podacie swój @ na dole strony i będą Wam przychodzić powiadomienia o nowych wpisach (bez spamu). A teraz przejdźmy do podsumowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE(...)NIESPODZIANKĄ CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM PROTEINOWE FIT PLACKI Z JABŁKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuszybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej. Jeden z moich ulubionych deserów :), uwielbiam ciasto francuskie. Takie rożki można również przygotować ze śliwkami lub brzoskwiniami. Bardzo polecam… Polecam również przepis na: Ciasto francuskie ze śliwkami . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rożki z Ciasta Francuskiego
Mała Cukierenkacebule, sól, cukier, pieprz, masło, 3 owoce jałowca, 200 ml czerwone wytrawnego wina, 300 ml bulionu* gałązka rozmarynu, 300 g śliwek (mogą być świeże lub mrożone), Cebule pokroić w półplasterki. Na 2 łyżkach masła poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wlać wino i dusić, az płyn prawie odparuje. Dodać rozgnieciony jałowiec, rozmaryn i wlać bulion. Dusić aż cebula(...)będzie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody. Ślwiki przepołowić, wyjąć pestki. Ułożyć skórą do dołu. Chwilę dusić, aż śliwki troszkę zmiękną. Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjać sos z ognia. Podałam ze stekiem z sarny i marszczonymi ziemniakami . *ja zamiast bulionu dodaję demi glace , oczywiście daję go dużo mniej, a resztę uzupełniam wodą. zastawa
królestwo garówżyczę smacznego!!!. Składniki na dużą blachę: - 4 jajka - 4 szklanki mąki - 2 niepełne szklanki cukru - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - śliwki ok. 50-70 dag 1. Jaja miksujemy z cukrem, kolejno dodajemy mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia. 2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 60 -70 minut w tem 170 stopni
Apetyczna babeczkawiaderka. Śnieżnobiały styropian , był przygotowany na śmietanie, która też doskonale zastępuje ser. Sernik jogurtowy wyglądem przypomina sernik królewski , ale tym razem nie zrobiłam kruszonki na wierzchu, wykorzystałam owoce: śliwki, jeżyny i borówki. To ciasto jogurtowe jest lżejsze i ma mniej kalorii od tradycyjnego sernika. Moi goście często dają się oszukać bo myślę, że jedzą prawdziwy sernik, a to oszukany sernik(...)budyń śmietankowy (37 g bez cukru) 1 łyżka oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 1 łyżka speisestärke (skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej 1 op. cukru cytrynowego owoce sezonowe, pokrojone śliwki, jeżyny i borówki Jak przygotować masę jogurtową na sernik? Przepis na sernik jogurtowy z owocami na kakaowym spodzie. Mieszamy w misce jogurt grecki z budyniem, cukrem cytrynowym, oraz skrobią kukurydzianą. Białka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięimienniczki Urszuli. Dziękuję :) Składniki : 5 jaj 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju mały kubek śmietany- 200 ml ok. 1 kg wypestkowanych śliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie widelcem Przełożyć do wysmarowanej foremki, wyłożyć pokrojone śliwki, posypać kruszonką. Piec w temp.180*C w dużej foremce przez
Proste Potrawydeserów. mięso: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1/2 szklanki pestek słonecznika 1 jajko olej rzepakowy sałatka: 1/2 opakowania roszponki 1 kiść winogrono ciemne 5 śliwek dużych 4 pomidory suszone 1 gruszka pieprz czerwony sos vinaigrette 70 g sera camembert masło klarowane natka pietruszki Mięso: Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem i przyprawa do kurczaka(...)dociskam panierkę. Pierś smażę na rozgrzanym oleju, a jak się usmaży i przestygnie kroję na plastry. Sałatka: Roszponkę układam na talerzu, dodaję pokrojone suszone pomidory. Gruszkę kroję na ćwiartki, śliwki na pół i przesmażam na maśle klarowanym na patelni grillowej. Dodaję do sałatki, winogrono także, oraz kawałki sera. Sałatkę podaję z kurczakiem, posypuje pieprzem czerwonym, natką pietruszki i polewam sosem
