Składniki: 2 szkl płatków – użyłam miksu płatków owsianych i z dawnych odmian pszenicy szczypta kurkumy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 suszonych daktyli kilka suszonych plastrów kiwi kilka suszonych śliwek 1 łyżeczka złotego siemienia lnianego 1 łyżka kruszonego ziarna kakaowca 0,5 łyżeczki suszonych nasion pokrzywy 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego pachnącego kokosem 3 czubate łyżki mleka w proszku kokosowego(...)zrobić zimowa owsianka mocy: Zaczynamy od wrzucenia do garnka suchych składników. Wsypujemy płatki, kurkumę, wiórki kokosowe, mleko w proszku, kruszone ziarno kakaowca, posiekane daktyle i suszone kiwi oraz śliwki, siemię lniane, pokrzywę. Potem dodajemy ok 3 szkl wody. Zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając gotujemy owsiankę 1-2 minuty aż zgęstnie i napęcznieje. Potem wylewamy owsiankę do miseczek. Finalnie dekorujemy kaszę
Dorota Smakujeprzekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej
Kuchcik gotujeśniadania znajdziecie poniżej, są zdrowe, kolorowe i naprawdę nietrudne w przygotowaniu. Koktajl pomarańczowy z bananem i marakują Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka z gruszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Pudding chia z musem malinowym
Moja smaczna kuchniaroku życia to cukier pomijamy! Składniki na szklaną formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm: 0,5 kg obranych, kwaśnych owoców* (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki, figi, śliwki) 1 szklanka mąki pszennej (125 g) 1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) szczypta soli masło do wysmarowania formy * najlepiej użyć(...)świeżych owoców; jeśli chcecie wykorzystać mrożone owoce to wcześniej je odmroźcie i odsączcie na durszlaku, aby pozbawić je soku Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. brzoskwinie w grube plasterki, śliwki i figi w ćwiartki, truskawki na połówki, a maliny i borówki pozostawić w całości) i zasypać połową ilością cukru. Lekko wymieszać i odstawić. W międzyczasie jajka wbić do miski
Ugotowaćłyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 200 g rodzynek sułtańskich 50 g żurawiny suszonej 6 szt. moreli 3 szt. śliwek węgierek Dekoracja: perełki cukrowe średnie różowe kuleczki cukrowe drobne białe posypka waflowa różowa Przygotowanie: Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać. Krem bakaliowy - czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki, żurawinę s parzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę morelę i śliwkę, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować krem bakaliowy i delikatnie rozsmarować połowę kremu
Ciastka - domowe słodkościpieczarek · ½ kg kapusty kiszonej · 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej · 200 g śliwek suszonych · 200 g koncentratu pomidorowego · 1 łyżka maggi · Sól(...)plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Chwilę prużymy i przekładamy do mięsa 3. Kapustę kiszoną drobno kroimy również przesmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową, suszone śliwki, ewentualnie podlewamy wodą. 4. Pod koniec gotowania wlewamy przecier i doprawiamy sola oraz maggi. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna ChwilaJednym z ulubionych łakoci podawanych w Wigilię jest kompot z suszonych owoców. Najlepszy kompot to ten podstawowy z jabłek i śliwek. SKŁADNIKI: 40g suszonych jabłek 330g śliwek suszonych firmy HELIO 2l wody 2 łyżki cukru trzcinowego WYKONANIE: 1. Owoce zalewamy wodą, gotujemy do miękkości owoców, dodajemy cukier wedle uznania. 2. Kompot odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Najlepiej smakuje na zimno
Dziś Ja gotujemielonego boczku Rolada serowa Serowa rolada z polędwiczką wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką Roladki z chleba tostowego Przekąski na ciepło Zapiekane rożki z tortilli Pizzowe świderki Pizzerinki Pizza balls Zakręcone pizzerinki do odrywania(...)piwnym z sosem tatarskim Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą Burger z kurczakiem Chili con carne z chorizo Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Gołąbki bez zawijania Schab ze śliwką i morelą Schab po cygańsku Schab w śmietanie z pieczarkami Schab po bałkańsku
Smaki Na Talerzucukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku ciasteczek korzennych Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem 50 g suszonych śliwek kalifornijskich ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku ciasteczek korzennych. Dokładnie wymieszać. Powidła śliwkowe - śliwkę kalifornijska drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Posypka - czekoladę gorzką zetrzeć (rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza) i wymieszać z cynamonem. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone
Ciastka - domowe słodkościWykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem jak miało to być kwaśne :) Składniki: - fasola jaś - śliwki suszone - majeranek - soda oczyszczona Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, wymieniamy wodę i gotujemy. Śliwki kroimy i podsmażamy. Mieszamy z fasolą, dolewamy trochę wody oraz
Kryzysowa Książka Kucharskatacy którym, jego smak i aromat nie przeszkadza oraz tacy którzy nie wezmą go do ust. Ja należę do tej drugiej grupy i dlatego mój kompot robię bez wędzonych śliwek, jest wtedy łagodniejszy. Ale wracając do tematu dzisiejszego posta chciałam Wam zaproponować miłą odmianę napoju świątecznego z suszu w formie koktajlu. Zdrowych, spokojnych i smakowitych Świąt Wam życzę(...)ŚWIĄTECZNY KOKTAJL Z SUSZONYCH OWOCÓW Składniki: (2 porcje) 2 szkl mleka sojowego o smaku waniliowym lub mleka ryżowego 5 suszonych moreli 5 suszonych śliwek (nie wędzonych) kilka goździków szczypta cynamonu Przygotowanie: Owoce suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Owoce odsączamy z wody, przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem sojowym o smaku waniliowym lub mlekiem ryżowym
Bon appetit mon amiemajeranku 1 duża łyżka 1 duża łyżka estragonu ( może być tez cząber ale nie udało mi się kupić ) 5 jaj 1 szklanka białego wina 1 bułka suszone śliwki suszona żurawina suszone pomidory orzechy włoskie 2-3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki masła lub margaryny Mięso umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni, tak aby pozamykać pory. Przełożyć(...)części i do każdej dałam inny dodatek. Dla przykładu, wsypać małe opakowanie żurawiny do 1/4 części mięsa, dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Powstały pasztety ze śliwką, z żurawiną, z suszonymi pomidorami i jeden z włoskimi orzechami. Piec ok godzinę w 180*C. Do piekarnika włożyłam również mały pojemnik z wodą. Gotowe. Więcej opisu niż całej pracy więc
Jemy Pijemyidealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 250 ml śmietany 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao Fix do śmietan Krem(...)wierz rolady ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 150g masła 4 łyżki mleka Opcjonalnie można dodać kieliszek alkoholu np.. nalewki z wędzonych śliwek 200 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać
RAROSSAjagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. I z agrestem. I porzeczkami. O, śliwki. Tak, w sezonie zrobię ze śliwkami. Składniki: 50 g masła 250 g mąki pszennej tortowej pół szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 200 g truskawek
Kardamonovy