śliwka - 11236 przepisów (strona:309/750)

Dżem jagodowo-śliwkowy 73

Składniki : ok. 70 dag śliwek 30 dag jagód cukier żelujący 2:1- 500 g Przygotowanie : Odmierzone, umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki Jagody umyć, osączyć na sicie Owoce wsypać do garnka, zasypać cukrem żelującym, ewentualnie dodać kilka łyżek wody, wymieszać Zagotować ciągle mieszając (na małym ogniu), przez ok.3 min Zestawić z ognia, gdy pojawi się piana mieszać

Proste Potrawy
Jesienne powidło 93

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1 kg jabłek -1 kg gruszek  -1 kg śliwek węgierek  -1 kg cukru -1 łyżeczka cynamonu -goździki Przygotować trzy szerokie rondle najlepiej z grubym nieprzywierającym dnem. Owoce dokładnie umyć, śliwki pozbawić pestek, a jabłka i gruszki

Kulinarne przemyslenia
Ciasto ze śliwkami i budyniem 181

Zapraszam po wspaniały i super prosty przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem . To przepyszne kruche ciasto, które warto chociaż raz upiec w sezonie na polskie śliwki.  - dwie wersje na budyniowy środek - rewelacyjne ciasto kruche na żółtkach - bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Śliwki pod kruszonką 82

Śliwki zapiekłam pod złocistą warstwą kruszonki. Deser jest super prosty i super szybki w wykonaniu. Składniki: 500 gram śliwek ( korzeniówka) kilka goździków np. 4 szt. 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 80 gram mąki ( u mnie mieszanka orkiszowa pełnoziarnista) 20 gram mąki kasztanowej lub mielonych migdałów 50 gram cukru bio trzcinowego lub zmielonych daktyli 50 gram masła lub zimnego oleju kokosowego Owoce

AZgotuj!
Ciasto z owocami 63

napiszę dokładnie z jakimi owocami, bo można dodać do niego dowolne. Pierwsze, które próbowałam było ze śliwkami. Ja z kolei miałam w domu parę luźnych wiśni, postanowiłam dodać je do ciasta. Ze śliwkami zrobię (bo było naprawdę boskie), ale poczekam jeszcze na nasze węgierki. Wtedy też wyczaruję może jeszcze drożdżowe, bo chodzi za mną od paru lat. Tytułowe ciasto

Kardamonovy
pyszna kasza manna waniliowa z masłem i owocami... 92

litr, woda 1/2 szklanki, masło 1 łyżka, kasza manna 12 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3 łyżki, sól 1/2 łyżeczki woda 1,5 litra, wiśnie 70 dag, śliwki 50 dag, cukier 3/4-1 szklanka, borówki 300 gram opakowanie   Kaszę manną, cukier wanilinowy, cukier wsypać do miski (nie będzie grudek po dodaniu do mleka ), wlać 1/2 litra mleka i dobrze(...)mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka. Zdjąć z ognia, nakryć talerzem ( nie będzie kożucha na kaszy ) i zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować wieczorem. Wiśnie bez pestek, śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystudzenia, też wieczorem przygotować. Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodzianki – najlepsze! 66

borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem –  drożdżówki z serem –  drożdżówki z serem i rabarbarem –  brioszki –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy wieniec pizzowy –  Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  Ciasto(...)drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie:  około 2,5 h Ilość : 8 drożdżówek Składniki ciasto: – 370 g mąki pszennej typ od 480 do 550 – 170 ml letniego mleka – 70 g cukru – 2 żółtka – 100 g roztopionego masła – 5 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży Składniki nadzienie : – 450 g jagód

nietylkopasta.pl
Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia 67

pomarańczowe - 2 łyżki żelatyny w proszku - 500 ml wrzątku - 100 ml zalewy słodko kwaśnej ze słoika , w którym pływały kulki dyniowe   Składniki na wierzch: - galaretka krystaliczna -kilka „czarnych śliwek” - dyniowe kulki   Składniki na spód bez pieczenia: - 2 łyżki masła - ok. 20 ciateczek Oreo   Składniki na spód pieczony: Wykorzystałam jeden cienki blat z tego biszkopta stracciatella, który zawsze(...)pływała. Zmiksuj. Dodaj tężejącą galaretkę z żelatyną i szybko połącz. Wyłóż na spód łyżką wazową tak ,aby nie naruszyć spodu. Wyrównaj wierzch. Włóż na chwilkę do lodówki. Międzyczasie pokrój śliwki i dyniowe kulki na cząstki. Wyłóż na serniku i włóż ponownie do lodówki. Rozpuść krystaliczną galaretkę, a kiedy się wychłodzi, po prostu zalej nią owoce. Odstaw sernik na całą

Z Kuchni Do Kuchni
Placek ziemniaczany z mięsem 60

cebula 1,5 szklanki mąki sól i pieprz Na farsz: 500g karczku wołowego (może być inne mięso) 1 czerwona papryka 5 dużych pieczarek 2 duże czerwone cebule kilka suszonych śliwek Śmietana-2 łyżki Trochę mąki sól, pieprz, czerwona papryka-słodka Do polania śmietana-18% plasterki świeżego ogórka świeży szczypiorek Robimy! Placki Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota(...)wchłoną nadmiar tłuszczu. Farsz Mięso kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy dodając pieczarki pokrojone w kawałki, paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w wiórki, dorzucamy posiekane śliwki i dusimy do miękkości-około 1,5h. Zagęszczamy farsz śmietaną z mąką (ja zawsze w słoiczku mieszam i wtedy dodaję do sosu z farszu). Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Placki

