Składniki: makaron 150 gram, cynamon 1 łyżeczka, stewia 1 łyżeczka, jogurt grecki 200 ml, truskawki 1 szklanka, śliwki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, brzoskwinie 4 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki makaron np. nitka średnia ugotować wg opisu w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, makaron wsypac do miski, dodać stewię w proszku, cynamon, jogurt i delikatnie(...)wymieszać wszystko owoce dobrze umyć, śliwki, brzoskwinie wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki z truskawkami, winogrona przekroić na połowę, skropić sokiem z cytryny wsypać do makaronu połowę i przemieszać, resztę rozsypać na wierzchu - pyszna, lekka, zdrowa sałatka na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast większe owoce mrożone np. wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Większe owoce kroimy na mniejsze części. Smacznego
Opowieści z piekarnikahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło(...)100g Cukier – 100g Mąka – 200g Owoce - morele i śliwki węgierki Wykonanie – ciasto: Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić
Kuchnia Bon Appetitczasie i prostocie wykonania, wykorzystaj tę gotową. Jednak zaznaczam, że domowa masa jest nie tylko dużo zdrowsza, ale i o niebo smaczniejsza. Do mojej dodaje różnorakie suszone owoce: śliwki, morele, daktyle, rodzynki. Pomijam kandyzowaną skórkę pomarańczy, ponieważ sklepowa zawsze zawiera syrop glukozowy lub tonę białego cukru. Przy wykonaniu domowej trzeba się dużo napracować przy szorowaniu skórki w celu usunięcia oprysków(...)płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek, 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego RAW, ewentualnie kilka kropel olejku pomarańczowego. Wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy
Jeść, by żyć w zdrowiuzapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy kilka plastrów śliwek, łyżkę kremu czekoladowego, rolujemy i układamy na blaszce
SMYKWKUCHNISkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 dkg cukru Sposób wykonania : ś liwki opłucz, osusz, przepołów na połowę , usuń pestki. śliwki pokrój na ćwiartki, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie rondel postaw na mały ogień i wolno doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu zamieszaj. Smaż na małym ogniu, pamiętając
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru szczypta soli 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego śliwki według uznania ( u mnie ok 800 g) Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko(...)Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego
The Sweet DamselSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką
W Mojej Kuchni Lubięgram, sól - szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić(...)cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni Lubięśrodek każdej porcji nakładamy po porcji sera, całość szczodrze posypujemy nie za drobno posiekaną bazylią i delikatnie skrapiamy redukcją balsamiczną. To danie nie jest ani odrobinę podobne do śliwek w boczku, co to to nie. Owszem – brzoskwinia też śliwka, pestkę ma, prosciutto jak i boczek – też wieprzowina. Ale to, jaki duet tworzą, to już inna bajka – letnia, słoneczna i soczysta
Karo in the Kitchendrugie śniadanie najlepsze jest zimne smoothie. Dziś w rolach głównych obok quinoy, renklody z ogrodu rodziców i maliny. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 4-5 śliwek renkloda garść malin 100 ml wody Wykonanie: Śliwki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy
Quinoa Raz!jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek(...)pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu
Różne smaki w kuchnisuszona żywność zachowuje swoje cenne właściwości takie jak witaminy m.in. niezwykle ważną witaminę D, maksymalną ilość enzymów i fito substancji. Na długie miesiące zachowany jest słoneczny smak pomidorów, jabłek, śliwek i wielu innych produtów. Dehydrtor zapewnia równomierne suszenie za pomocą promieni NIR z utrzymaniem idealnego poziomu wilgotności. Składniki są suszone od środka na zewnątrz. Inaczej niż to jest w przypadku(...)racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca suszone maliny – zwalczają komórki rakowe rodzynk i – działają odkwaszająco suszone śliwki – działają uspokajająco suszone pomidory – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi
w mojej kuchni