Przepis jest prosty a danie niskokaloryczne, nie będę się zbytnio rozpisywać tylko przejdę do przepisu! składniki: - 4 marchewki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek soczewicy suchej - 10 sztuk śliwki suszonej - 1/2 czerwonej papryki - przyprawy curry, sól, pieprz Na mandolinie potnij na cienkie plasterki warzywa. Wrzuć na patelnię i podlej szklanką wody, dusimy przez 5 minut, dodaj soczewicę, śliwki
SMYKWKUCHNIsłodka i pachnąca przyprawą do piernika, rozgrzewająca owsianka. Składniki: ok 150ml mleka, 4 łyżki płatków owsianch górskich, pół łyżeczki miodu, czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki), 3 suszone śliwki, łyżka suszonej żurawiny, łyżka posiekanych płatków migdałowych. Przygotowanie : Mleko podgrzewamy. Dodajemy miód i rozpuszczamy. Następnie wymieszane z przyprawą do piernika płatki owsiane. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając przez około(...)minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Owsiankę wykładamy na miseczkę, układamy na niej suszone owoce i posypujemy płatkami migdałowymi
Lena GotujeNarodzenie np. jako dodatek do pieczonych mięsiw. Zawekowałam dwa małe słoiki, za parę tygodni będziemy się nim raczyć. Składniki: 1 szklanka passaty pomidorowej 2 średnie cebule 10 suszonych śliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżki octu śliwkowego (można użyć winnego) 1 cm kawałek korzenia imbiru 1 łyżka brązowego cukru pół łyżeczki(...)pieprz olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam
Kardamonovywzbogacane w dodatkową porcję białka w postaci wegańskich protein od marki Plantforce ze sklepu Siła Roślin . Są smaczne, nie stwarzają problemów podczas przygotowania, świetnie smakują z duszonymi śliwkami. Odnośnie użytego białka przypominam, że jest to produkt dobrej jakości, z czystym składem oraz adekwatną i bardzo przystępną ceną. Zatem jeżeli poszukujesz białka w proszku, w wersji roślinnej(...)łyżce masy. Smaż na nieco większym, średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Podałam z duszonymi śliwkami z odrobiną cukru kokosowego i wiórkami kokosowymi. Wartości odżywcze (bez dodatków): energia: 306 kcal białko: 24 g tłuszcze: 6,5 g węglowodany
Zdrowie na języku :Psztuki "L", cukier 3/4 szklanki, drożdże świeże 10 dag, olej 3/4 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, sól szczypta, olejek rumowy 3 krople, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg KRUSZONKA KOKOSOWA: margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier puder do posypania SKŁADNIKÓW PO DODANIU NIE MIESZAĆ! = jajka(...)kuchennym do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około
W Mojej Kuchni LubięFizoły są potrawą góralską wigilijną 300 g fasoli Piękny Jaś 100 g suszonych śliwek kopiasta łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml śmietany łyżka miodu sól pieprz Fasolę moczymy przez całą noc. Dotujemy do miękkości (wody nie odlewamy, ma przykrywać fasolę) dodajemy śliwki i gotujemy. w Międzyczasie robimy z masła zasmażkę, którą po zdjęciu z ognie mieszamy ze śmietaną
Gotowanie jest łatwełyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 kulki jałowca 2 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego sera Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition , którą dostalam od mojej tesciowej. Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy(...)wszędzie dotarły. Włożyć do worka. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. Farsz: Suszone śliwki kroimy na pół. Łączymy z żurawiną oraz tartym żółtym serem. Całość mieszamy. Pieczenie: W środku schabu robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy farsz. Zawijamy w plastry boczku. jeśli jest taka potrzeba zawijamy nitką. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika
Słodki Zakątekmleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 10 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olejek rumowy 3 krople, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, morele 10 sztuk, śliwki 20 sztuk, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, polewa czekoladowa 1 opakowanie + 2 łyżki śmietany 12% do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić(...)minut ciasto wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować
W Mojej Kuchni Lubięwieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz(...)wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito. Następnie wsyp śliwki suszone. Wlej wino i wodę. Wsyp przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez
kuron.com.plSkładniki (śr: 18 cm): -150g maku mielonego -4-500g płynu (u nas 2-300g mleka kokosowego i 200g wody) -300g suszonych owoców (u nas żurawina, śliwki, daktyle) -1 pomarańcze (wraz ze skórką) -1 średnie jabłko -70g gorzkiej czekolady (opcjonalnie) -4 pełne łyżki skrobi -2 łyżki chia -ksylitol 2 wersja - Składniki(...)maku mielonego -100g komosy ryżowej -700-800g płynu (4-500g mleka kokosowego i 300g wody) -400g suszonych owoców (żurawina, śliwki, daktyle, rodzynki) -2 średnie jabłka -2 pomarańcze (miąższ z jednego, skórka z obu) -100g gorzkiej czekolady (opcjonalnie) -6-7 łyżek skrobi -4 łyżki chia -ksylitol Karmel kokosowo-orzechowy -200ml tłustego mleka kokosowego (300ml
Candy PandasW wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, marchew 3 sztuki średnie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 50 dag, śmietana 30% 330 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, posypka czekoladowa 1 opakowanie składniki temperatura pokojowa = miękką margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy utrzec mikserem do białości, masa ma grudkowatą(...)proszkiem i mikserem połączyć składniki tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, ciasto powinno być dość gęste, nie za rzadkie na cieście ułożyć gęsto śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie zimną śmietanę ubić na sztywno razem z galaretką
W Mojej Kuchni Lubięupiekłam do zrumienienia. Dzięki temu grzanki były bardzo chrupiące z wierzchu, ale środek nadal rozpływał się w ustach. Podałam je z goudą z dodatkiem kozieradki, wytrawną konfiturą ze śliwek oraz jajkiem sadzonym i czerwonym pieprzem. Niebo w gębie! 3 porcje: 6 kromek chałki 6 łyżeczek masła 6 plasterków goudy z kozieradką 6 łyżeczek wytrawnej konfitury (użyłam śliwki marokańskiej) 3 jajka
Mienta blogpodoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo. Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy jak i Ci, którzy(...)wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia, których
Cynamonowe szczęście