Składniki : 260 g mąki (pszennej) 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach). ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie : Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe składniki Wyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formuje... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula