ogródku udało się jeszcze uzbierać kilka śliwek, więc szybko trzeba było je spożytkować. Więc poczyniłam spontaniczną konfiturę z dodatkiem gruszek, jabłek i pomarańczy. Wyszła pyszna- jeśli lubicie nieco korzenną nutę, to na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI: 1/2 kg śliwek węgierek 1/2 kg jabłek 1/2 kg gruszek 1 pomarańcza 3 gożdziki 1/2 kg cukru Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy
Z Marcepanemzdrowienia, to wciąż kwestia dyskusyjna, ale już nie mogę bezczynnie siedzieć czy leżeć. Już wczoraj wieczorem przeglądałam internet w poszukiwaniu nowego, prostego ciasta. Miałam ochotę na ciasto ze śliwkami, ale nie miałam śliwek. Pomyślałam więc, że zrobię szarlotkę. Wybrałam przepis z kwestii smaku, ciasto wyglądało apetycznie i było proste do wykonania. I rzeczywiście, nie pomyliłam się. Z ciastem świetnie się
W mojej kuchnijest ciasto petarda, kruche ciasto, kremowy ser i delikatna beza a do tego kwaskowość śliwek, idealne połączenie. Polecam spróbować upiec tą pyszna tartę a potem przepadniecie. Trzeba uważać aby nie zjeść za dużo 😉 Maślane cudo ze śliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomagać łagodzić bóle stawów, pobudzać, dodawać energii. Jak smakuje czarny czosnek? Smak czarnego czosnku w żaden sposób nie przypomina smaku znanego nam powszechnie czosnku pospolitego. Pachnie trochę jak wędzona śliwka, jednak zapach szybko się ulatnia. Ząbki czosnku są bardzo miękkie, a w smaki można ponoć wyczuć nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz grzybów. Ważnym atutem czarnego czosnku może być
Z notatnika dietetykajako “pełnowartościowy, pikantny, słodki i złożony” z tropikalnymi nutami i ładnie zrównoważoną kwasowością. Zwycięzca Tomatofest w Brukseli w 2017. Owoce wielokolorowe, w prążek, zielono-czerwono-żółte śliwki o wadze 20-40g. Zielony żel, wielokolorowy miąższ. Im więcej światła podczas dojrzewania – tym więcej czerwieni pojawia się na skórce. Jeden z trzech, który jako pierwszy dojrzewał u mnie(...)zdrowotność i naprawdę powalająca produktywność. 128 Yellow Fire – USA, 75 dni, 180, G, T Odmiana Freda Hempel’a z Artisan Seeds. Owoce wydłużone w typie „Roma” – w kształcie śliwek, z dzióbkiem, żółto-pomarańczowe, z widocznym prążkiem i pięknym czerwonym ombre mają po 120-200g i zebrane są w grona po 2-6 sztuk. Grube ścianki, mało nasion, dużo
Karo in the Kitchenogonka już lekko pomarszczone, to znak że usychały na drzewie. Nie wiem czy prawidłowo zabrałam się do ich suszenia... Wpierw owoce umyłam, osączyłam na sicie, a potem każdą śliwkę wypestkowałam. Ułożyłam na blaszce, na papierze do pieczenia. Tak wyglądają po 2 godzinach suszenia w piekarniku nagrzanym do 55 *C. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i dziś suszę je ponownie(...)okazji suszyłam pokrojoną natkę pietruszki. Jak się ususzą to zamieszczę aktualne zdjęcie... Proszę podzielcie się ze mną swoimi metodami na suszone śliwki, jeśli takie posiadacie. W moim ogrodzie
Proste PotrawyJajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 25 dag mąka pszenna - 40 dag mleko - 8 łyżek sok z cytryny - 1 łyżka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki śliwki - 50 dag cukier puder cynamon Margarynę ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po 1 żółtku, cały czas miksujemy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z mlekiem dodajemy do masy maślano(...)dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry. Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy
przepisy- MilkiTaka tarta chodziła za mną już od bardzo dawna, a właściwie od czasu kiedy zobaczyłam podobne cudeńka na instagramie. Zachwyciła mnie swym prostym wyglądem, a że akurat miałam nadmiar śliwek to postanowiłam spróbować zrobić swoją wersję. Powiem Wam że smakowała po prostu genialnie. I szkoda tylko że przez moją chwilę nieuwagi wykasowałam na trwałe jej zdjęcia, tak, że już(...)zastąpić cukrem. Składniki: 100 g zimnego masła 200 g maki migdałowej (mielonych migdałów polecam od Skworcu.pl ) 100 g mąki orkiszowej jasnej 1 żółtko 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodziła) śliwki ok 0.5 kg 2 łyżki mąki ziemniaczanej cynamon garść płatków migdałowych 1 białko Zimne masło szybko zagniatamy razem z mąką, żółtkiem i cukrem. Zawijamy w folię i schładzamy
Cynamonowe szczęściesezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis(...)również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej świeże śliwki sos owocowy Smacznego
Poranek na słodkoZapraszam po najszybszy przepis na dżem ze śliwek . To świetny pomysł na coś słodkiego ze śliwek na zimę. Można go dodać nie tylko do naleśników, ale i do placków, czy owsianki. - tylko 3 składniki - błyskawiczny do zrobienia - bez potrzeby poddawania pasteryzacji
AniaGotuje.plPyszne proste kruche ciasto ze śliwkami, uwielbiam je i robię często nie tylko ze śliwkami (choć w tej wersji jest moje ulubione),sprawdzi się również świetnie z jagodami ,wiśniami, brzoskwiniami i innymi owocami. Polecam do kawki
Swojskie jedzonkoŚliwki pod kruszonką to najprostszy przepis na deser pieczony ze śliwkami. Domowe crumble śliwkowe zrobisz tylko z czterech składników oraz bez użycia miksera. Zapraszam! - tylko 4 składniki - gotowe do pieczenia w 15 minut - przepis idealny dla osób początkujących
AniaGotuje.plaromatycznego i pysznego z użyciem przypraw. Nie dodałam mielonej wanilii i tak się teraz zastanawiam czy nie byłaby jeszcze smaczniej? Składniki: 500 gram mirabelek 2 litry wody kilka żółtych śliwek ( opcjonalnie) 1 łyżeczka nasion anyżu 1 laska cynamonu 3-4 ziarna kardamonu tymianek cukier trzcinowy jasny do smaku lub erytrol tymianek do smaku Przygotowanie: Ładne mirabelki umyłam i zalałam(...)wodą. Dodałam laskę cynamonu, kardamon oraz anyż. Zagotowałam ok 15 minut. Odstawiłam. Do ciepłego dodałam cukier. Wlałam do 4 słoików po 330 ml włożyłam żółte dojrzałe śliwki i dodałam tymianek. Można przygotować weki na zimę. Dowolną ilość mirabelek zalać wodą, dodać te same przyprawy i cukier. Przełożyć do słoików, mocno zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjąc
AZgotuj!