śliwka - 11236 przepisów (strona:349/750)

Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku 214

dziś fajny chlebek. Pachnie śliwkami i smakuje wybornie, trochę trzeba na niego czekać ale warto. Wodę zakwasową robi się przez 5 dni a potem 24 godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący(...)zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łopatka na dwa sposoby 105

Wczoraj upiekłam pyszną łopatkę. Nie przesadzam, jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Duża zasługa zalewy w której leżała, ale swoje zrobiły też suszone śliwki. Mięso upiekłam na dwa sposoby. Do jednej porcji włożyłam jeszcze pomidory w plasterkach, które nadały łopatce ciut kwasku. Druga porcja została z samymi śliwkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką 248

mascarpone 5 żółtek  4-5 łyżek cukru 2 małe opakowania śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie suszonych fig 1 opakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka 100 ml rumu Zaczynamy. Pracę można podzielić sobie na dwa dni. Dobę(...)kolejną bezę, tym razem z kraterkiem. Powtórzyć warstwę serka i gruszki. Na wierzch dodać bitą śmietanę a na niej ułożyć wedle fantazji namoczone w rumie figi, daktyle i suszone śliwki. Obsypać migdałami. I gotowe. Powiem szczerze, że następnego dnia ( przechowywać w lodówce ) smakowała jeszcze lepiej. Uffff udało się dobrnąć do końca. Jeśli Tobie też się udało i wystarczyło cierpliwości przy

Jemy Pijemy
Jak z jednego przepisu nakulać klopsów, zrobić pasztet i burgery? 246

masy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz do smaku (każdego mniej więcej łyżeczkę) pęczek pietruszki lub czubata łyżka suszonej olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj(...)dużym garnku na 2-3 łyżkach oleju, po czym dodaj ryż, wymieszaj i dolej szklankę wody. Gdy ryż wchłonie wodę dodaj soczewicę i kolejną szklankę wody oraz drobno posiekane śliwki. Aby ryż był idealnie miękki potrzebna będzie jeszcze około 1 szklanka wody, ale to zależy od rodzaju ryżu jaki użyjesz. Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do wraz

greenscarf
zupa owocowa... 124

Składniki: woda 3 litry, cukier 1 szklanka, gruszki 4 sztuki, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg, goździki 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba jabłka, gruszki umyte pokroić ze skórką na plasterki nie za cienkie do garnka, wsypać mrożone śliwki bez pestek, wlać wodę zagotować, wsypać cukier, cynamon, goździki i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle ze śliwkami 86

knedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej  - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania  - cukier do posypania - mięta do dekoracji S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki(...)ziemniaczana oraz 0,5 łyżeczki soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem

Gocha gotuje!
Ciasto czekoladowe z figami i śliwkami 103

łyżeczki soli - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 6 łyżek mleka - 4  łyżki śmietany - 7 łyżek oleju  - 1-2 figi - kilkanaście śliwek - 2 łyżki oleju - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Mam wrażenie, że wyszło troszkę za "ścisłe", jeśli ktoś ma sposób

Gocha gotuje!
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 142

którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego(...)wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze z niej cały smak podsmażanych wcześniej składników. Czekamy chwilę aż odparuje alkohol i przelewamy do kapusty. W międzyczasie kroimy śliwki i grzyby i dorzucamy do całości. Teraz pozostaje nam tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy

Pichceniomania
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 141

jeśli nawet ktoś stwierdziłby, że początek uczty trochę wiał nudą, to tutaj szef kuchni puścił wodze fantazji. Głównym punktem potrawy jest roladka z perliczki, skrywająca w sobie świeżą śliwkę, która nie dominuje nad łagodnym smakiem mięsa, co śliwka suszona mogłaby uczynić. Smak wspaniale dopełnia sos z czerwonego wina. Jednak moim ulubionym fragmentem układanki była komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie

Food Square
KRUCHE CIASTECZKA NA DWA SPOSOBY 106

szklanki drobnego cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, dodatek 1: 3/4 opakowania kolorowej posypki, dodatek 2: 2-3 łyżki płatków owsianych, 6 posiekanych śliwek suszonych. Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową(...)posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Ciasto z masą czekoladową i masłem orzechowym | bez glutenu /laktozy /cukru | 176

Może tort? Może ciasto? Ciasto/tort z masą czekoladową i masłem orzechowym oraz suszonymi śliwkami. Idealny do kawy, herbaty i wiosennych, świeżych soków. Masa jest zdrowa, słodka i mocno czekoladowa. Świetnie nada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt(...)orzechowe i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Ponownie miksujemy. Przekładamy jeden biszkopt masą. Nakładamy drugi i ponownie nakładamy masę. Dekorujemy orzechami lub suszonymi owocami (u mnie pokrojone suszone śliwki

Czarnawisienka
Limonkowe deserniczki ze śliwellą 143

Dziś zapraszam Was na limonkowe deserniczki ze śliwellą . Podstawą deseru jest pyszne, kremowe mascarpone, któremu smaku dodaje limonka, a w środku deseru trafiamy na słodką niespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała(...)wypieków. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 125 g schłodzonego mascarpone 1/2 limonki 2 płaskie łyżki trzcinowego cukru pudru 2 łyżeczki Śliwelli – śliwki w czekoladzie Eterno dowolna posypka 2 waflowe kubeczki Przygotowanie: Do miski przekładamy mascarpone, wyciskamy sok z 1/2 limonki, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji

Słodkie okruszki
Koktajlowy marzec - podsumowanie 153

ananas awokado gruszka pomarańcza 3. Koktajl kiwi gruszka seler naciowy jarmuż 4. Koktajl ananas pomarańcza banan 5. Koktajl jogurtowy z gruszką,bananem,szpinakiem i chia     6. Koktajl śliwka gruszka banan(...)Koktajl jogurtowy z mango,jarmużem i siemieniem lnianym 8. Koktajl mango pomarańcza jarmuż 9. Koktajl jogurtowy banan śliwka awokado siemię lniane  10. Koktajl grejpfrut banan kiwi szpinak   11. Koktajl gruszka pomarańcza czerwony burak chia 12. Koktajl pina colada 13. Koktajl ananas mango pomarańcza szpinak 14. Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 15. Koktajl gerjpfrut pomarańcza marchew banan

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Cassata 203

sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki drobno posiekanej czekolady 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek 2 łyżki solonych pistacji + 400 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 1/4 szklanki białego rumu lub nalewki wiśniowej/pomarańczowej Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)pół godziny. Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać. Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również

Domowa cukiernia Ewy
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 179

wędlina do podania w ten szczególny dzień.  Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny.  SKŁADNIKI:  700 g schabu surowego bez kości 100 g śliwek suszonych Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 /2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję i osuszam ręcznikiem(...)papierowym. Następnie za pomocą noża robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje śliwkami suszonymi. Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. Mięso  bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek. Piekę w piekarniku ok 90 min w 180 stopniach.pozostawiam do całkowitego przestygnięcia

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania