mleka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 4 szt. śliwek 1 łyżka podróbki cini-minis z Aldi'ka Przepis: Śliwki kroimy na połówki. Do garnuszka wlewamy mleko i gotujemy. Dorzucamy płatki owsiane razem z otrębami i mieszamy. Po ok. 5 minutach(...)dodajemy błonnik, rodzynki, cukier i cynamon. Ponownie całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do zgęstnienia). Po przełożeniu do miseczki nakładamy śliwki i posypujemy płatkami. Smacznego
Emcia PichciBardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców. Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego pół kilograma śliwek Wykonanie(...)Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy
Gorący kąsekCiasto, a raczej krajanka, która jest czymś pomiędzy batonikami musi, a ciastkami owsianymi. Możecie użyć do niej zarówno świeżych owoców, takich jak śliwki, borówki, jagody, jabłka, czy też wiśnie, jak i suszonych. W każdej wersji smakuje doskonale. Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam. Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami(...)mieszanki do keksu (można wymieszać skórkę pomarańczową, rodzynki, suszonego ananasa, daktyle lub inne suszone owoce) 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu 2-3 łyżki miodu 4 świeże śliwki można zastąpić suszonymi 1 łyżeczka aromatu waniliowego Przygotowanie: Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy palcami tak aby powstała kruszonka. Dodajemy wszystkie
Mania GotowaniaNigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki(...)bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim pokrojone śliwki. Posypujemy je migdałami. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogtylko serniki. Serio! Lubię je tak bardzo, bo mogę w nieskończoność próbować nowych smaków, twaróg jest na tyle neutralny, że z dodatkami można naprawę szaleć do woli. Chałwa i śliwki? Połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie warte grzechu - ciasto wyszło pyszne! Spód: 250 g herbatników 1/3 kostki masła Sernik: 400 g twarogu półtłustego 200 g śmietany 18% 3 jajka budyń(...)śmietankowy 150 g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru Wierzch: 3 duże śliwki 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu Wyjmujemy z lodówki wszystkie składniki na sernik, żeby spokojnie doszły do temperatury pokojowej. Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Miksujemy ze sobą na gładką masę, którą przedkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
sama złodyczSkładniki 170 g czekolady 75% kakao, 4 jajka, 90 g cukru, 80 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska", 70 ml rumu, 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 100 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np. kaliskie Wykonanie(...)Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. ) Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone
kolorowotorcikowofareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól 50 dag śliwek śmietana cukier Wykonanie: Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko(...)sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem
Pasja SmakuPieczenie schabu na święta to już tradycja. Zazwyczaj robię faszerowanego śliwkami lub "czystego". Tym razem dodałam jeszcze moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę kontrastowe smaki. Schab z pewnością będzie ozdobą stołu, obok nudnych i tradycyjnych wędlin. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 opakowania suszonych moreli kilka ziaren owoców jałowca pieprz(...)papierowym. Długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go śliwkami i morelami. Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przygotowaną marynatą: w moździerzu rozbić owoce jałowca, przełożyć do miseczki, dodać majeranek
Pasja Smakufrancuskiej do dziś niezbędny. A ja postanowiłam użyć go dziś do przygotowania mojego pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;) Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i świeżą miętą - szklanka kaszy pęczak - dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski(...)kurczaka. Gdy kasza będzie już dobra, wrzucamy do garnka, w którym znajduje się kurczak i fenkuł, i razem chwilę gotujemy. Dodajemy miód, pokrojoną na pół suszoną śliwkę (wcześniej sparzoną wrzątkiem!) oraz listki świeżej mięty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Podajemy na talerze ;) Smacznego
Sajkofanka smakuMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło
Ala piecze i gotujemięsne roladki. Jednak, aby nie wkradła nam się na talerze nuda staram się je przyrządzać na wiele sposobów;) Najczęściej jednak są to roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków(...)umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym
Z miłości do słodkościzamieniłam na nieco jesienną aurę, co spowodowało, że wszyscy domownicy są przeziębieni. Na przekór pogodzie jednak nadal rozkoszuje się latem i jego darami. Będąc posiadaczką kilku kilogramów słodkich śliwek postanowiłam odkurzyć parę przepisów, które już kiedyś zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik . Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta(...)patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pó ł łyżeczki cukru . Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec klik oraz przetwory śliwkowe klik
Przysmaki KarolkiSobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki(...)łyżki płatków owsianych ew. posiekane orzechy Śliwki ( u mnie akurat mrożone) Wykonanie: W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , jajka , margarynę , wymieszać , wyłożyć na to zaczyn drożdżowy i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodziło od ręki " Odstawić do wyrośnięcia, Wszystkie składniki
Malinowa KawiarenkaWitam :) Dalej pozostajemy w klimatach owoców sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj
Pora coś zjeśćświęta, to z pompą! Widząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć. Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY SUSZONĄ ŚLIWKĄ I JABŁKIEM. (przepis całkowicie autorski;) 1 duży indyk 200g suszonych śliwek 200g rodzynek 3 duże jabłka majeranek 100g orzechów arachidowych sól, pieprz, Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w plastry. Indyka umyłam, osuszyłam. Natarłam solą(...)pieprzem i majerankiem zewnątrz i w środku. Odstawiłam w chłodne miejsce. Następnie do środka upchnęłam wymieszane ze sobą śliwki, orzechy, jabłka i rodzynki. Zaszyłam delikwenta i ułożyłam w dużej brytfannie wyłożonej aluminiową folią. Przykryłam także folią bardzo szczelnie. Wsadziłam do nagrzanego do 175 stopni pieca. Piekłam przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa (5kg mięsa = 5 godzin pieczenia
W kuchni Karmel-itki