majeranku 1 duża łyżka 1 duża łyżka estragonu ( może być tez cząber ale nie udało mi się kupić ) 5 jaj 1 szklanka białego wina 1 bułka suszone śliwki suszona żurawina suszone pomidory orzechy włoskie 2-3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki masła lub margaryny Mięso umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni, tak aby pozamykać pory. Przełożyć(...)części i do każdej dałam inny dodatek. Dla przykładu, wsypać małe opakowanie żurawiny do 1/4 części mięsa, dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Powstały pasztety ze śliwką, z żurawiną, z suszonymi pomidorami i jeden z włoskimi orzechami. Piec ok godzinę w 180*C. Do piekarnika włożyłam również mały pojemnik z wodą. Gotowe. Więcej opisu niż całej pracy więc
Jemy Pijemyidealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 250 ml śmietany 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao Fix do śmietan Krem(...)wierz rolady ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 150g masła 4 łyżki mleka Opcjonalnie można dodać kieliszek alkoholu np.. nalewki z wędzonych śliwek 200 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać
RAROSSAjagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. I z agrestem. I porzeczkami. O, śliwki. Tak, w sezonie zrobię ze śliwkami. Składniki: 50 g masła 250 g mąki pszennej tortowej pół szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 200 g truskawek
KardamonovyŚwięta Wielkanocne, ale tak dobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko(...)ciasto na święta w którymś z przygotowanych zestawień. Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Murzynek piernikowy Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką Ciasto Pijana śliwka Murzynek z masą jogurtową i malinami Ciasto bakaliowo-czekoladowe Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji
Smaki Na TalerzuSezon na świąteczne pierogi czas zacząć. Dziś propozycja na pierogi razowe z suszonymi śliwkami. Pierogi są idealne jako obiad, jako danie wigilijne a także jako deser, są znakomite. Pierogi z suszonymi śliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać z dodatkiem malin, jabłek, wędzonych śliwek i z sokiem cytrynowym. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków to świetny przykład tego, jak różnorodna jest kuchnia polska. Przygotowany na tradycyjnym warzywnym wywarze z dodatkiem octu z czerwonego wina(...)wszystkich zgromadzonych przy stole gości. Niektóre gospodynie korzystają też ze świeżej białej kapusty. Jedne dodają podsmażaną, inne surową cebulkę. W gotowej kapuście pojawiają się pieczarki lub leśne grzyby, suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki. Kapusta z grochem bywa natomiast zagęszczana zasmażką. Tradycyjna polska kapusta ma jedną jedyną tylko wadę. By była doskonała w smaku, potrzebuje nawet kilku dni, powolnego gotowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!praktycznie każdym polskim domu piekło się pachnący masłem i kruszonką placek drożdżowy. W moim rodzinnym domu ciasto drożdżowe pojawiało się najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze(...)lubią skrajnych temperatur, więc dodanie np. jajek prosto z lodówki może zaburzyć proces wyrastania ciasta i spowodować, że ciasto nie będzie odpowiednio puszyste i smaczne. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Drożdże 1. Rodzaje drożdży . Do wyboru mamy drożdże świeże i drożdże suszone/instant. -> Drożdże świeże . Znajdziecie je w sklepie w lodówce, pakowane najczęściej w kostki o wadze
Na-talerzu.pltatarskim. Śledzie w pomidorach z rodzynkami. Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie z curry Różowe śledzie w zalewie octowej. Śledzie z orzechami i śliwkami suszonymi. Sałatka śledziowa Kolorowa sałatka śledziowa Sałatka śledziowa z jajkiem Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany
To co lubię - gotuję i polecammożecie przygotować je z inną dynią pokrojoną w kostkę. Aromatyczny sos pomidorowy z cynamonem i kuminem, dynia i jajeczko z płynnym żółtkiem. 5. Pilaw z dynią i suszoną śliwką Jednogarnkowy obiad w orientalnym klimacie, ponieważ pilaw to danie na bazie ryżu wywodzące się z kuchni tureckiej. Pięknie pachnie przyprawami i rozgrzewa, a suszona śliwka fajnie przełamuje smak dyni
Chilli Czosnek i OliwaPyszna karkówka nadziana dużą ilością boczku wędzonego i suszonych śliwek. Sprawdzi się super pokrojona w plastry na kanapki ,na półmisek lub na ciepło na obiad. Pomysł na farsz wziął się z tego , że bardzo lubię śliwki zawijane w boczek wędzony i pieczone ,więc pomyślałam ,że wykorzystam to połączenie i nadzieje moje ulubione mięso czyli karkówkę - wyszło pysznie - polecam
Swojskie jedzonkotapioki, 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego), 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry), 75 g oleju kokosowego, 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek), bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części), 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka octu jabłkowego, spora szczypta soli
Even Better Foodmargaryny 4 łyżeczki kremu o smaku ciasteczek korzennych Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 120 g rodzynek sułtańskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej kandyzowanej żurawiny 50 g śliwek węgierek 100 g kandyzowanej skórki cytronu 100 g kandyzowanej mieszanki keksowej ok. 50 g płatków migdałowych 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : 150 g pierników w czekoladzie gorzkiej(...)dodać krem o smaku ciasteczek korzennych. Dokładnie wymieszać. Krem bakaliowy - czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki, żurawinę s parzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę śliwkę, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cydru, dodać kandyzowaną mieszkankę keksową i pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami i na koniec dodać olejek pomarańczowy, wymieszać. Pierniki
Ciastka - domowe słodkości