śliwka - 11236 przepisów (strona:336/750)

Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką 207

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło(...)100g Cukier – 100g Mąka – 200g Owoce - morele i śliwki węgierki   Wykonanie – ciasto: Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić

Kuchnia Bon Appetit
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 213

czasie i prostocie wykonania, wykorzystaj tę gotową. Jednak zaznaczam, że domowa masa jest nie tylko dużo zdrowsza, ale i o niebo smaczniejsza. Do mojej dodaje różnorakie suszone owoce: śliwki, morele, daktyle, rodzynki. Pomijam kandyzowaną skórkę pomarańczy, ponieważ sklepowa zawsze zawiera syrop glukozowy lub tonę białego cukru. Przy wykonaniu domowej trzeba się dużo napracować przy szorowaniu skórki w celu usunięcia oprysków(...)płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek, 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego RAW, ewentualnie kilka kropel olejku pomarańczowego. Wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 189

zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 224

zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy kilka plastrów śliwek, łyżkę kremu czekoladowego, rolujemy i układamy na blaszce

SMYKWKUCHNI
Dżem śliwkowy. 207

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 dkg cukru Sposób wykonania :   ś liwki opłucz, osusz, przepołów na połowę , usuń pestki. śliwki pokrój na ćwiartki, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie rondel postaw na mały ogień i wolno doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu zamieszaj. Smaż na małym ogniu, pamiętając

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ze śliwkami 226

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru szczypta soli 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego śliwki według uznania ( u mnie ok 800 g) Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko(...)Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C  ok 55 minut. Najlepiej  sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego

The Sweet Damsel
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 200

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z budyniem i śliwkami... 181

gram, sól - szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić(...)cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Brzoskwinie w prosciutto z grilla – czyli gastronomiczny orgazm 255

środek każdej porcji nakładamy po porcji sera, całość szczodrze posypujemy nie za drobno posiekaną bazylią i delikatnie skrapiamy redukcją balsamiczną. To danie nie jest ani odrobinę podobne do śliwek w boczku, co to to nie. Owszem – brzoskwinia też śliwka, pestkę ma, prosciutto jak i boczek – też wieprzowina. Ale to, jaki duet tworzą, to już inna bajka – letnia, słoneczna i soczysta

Karo in the Kitchen
Koktajl quinoa + śliwka + malina 170

drugie śniadanie najlepsze jest zimne smoothie. Dziś w rolach głównych obok quinoy, renklody z ogrodu rodziców i maliny.   Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 4-5 śliwek renkloda garść malin 100 ml wody Wykonanie: Śliwki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy

Quinoa Raz!
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 165

jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu  50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek(...)pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu

Różne smaki w kuchni
suszone warzywa -dehydrator 170

suszona żywność zachowuje swoje cenne właściwości takie jak witaminy m.in. niezwykle ważną witaminę D, maksymalną ilość enzymów i fito substancji. Na długie miesiące zachowany jest słoneczny smak pomidorów, jabłek, śliwek i wielu innych produtów. Dehydrtor zapewnia równomierne suszenie za pomocą promieni NIR z utrzymaniem idealnego poziomu wilgotności. Składniki są suszone od środka na zewnątrz. Inaczej niż to jest w przypadku(...)racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca suszone maliny – zwalczają komórki rakowe rodzynk i – działają odkwaszająco suszone śliwki – działają uspokajająco suszone pomidory – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi

w mojej kuchni
Najprostsza zapiekana owsianka [bez jajek i mleka] 333

Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 30 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 30 min Składniki owoce (użyłam 1 śliwki i czerwonych porzeczek) - 100 g płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki cynamon – 1/2 płaskiej łyżeczki proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki szczypta soli mleko roślinne bez cukru (użyłam migdałowego)– 1/2 szklanki syrop(...)klonowy lub miód - 1/2 łyżki Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego połóż porzeczki i drobno pokrojoną śliwkę. Posyp cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Polej syropem klonowym lub miodem. Następnie posyp płatkami i zalej mlekiem. Piecz 25-30 minut. Podawaj kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Wskazówki zamiast porzeczek można użyć truskawek, malin, jagód, borówek

Powiedz dietom nie
Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami 198

drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna  u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw(...)dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek. Na patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek. Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem, warto! Przed

Z Kuchni Do Kuchni
Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ). 166

Składniki : 1/2 kg wiśni 1 szklanka płynnego miodu 12-15 goździków 25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki przegotowanej  wody Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz, połowę wiśni wydryluj, resztę zostaw z pestkami.  Wrzuć do słoja, zalej miodem, wymieszaj. Słój przykryj płótnem i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj goździki(...)pokrojone w paski suszone śliwki. Zalej wszystko alkoholem wymieszanym z przestudzoną wodą , wymieszaj lekko. Słój zamknij pokrywką i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały ze sobą. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj

Przepisy i porady kulinarne