mówię, nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne! Bardzo polecam:) Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu)* 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych) 100g suszonych moreli 1 łyżka oleju do posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg
Obiad gotowyobrana i przekrojona na pół po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu kilka listków laurowych 5 suszonych plasterków jabłek 5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie(...)podania). Do wywaru grzybowego dodajemy suszone jabłko, ślwiki i topinambur. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na każdym talerzu układamy marchewkę, pietruszkę i topinambur z zupy pokrojone na plasterki, surową wędzoną śliwkę. Zalewamy zupą grzybową pilnując, żeby na talerz trafiło też kilka grzybków. Na każdą porcję wlewamy też pół kieliszka wiśniówki. Jeśli lubicie zupy zabielane można dodać łyżkę mleka kokosowego
Ugotowane pozamiatanełuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek 50 g masła 80 g cukru 200 ml śmietany 30% Dekoracja 1 jajko płatki migdałowe cukier puder **** PREPARAZIONE Pasta frolla 300 g di farina(...)orzechy oraz migdały i na małym ogniu lekko zrumieniamy. Dodajemy cukier, śmietanę, zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki, żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia
La grande e la piccola cuocaProste w przygotowaniu ciasto, mocno kakaowe, bez dodatku jajek. Dzięki dodaniu powideł śliwkowych jest lekko wilgotne, pięknie pachnie kakao i śliwkami. Uwielbiam jego zapach świeżo wyjętego z piekarnika Pachnie delikatnie cynamonem, w smaku czuć dodane rodzynki. Jest pyszne i już! Takie ciasto można polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną(...)pyszne! Idealne do kawy, na szybko, można polać polewą czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie
Zasmakuj Kuchnirodzaje cukru – biały i cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami
nietylkopasta.plUwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4-5 filety śledziowe a'la matjas 6 suszonych śliwek kalifornijskich 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona(...)Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić
kulinarnyswiatdomiSezon śliwkowy oficjalnie uważam za otwarty! Najprostszy i najszybszy przepis na ciasto ze śliwkami. Łatwy i niezwykle smaczny. Zawsze się udaje. Składniki: 2 szklanki Mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki mleka 1 jajo 100g roztopionego masła Ponadto: śliwki Masło roztopić, lekko przestudzić. Cukier oraz cukier waniliowy wymieszać z jajem i ubijać do puszystości. Dodać masło
Słodki Zakątekłączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku. Składniki: wątróbka drobiowa 400 g pierś z kurczaka 600 g czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne 1 szklanka śliwki wędzone 15 szt sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło kostka Wykonanie: Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy(...)kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki . Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik,wyrównujemy i zakrywamy
Różowa kuchniawyjątkowego smaku. Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego. 150 g kaszy jaglanej prażonej Cenos 2 szkl mleka 200 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka masła 4-5 łyżek miodu do smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mleko zagotować z masłem i miodem, wsypać kaszę. Gotować, często mieszając(...)czasu aż mleko zupełnie się wchłonie. Do gorącej kaszy dodać pokrojone w paseczki śliwki, cynamon i wymieszać. Można podawać na ciepło lub na zimno z kleksem jogurtu naturalnego
Smakołyki Asijest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Polecam! Jeśli go jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie. 1,7 kg schabu bez kości ok 20 dag śliwek wędzonych bez pestek sól, pieprz łyżka tymianku łyżka majeranku łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 2 łyżki powideł śliwkowych Dzień przed pieczeniem schab umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem naciąć kieszonkę(...)środka wkładać śliwki pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem nadając mięsu ładny kształt. Tymianek, majeranek i czosnek wymieszać z olejem, natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Schab piec w rękawie 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i posmarować mięso powidłami
Smakołyki Asicukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mąki kakao 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu dżem ze śliwek 5 łyżek ( sama zrobiłam dzień wcześniej) niepełna szklanka cukru pudru orzechy nerkowca 2 garście Dodatkowo: czekolada pomarańczowa 150 g mleko 2 łyżki Wykonanie: Marchew umyłam,obrałam ze skórki(...)masa potroiła swoją objętość). Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, cynamonem i kakao przesiałam i dodałam do jaj. Delikatnie mieszałam i wlewałam cienkim strumykiem olej.Na końcu dodałam dżem ze śliwek i startą marchew i orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu
Różowa kuchniapiernika, kakao i cynamon i zmiksuj wszystko razem. Rozłóż w formie do muffinek papilotki – wrzuć do każdej z nich po 1 migdale,żurawinie i 2-3 kawałki śliwki. Wypełnij każdą papilotkę do 3/4 wysokości ciastem. Dodaj po kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę(...)osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam
JejKuchnia