Latosiowydom
Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard, 2020 54

przepięknym, intensywnym, wręcz hipnotyzującym różowym kolorze. Czytaj także: [Notka]: Bodega Lagarde Goes Pink Nos W nosie mamy wino o średnio wysokiej intensywności aromatów, wśród których dominują truskawki, poziomki, czerwone śliwki, dojrzałe soczyste czereśnie. Zaskakuje jednak obecność nie tylko świeżych owoców. W kieliszku odnajdziemy także wyraźne nuty gotowanych/pieczonych truskawek oraz pieczonych czereśni, co w połączeniu z subtelną nutą słodkiej śmietanki przywodzi(...)Wino wytrawne o średnio wysokiej, świeżej kwasowości i intensywnych aromat czerwonych owoców. Na podniebieniu nikną aromaty gotowane, pozostają natomiast czyste i świeże owoce: świeże, nieprzejżałe truskawki, leśne poziomki, czerwone śliwki oraz czerwone porzeczki. Wino o raczej lekkiej budowie i średnim finiszu. Niezwykle eleganckie i pełne klasy znakomicie odnajdzie się jako aperitif. Z czystym sumieniem zaserwowałabym je do drobiu z grilla

Kate's Kitchen
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 74

albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn olej smalec miód rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem(...)garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż do tego samego garnuszka, co boczek. Rozgrzej smalec i obsmaż po kolei kawałeczki mięsa. Również wrzuć je do garnka. Pokrój śliwki w ćwiartki i połącz je z kiełbasą, grzybami i mięsem. Dodaj przyprawy do smaku, poza majerankiem. Pokrój w paski świeżą kapustę. Kiszoną kapustę opłucz, pokrój i włóż razem ze świeżą do garnka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
[Notka] Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard, 2020 41

Wygląd wina Wino klarowne o przepięknym, intensywnym, wręcz hipnotyzującym różowym kolorze. Nos W nosie mamy wino o średnio wysokiej intensywności aromatów, wśród których dominują truskawki, poziomki, czerwone śliwki, dojrzałe soczyste czereśnie. Zaskakuje jednak obecność nie tylko świeżych owoców. W kieliszku odnajdziemy także wyraźne nuty gotowanych/pieczonych truskawek oraz pieczonych czereśni, co w połączeniu z subtelną nutą słodkiej śmietanki przywodzi na myśl(...)Wino wytrawne o średnio wysokiej, świeżej kwasowości i intensywnych aromatach czerwonych owoców. Na podniebieniu nikną aromaty gotowane, pozostają natomiast czyste i świeże owoce: świeże, nieprzejżałe truskawki, leśne poziomki, czerwone śliwki oraz czerwone porzeczki. Wino o raczej lekkiej budowie i średnim finiszu. Niezwykle eleganckie i pełne klasy znakomicie odnajdzie się jako aperitif. Z czystym sumieniem zaserwowałabym je do drobiu z grilla

Kate's Kitchen
Chleb z ziaren czyli chleb bez mąki 469

chleb fit, ale raz na jakiś czas można sobie upiec taki chleb z ziarnami. Słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane i co kto lubi. Można dodać orzechy, suszone owoce jak śliwki, morele lub daktyle. Jest to chleb bez drożdży, bez sody i proszku do pieczenia. Jeśli ktoś woli wersję bardziej wytrawną, może zamiast suszonych owoców dodać do chleba suszonej lub prażonej(...)nasion, że ten dodatkowy można całkowicie pominąć. Wypiek jest także bez cukru, melasy czy miodu. Słodycz pochodzi z suszonych owoców i tu też ich dobór jest dowolny. Suszone śliwki, daktyle, morele czy inne owoce co kto lubi. Chleb z ziaren jak zrobić? Chleb bez glutenu i drożdży. Zapraszam na przepis 🙂     Chleb z ziaren ziarna mieszane 2,5 szklanki

Dieta moja pasja
pyszna, łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa... 99

cukier 1 szklanka, jajka 7 sztuk "L", cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta, śliwki 50 dag, maliny 250 gram, puder cukier - ile potrzeba Świeże drożdże pokruszyć do miski, od razu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i mikserem dokładnie ubić składniki do białości z 3 minuty. Dodać(...)zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest

W Mojej Kuchni Lubię
Muminkowe Udka 87

udek z kurczaka ·        39 g fix do potraw chińskich ·        200 g śliwek suszonych ·        565 g Ananasa w puszce ·        1 łyżeczka Vegety ·        1 szk. wody(...)Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na połówki. Posypujemy fixem do potraw chińskich oraz solą. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2.    Śliwki oraz ananasy kroimy na małe kawałki, wykładamy na mięso. 3.    Sok z ananasa mieszamy z Vegetą oraz wodą i polewamy mięso. 4.    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania