropea 150 g rodzynek(...)octu balsamicznego 100 g miodu 50 g cukru brązowego 1/2  łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku) 3 całe goździki 1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na  4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy, rodzynki moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki umieszczamy  w rondlu i smażymy na wolnym ogniu

Mia Cucina Sofieta
Śliwki + mleczko kokosowe = ciasto 201

ponieważ mój dzień nagle się wydłużył to i czasu na wszystko jest jakby więcej. Oddaje się więc swemu ulubionemu zajęciu i znikam w kuchni... Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru(...)wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownice nasmarowana masłem. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam nieco dłużej) Upieczone ciasto pozostawiamy

Przysmaki Karolki