Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky

Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky

Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky

Powidła są po dżemie wiśniowym i morelowym trzecim słodkim, owocowym smarowidłem które uwielbiam. Początkowo miałam zamiar zmodyfikować klasyczny przepis dodając tylko whisky ale wpadły mi w oko jeżyny stojące w lodówce i pomyślałam, że będą pasować idealnie. Tak powstały powidła w nowej odsłonie z nutą leśnych jeżyn i aromatem whisky. To był naprawdę udany eksperyment! SKŁADNIKI: 1kg śliwek węgierek 500g jeżyn szklanka cukru 100ml whisky PRZYGOTOWANIE: Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Owoce ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pyry na Gaz

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.