śliwka - 11236 przepisów (strona:320/750)

Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami 119

kokosowego  1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g gorzkiej czekolady 50g śliwek 50g orzechów (dałam włoskie) Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy(...)bananowej. Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, śliwki pokroić, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłozyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 180stC. Smacznego

Obiad gotowy
Kulki migdałowo-kokosowe 78

czasu możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Kulki migdałowo-kokosowe - przepis Do przygotowania kulek będziesz potrzebować: 150g płatków migdałowych, 100g wiórków kokosowych, łyżkę syropu z agawy, 75g suszonych śliwek, pół łyżki kakao, wiórki kokosowe do obtoczenia kulek. 1. Zmiel płatki migdałowe. 2. Śliwki drobno posiekaj. 3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego

Z notatnika dietetyka
Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami 174

suszonych grzybów 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!) 1 cebula 2 łyżki oleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy(...)kawałki. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy nasze pokrojone grzyby, chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w droną kostkę jabłko i pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Mieszamy składniki. I dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie). Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki czystej wody. Dorzucamy

Słodkie okruszki
Moje kulinarne hity X-XII 2019 108

Crumble, obłednie smaczny deser, robię z tego przepisu , ale dodaję jeszcze masło pół na pół z olejem koko; najpyszniejsza wersja wg mnie to ta ze śliwkami, ostatnio robiłam też z odmrażanymi owocami jagodowymi (truskawkami, malinami), dorzuciłam banana i jabłko, wyszło świetnie. Jeśli dajecie mrożone owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok.  2.  Kiszone buraki, które można później(...)mój sposób, nie smarować formy olejem. Wtedy muffiny idealnie odchodzą od brzegów i się nie rozsypują. Muffiny zazwyczaj dekoruję polewą z gorzkiej czekolady i odrobiny oleju kokosowego, ozdabiam suszonymi śliwkami albo orzechami włoskimi

Qlinarnie i Qlinarnie
Szybkie ciasto piernikowe 120

dowolnym smaku do przełożenia ciasta Na polewę: * 1/2 kostki masła * 2 łyżeczki żelatyny plus 1/5 szklanki wody gorącej * 2 łyżki kakao * 2 łyżki mleka * 1/3 szklanki cukru * garść śliwki suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika i wlałam mleko. Wszystkie składniki uwierciłam mikserem na jednolitą masę. Przelałam ciasto(...)dodałam cukier oraz przesiane kakao. Wszystkie składniki rozpuściłam i dodałam odrobinę mleka. Żelatynę rozpuściłam we gorącej wodzie i wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika

Pieprzyć z Fantazją
12 produktów spożywczych pomaga naturalnie schudnąć 85

ZUPA Z KURCZAKA Zupa z kurczaka jest wypełniona warzywami, w których masz poczucie nasycenia i jest mało kalorii . Pomiń (biały) makaron, ponieważ zapewniają one wzrost cukru we krwi. # 10: ŚLIWKI Są one obciążone włóknem, co zapewnia dłuższe uczucie sytości. Śliwki są również pyszną przekąską pośrodku! # 11: ARBUZ Tyle że tego letniego owocu jest mało kalorii, nie ma tak dużo

jakszef.pl
Nalewka zimowa 120

spirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5  połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza 1 jabłko skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część) Dodatkowo po 10 dniach: 550 ml wody 100 ml miodu płynnego 1 cytryna 50 g cukru WYKONANIE(...)dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja

Passions hobbies life
Moczka 120

przypominającą gęstą zupę a inni bardziej gęstą, niczym budyń. Mojej moczce bliżej do gęstego deseru, co mi akurat bardzo odpowiada.  Składniki: 200 g suszonych moreli 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek 150 g piernika 300-500 ml kompotu z suszu 400 ml piwa karmelowego (Karmi) 60 g czekolady deserowej 1/4 kostki masła 100 g orzechów włoskich(...)płatków migdałowych sok z 1 cytryny  Piernik połamać na kawałki i zalać piwem karmelowym. Wymieszać i odstawić. Połowę moreli i śliwek pokroić na połówki, resztę zostawić w całość. Owoce wraz z rodzynkami dodać do garnka i zalać kompotem z suszu. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut aż owoce zmiękną. Wówczas dodać namoczony piernik wraz z piwem

My simple kitchen
SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA PASZTECIE 87

spróbujcie tej wyjątkowej sałatki śledziowej Składniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki  Śledzie, śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę

Kuchnia w oparach
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 117

moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą(...)grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Keks migdałowy 125

Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej 2 łyżki rumu 200 g masła ¾ szklanki brązowego cukru (jeśli nie macie, może być zwykły(...)szczypta soli 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 garście płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji

Słodki sentyment
Świąteczne pierniczki – przepis 95

cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też powiesić na choince jako ozdoby. Więcej

Strefa Zdrowego Żywienia
Kapusta z suszonymi grzybami 113

przez cały rok.  Ilość porcji: 2 - 3 Składniki na kapustę z suszonymi grzybami: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 wędzone śliwki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku (ziarno) 3 ziarna jałowca 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 - 2 łyżeczki(...)wodą, gdyż kiszona kapusta dość szybko wchłania wodę. Następnie dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusić pod przykryciem około 60 minut. Do podduszonej kapusty dodać pokrojone grzyby i śliwki, dusić do miękkości kapusty i grzybów. Pilnować, aby grzyby się nie przypaliły, jeśli jest mało płynu podlać gorącą wodą. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dusić bez przykrycia

Gotuj w domu
Kompot z suszonych owoców 776

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek

Danka Pichci
Makiełki 92

Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść rodzynek i żurawiny suszonej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy odrobina aromatu migdałowego garść orzechów włoskich 1 łyżka pomarańczowej(...)zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.  2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki. 4. Śliwki, morele, daktyle pokroić w paseczki. 5. Po upływie 3-4 godzin mak przecedzić przez sitko i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód

Danka Pichci