wesoła kuchniamnie atawistyczny radar z czasów łowców i zbieraczy. Kiedy spaceruje zawsze zwracam uwagę gdzie rosną mirabelki, czy już dojrzewają i czy nadadzą się na dżem. Mirabelki to małe, kwaśne śliwki. Występują w 2 stanach skupienia: albo niedojrzałe, albo leżące pod drzewem już opadłe. Wersja dojrzała i gotowa do zebrania to rzadkość. Trudno się je zbiera, bo jeśli potrząśniemy gałęzią(...)gorsze jest drylowanie – dużo trudniejsze niż przy wiśniach, bo owoce są małe i twarde a pestka trudno odchodzi. Dlatego polecam, żeby na początek zrobić małą ilość, oraz ugotować śliwki z pestkami i dopiero później usunąć je przepuszczając przez sito. Taki słoiczek bardzo szybko znika, więc go nie pasteryzuje i nie dodaje żadnego żel fixu. Mirabelki puszczają bardzo dużo soku
Ugotowane pozamiatanetylko i wyłącznie z powodu... oszczędności :D Zrobiłam tylko jeden słoiczek, a do kolejnych zbiorów bardzo daleko, więc nie chciałabym go od razu stracić. Teraz kiedy wszelkich śliwek jest pod dostatkiem, aż żal nie skorzystać i nie upiec ciasta. Dzięki tej kruszonce, nawet zwykły "ucieraniec" nabierze nowego smaku! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)Suche składniki przesiewamy, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych mokrych. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i układamy połówki śliwek, skórką do spodu. Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą siekacza lub w dłoniach, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieEkspresowe powidła śliwkowe bez dodatku cukru. Przepis do wykonania w thermomixie. Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych i słodkich śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 1.Śliwki myjemy, przekrajamy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce wsypujemy do naczynia miksującego i nastawiamy 10 sek/ obr. 6 2. Dodajemy cynamon, na pokrywce umieszczamy koszyczek, gotujemy 60 min/ obroty 2 3. Po upływie czasu
Marcepanowa kuchniaszklanki oleju Na masę serową: 250 g. twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: śliwki lub inne owoce Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn(...)jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować. Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut
Agusiowe smakołykimieszamy i uwierzcie mi nie przypalą się,a smak ...........mniam.idealne do ciast,naleśników,czy po prostu na kanapkę. Polecam gorąco Składniki :(na 4 słoiki 0,5l) 2,5 kg śliwek 500 g cukru łyżka octu 10% Przygotowanie: Śliwki myjemy,wyciągamy pestki,wrzucamy do garnka,dodajemy cukier i ocet,porządnie mieszamy i odstawiamy przykryte na 12 godzin. Po tym czasie jeszcze
Swojskie jedzonkoDostałam sporo bardzo dojrzałych śliwek. Było za gorąco na długie gotowanie i powidła więc na szybko zrobiłam dżem. Dodałam żelfiks, używam takiego z dodatkiem naturalnej pektyny i cukier do smaku. Oczywiście zamiast żelfiksu można użyć pektyny jak macie pod ręką. Dżemik wyszedł pyszny, lekko kwaskowy i będzie pysznym dodatkiem do naleśników. składniki: 2 kg śliwek bez bestek 2 opakowania żelfiksu
Monia miesza i gotujetych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Jaglany sernik na owsianym spodzie przepis na keksówkę o długości 16 cm SPÓD: 100 g płatków owsianych lub orkiszowych 200 g suszonych śliwek 200 ml wrzątku MASA JAGLANA 200 g kaszy jaglanej 800 ml mleka kokosowego śmietanka kokosowa, tj. stała część mleczka kokosowego z puszki 3 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu(...)dojrzałe banany Śliwki przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Następnie dodaj płatki owsiane i dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Rozprowadź ją tak, aby pokrywała równomiernie cały spód blaszki. Na masę owsianą wyłóż banany pokrojone w plastry, tak aby pokryły cały spód. Blachę włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie
365 dni dookoła kuchni