śliwka - 11236 przepisów (strona:331/750)

Tacos z serem i wytrawną konfiturą 92

Prawdziwe fusion, czyli tak jak lubię. Meksykańskie tacos podałam z holenderskimi trzema rodzajami sera oraz polską wytrawną konfiturą zwaną śliwka marokańska ;) Dosyć duży rozstrzał w regionach świata, ale za to jakie pyszne połączenie! 8 muszli do tacos 100 g trzech rodzajów sera (użyłam słodkiego miękkiego sera holenderskiego, sera z jalapeno oraz z burakiem) długi ogórek czerwona papryka 4 łyżki konfitury(...)śliwka marokańska (lub dowolnej wytrawnej konfitury bądź ulubionego chutneya) Sery kroimy w drobną kostkę, paprykę w paseczki, a ogórka w półplasterki. Całość mieszamy z konfiturą. Wypełniamy muszle. Smacznego :) Artykuł Tacos z serem i wytrawną konfiturą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 145

Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej(...)różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru Przepis na bigos staropolski z winem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut. Krok

Moja Książka Kucharska
Rogaliki ze śliwkami 121

Dziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego. rogaliki ze śliwkami Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybka sałatka na kolację 88

lekkiego i warzywnego z nutką owocu.  Składniki 1 sałata rzymska 6 szt pomidorków śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy

R'n'G Kitchen
BROWNIE ZE ŚLIWAMI 145

minor-bidi;} Składniki: 150g masła 200g   mlecznej czekolady ( dałam gorzką 70% ) 100g cukru ( dałam brązowy) 2 jajka 2 łyżki miodu 150g mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą) 4-5 pokrojonych śliwek pokrojonych w cienkie plasterki Wykonanie: masło roztapiamy w rondlu najlepiej z grubym dnem, dodajemy połamaną czekoladę i cukier, wszystko mieszamy do momentu kiedy składniki się rozpuszczą   i połączą się(...)miód ,mieszamy na koniec wsypujemy mąkę i bardzo krótko miksujemy tylko do połączenia składników ciasto przelewamy do formy 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, na którym układamy cienko pokrojone śliwki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC   35-40 minut. Źródło: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/brownie-ze-sliwkami/

Słodkie zapomnienie
Co jeść jesienią? 133

smaku :)). Dodatkowo warzywa i owoce kupowane w ich sezonie są dużo tańsze od tych sprowadzanych. Dlatego szczególnie teraz powinniśmy postawić na: marchew, ziemniaki, kapustę, dynię, jabłka, gruszki, paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej(...)oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach, marchewce, kapuście, cytrusach) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność, witamina D – (źródło: oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) –wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne, witaminy

365 dni dookoła kuchni
Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 123

250g) 1 nieduża kapusta pak choy (niezbyt duża), pokrojona w większą kostkę 1 cebula (nieduża), pokrojona drobno 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 5-6 śliwek węgierek, pokrojonych w ćwiartki świeża kolendra Składniki na sos: 3 łyżki gotowego sosu hoisin 3 łyżki jasnego sosu sojowego 5 łyżek zmielonych drobno pierników Katarzynek (bez czekolady) 1 łyżka soku(...)łyżkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojony pak choy i chwilę razem przesmażamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy wszystko. Dodajemy świeże śliwki węgierki. Kaczkę kroimy ostrym nożem na plastry i na chwilę układamy na sosie, aby się zagrzała i ewentualnie doszła w środku, jeśli jest zbyt różowa. Dekorujemy świeżą kolendrą i chili. Podajemy

olalacooking
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 140

źródeł oryginalnego smaku Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni(...)czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy

Kulinarne przygody Gatity
13 przepisów na słodkie wypieki z dynią 136

dyniowy - prosty, bez ucierania  http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html Chałka z dynią  http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym  https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką  https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem  https://frosch.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-rogaliki-dyniowe-z-pigwa.html Sernik dyniowo - czekoladowy zebra  https://frosch.blogspot.com/2016/10/sernik-dyniowo-czekoladowy-zebra.html Dyniowa babka drożdżowa(...)frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowa-babka-drozdzowa-z- powidami-i.html Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym i cynamonem  https://frosch.blogspot.com/2015/10/chlebek-dyniowy-z-nadzieniem.html Sernik dyniowy z figami  https://frosch.blogspot.com/2015/10/sernik-dyniowy-z-figami.html Drożdżówki dyniowe z figami i ze śliwkami  https://frosch.blogspot.com/2015/10/drozdzowki-dyniowe-z-figami-i-sliwkami.html Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini  https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi  https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z jabłkami 350

inspiracji na wypieki lub desery z jesiennymi owocami sezonowymi zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na zimową tartę z jabłkami , super proste ciasto jabłkowe , ciasto ze śliwkami (spokojnie nadadzą się do niego też inne owoce!), gruszki w cieście , czekoladowe ciasto z gruszkami lub pyszną tartę ze śliwkami . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciastkozercy
Placki żytnie ze śliwkami na mące żytniej pełnoziarnistej 111

Zdrowe, pyszne placki śniadaniowe miałam dziś na talerzu. Polecam każdemu aby wypróbował przepis póki śliwki na straganach. Szybko się je robi i szybko znikają, polecam gorąco. Na śniadanie z powidłami śliwkowymi będą przepyszne. Placuszki ze śliwkami na mące żytniej pełnoziarnistej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jesienne crumble pod jaglaną kruszonką. 162

przecież możemy je wykorzystać do pysznego deseru, iście jesiennego.  Zapraszam.  Składniki; 15 dag płatków jaglanych 3 łyżki cukru trzcinowego 10 dag masła   3 gruszki 5-6 śliwek   Przygotowanie; Do miski wsypujemy płatki jaglane, dodajemy masło i cukier. Zagniatamy, tworząc kruszonkę. Nie będzie to taka tradycyjna kruszonka, chodzi o to aby każdy płatek był obtoczony w maśle(...)Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki a następnie kroimy je w paseczki. Gruszki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, na spód wykładamy cieniutką warstwę, na to układamy owoce i resztę kruszonki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Knedle ze śliwkami i sosem śliwkowym 107

wiem czemu nie ma na blogu jeszcze tych klusek? muszą być każdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne mistrzów. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Budyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami 153

Budyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami, to placek, który zniknie w mgnieniu oka. Poniżej przestawiam przepis na dużą blachę. Budyniowiec na kruchym cieście Przepis na ciasto kruche: 50 dag mąki 10 dag cukru 25 dag masła 3 jaja szczypta soli cukier wanilinowy  4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część(...)wyłożyć na blachę, przypiec przez około 10-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim budyniową masę, włożyć przekrojone na pół śliwki. Drugą połowę ciasta można rozwałkować i położyć na masie budyniowej. Na powyższym zdjęciu zamiast wałkowania, skubałam ciasto. Wyszły kruszonki.  Piec ciasto przez kolejne około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Masa budyniowa

Jak u mamy

Proponowane wyszukiwania