Składniki : 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 szklanka cukru 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego. przestudzonego masła 250 ml letniego mleka szczypta soli na kruszonkę: 180 g mąki pszennej 100 g cukru 160 g masła roztopionego Wszystkie składniki powinny mieć temp.pokojową. Przygotowanie : Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek i wsypać rozkruszone lub suche drożdże, dodać cukier Całość zalać letnim mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 min.do rus... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula