Obdarowani szukamy nowych przepisów na zagospodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 4 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 gwiazdki anyżu 8 cm kory cynamonu 1 łyżeczka białej gorczycy 10 szt goździków Solanka: 1 litr wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Słoiki i zakrętki wyparzyłem. Twarde śliwki umyłem i osuszyłem. Wodę zagotowałem, rozpuściłem w niej sól. Do każdego słoika nałożyłem c... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...