Jeśli znudziły się Wam kanapki na śniadanie polecam taką prostą i pyszną owsiankę :) SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych górskich szklanka mleka 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich 1-2 łyżki łuskanego słonecznika 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego WYKONANIE: Mleko gotujemy razem z płatkami aż lekko zmiękną. Dodajemy pokrojone śliwki, słonecznik. Słodzimy miodem lub syropem klonowym. Mieszamy i wykładamy
Pani na desersię owoców, jak nigdy. Warto więc skorzystać z zapasów mrożonek i przygotować sobie właśnie taki deser. Owoce można skomponować dowolne – osobiście najbardziej lubię mixy, ale koniecznie z dodatkiem śliwek i truskawek lub malin. Z kolei takie kwaśne owoce jak wiśnie, porzeczki i jeżyny równoważą słodycz kruszonki i też dobrze tu pasują. No i jabłka, koniecznie dodajcie też jabłka(...)kruszonki. Tą pierwszą woli mój mąż, druga z kolei bardziej mi przypadła do gustu;) Owoce: 500-600 g mrożonych owoców (może to być gotowy mix, ale warto również dodać śliwki i truskawki) 2 jabłka szczypta cynamonu cukier wanilinowy Kruszonka I: 60 g brązowego cukru 150 g zmielonych na pył herbatników 50 g mąki 4-5 łyżek płatków owsianych
Smaki Na Talerzuszklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk, 100 ml wody, 5 łyżek karobu lub kakao, Duża garść orzechów laskowych, Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych. Wykonanie : Jabłka myjemy, urywamy patyczki/ogonki, w całości wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy daktyle, wodę i blendujemy na mus. Orzechy laskowe i, ewentualnie, suszone(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół" + 10 minut
Jeść, by żyć w zdrowiukiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste
Moja smaczna kuchniaSkładniki : 50 dkg suszonych owoców głogu 10 dkg suszonych (nie wędzonych !) śliwek 10 dkg rodzynek 1/2 laski wanilii sok z 1 cytryny 50 dkg płynnego miodu 250 ml ( szklanka ) wody 2 l czystej wódki 50 % Sposób wykonania : G łóg wypłucz, osusz, wsyp do słoja, dodaj śliwki, rodzynki, laskę wanilii pokrojoną na kawałki, zalej wódką. Słój zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneDodatek jogurtu nadał deserowi nieco lekkości i zmniejszył słodycz. Jogurt sprawił też, że deser nie jest mdły. Do deseru użyłam mrożonych owoców Poltino . Wybrałam mieszankę kompotową, czyli mix truskawek, śliwek i porzeczek. PRZEPIS NA JOGURTOWY "ETON MESS" Składniki na deser: 200 g śmietanki 30% 100 g jogurtu naturalnego 50 g bez 150 g mieszanki kompotowej Poltino(...)łyżeczka miodu Przygotowanie deseru: 1. Owoce rozmrozić. Z rozmrożonych śliwek usunąć pestki. Wszystkie owoce zmiksować na gładkie pure. 2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać jogurt - delikatnie wymieszać. 3. Bezy pokruszyć, dodać do śmietanki z jogurtem - połączyć składniki. 4. W pucharkach układać warstwy puszystego kremu jogurtowego, naprzemiennie z owocowym pure. Smacznego
kolorowotorcikowokonfiturą z czerwonej cebuli Składniki - konfitura z czerwonej cebuli: Czerwona cebula – 8 sztuk Cukier – 6 łyżek Ocet balsamiczny – 300ml Cynamon - szczypta Goździki - kilka sztuk Suszone lub wędzone śliwki - 4 sztuki Śledzie - 5-6 sztuk Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość(...)zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki. Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli
Kuchnia Bon Appetitsię pojawić; owsianka ryżowa (okayu) - kleik lub owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej(...)zawiarać jakakolwiek ulubiona rybę; marynowane warzywa (tsukemono) - podstawowa przystawka w japońskiej kuchni, przeznaczona, jako dodatek do jakiegokolwiek dania z ryżu. Jednym z najbardziej znanych typów tsukemono jest marynowana śliwka - umeboshi . Pasuje znakomicie do zwykłego ryżu i do ryżowej owsianki. Duży wybór marynowanych warzyw jest dostępny w lodówkach azjatyckich i japońskich supermarketów; wytrawne, suszone wodorosty ( nori ) - podstawowe
Lejdi of the housejajka, plus 1 duże żółtko 200g jasno-brazowego, miałkiego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100g mąki 100g ugotowanych, obranych buraczków, startych na tarce o dużych oczkach 50 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych Piekarnik rozgrzej do 190stC. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm. Masło i czekoladę rozpuść w misce umieszczonej na rondelku z parującą wodą(...)mikserem jajka z żółtkiem, cukier i ekstrakt z wanilii. Jajeczną miksturę dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Wmieszaj łyżka mąkę i szczyptę soli. Na końcu dodaj starte buraczki i śliwki. Masę wlej do foremki i pieczemy około 20-25 minut ( u mnie raczej okolice 30 minut - trzeba po prostu sprawdzać ). Zostaw do wystudzenia w foremce, po czym krój na kwadraty
Lejdi of the housemówię, nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne! Bardzo polecam:) Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu)* 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych) 100g suszonych moreli 1 łyżka oleju do posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg
Obiad gotowyobrana i przekrojona na pół po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu kilka listków laurowych 5 suszonych plasterków jabłek 5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie(...)podania). Do wywaru grzybowego dodajemy suszone jabłko, ślwiki i topinambur. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na każdym talerzu układamy marchewkę, pietruszkę i topinambur z zupy pokrojone na plasterki, surową wędzoną śliwkę. Zalewamy zupą grzybową pilnując, żeby na talerz trafiło też kilka grzybków. Na każdą porcję wlewamy też pół kieliszka wiśniówki. Jeśli lubicie zupy zabielane można dodać łyżkę mleka kokosowego
Ugotowane pozamiatanełuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek 50 g masła 80 g cukru 200 ml śmietany 30% Dekoracja 1 jajko płatki migdałowe cukier puder **** PREPARAZIONE Pasta frolla 300 g di farina(...)orzechy oraz migdały i na małym ogniu lekko zrumieniamy. Dodajemy cukier, śmietanę, zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki, żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia
La grande e la piccola cuocaProste w przygotowaniu ciasto, mocno kakaowe, bez dodatku jajek. Dzięki dodaniu powideł śliwkowych jest lekko wilgotne, pięknie pachnie kakao i śliwkami. Uwielbiam jego zapach świeżo wyjętego z piekarnika Pachnie delikatnie cynamonem, w smaku czuć dodane rodzynki. Jest pyszne i już! Takie ciasto można polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną(...)pyszne! Idealne do kawy, na szybko, można polać polewą czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie
Zasmakuj Kuchnirodzaje cukru – biały i cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami
nietylkopasta.plUwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie