tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka
kgwjanczewosymbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić
Mieszam w Garnkuprzepisy poczynając od tych najprostszych np na kaszę prażoną z nasionami, czy tercet egzotyczny. Kolejny rozdział stanowią śniadania i tutaj kusi ze zdjęcia nas pięknie wyglądające Kalifornijskie śniadanie ze śliwkami czy poziomkowe śniadanie dla jaskiniowców. Po samej nazwie już bym się na takie danie skusiła, a Wy? Kolejny rozdział stanowią potrawy na drugie śniadanie, lunch i obiad i tutaj(...)witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser
Cynamonowe szczęścieczekolady deserowej 100 ml mleka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku(...)następnie wlewamy bulion i gotujemy do momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Do garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy, dodajemy miód, masło, wlewamy mleko i zaczynamy gotować na małym ogniu. Po chwili, dodajemy pokruszone pierniki i czekoladę, mieszając gotujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliNiech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej. Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół(...)Gotujemy ją 20 minut wrzucając na gorącą wodę. W dużym garnku wlewamy odrobinę wody (ok. 2 cm) a kiedy się zagotuję dodajemy do niej pokrojoną kapustę (co 5 cm), śliwki, oba rodzaje cebuli (surową i podsmażoną), ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy godzinę, a potem dodajemy jeszcze sos sojowy, który nada piękny kolor, paprykę, majeranek i pieprz, oraz oliwę, dzięki
Ugotowane pozamiatanepropozycja. 2 polędwice wieprzowe po 300 g sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku masło klarowane sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny 5 łyżek wiśniówki 1 pomarańcza 6 łyżeczek cukru 10 śliwek suszonych sól, pieprz 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 2 ziarna kardamonu 1 garstka mała listków melisy Polędwice oczyszczam z błon, solę, pieprzę, posypuję majerankiem i zostawiam na godzinę(...)zawinięta w foli jeszcze 20 minut. Potem kroję na plastry i podaję z sosem. Sos: Żurawinę płuczę na sitku, przekładam do garnka, dodaję wiśniówkę, cukier, sok z pomarańczy, pokrojone śliwki, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, rozduszone ziarna kardamonu, i przesmażam żurawinę na wolnym ogniu.Jak owoce zmiękną rozduszam widelcem żurawinę. częściowo.Pod koniec dodaję pokrojoną melisę i jeszcze chwile smażę. Doprawiam solą
wesoła kuchniastylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną 1 cebulę czerwoną(...)miseczki dodajemy posiekane śliwki suszone i orzechy – mieszamy doprawiając pieprzem ziołowym do smaku. Krajankę twarogową kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym, posypujemy koperkiem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą pokrojoną
Gotuj Sam!kurczaka boczek surowy wędzony 300 g. liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt. suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki śliwki suszone 5 szt. kostka rosołowa 2 szt. przyprawa do bigosu do smaku przecier pomidorowy 2 łyżki woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania olej do smażenia(...)kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu
Kuchnia Pauletteskoniec listopada odbyły się – już trzecie – warsztaty świąteczne ze Śliwką Kalifornijską. Relację z poprzedniego roku znajdziecie TU. Tym razem organizatorzy za temat przewodni wybrali jadalne prezenty. Zapowiadało się świetne spotkanie, bo za część kulinarną miał odpowiadać szef Krzysztof Rabek (Odette), a za część dekoracyjno-fotograficzną duet z Kwiaty&Miut, czyli Łukasz Marcinkowski i Radosław Berent(...)się ukryć, że dekoracje tego dnia naprawdę robiły wrażenie… Zresztą zobaczcie Czytaj dalej... Artykuł Jadalne prezenty – warsztaty ze Śliwką Kalifornijską pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki: szklanka białej komosy ryżowej 2 szklanki mleka 200 g maku (najlepiej już zmielonego) 4 łyżki miodu 100 g orzechów włoskich (obranych i grubo pokrojonych) 50 g suszonych śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki łyżka ekstraktu waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Komosę przepłucz wodą po czym gotuj 10 minut w mleku. Pod koniec gotowania dodaj kilka kawałków czekolady i poczekaj(...)dwukrotnie w maszynce do mięsa lub blenderem. Jeśli udało Ci się kupić już zmielony, to po prostu dodaj go do kaszy z mlekiem i wymieszaj z orzechami, wanilią i śliwkami. Jeśli całość będzie za sucha możesz dodać 4 łyżki wrzątku. Przed podaniem udekoruj talerz płynnym miodem, orzechami i startymi wiórkami czekolady
Ugotowane pozamiatanecygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy(...)podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą
W kuchennej krainieprosta i szybka w przyrządzaniu. Wystarczy tylko wcześniej przyrządzić sobie sos, aby nabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy. Składniki: -jeden duży brokuł -jedno duże jabłko -6 suszonych śliwek bez pestek -po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii -cytryna -sos winegret Na sos: -6 łyżek oliwy lub oleju -2 łyżki octu jabłkowego -3 ząbki czosnku -1 łyżka(...)się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł. Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy w półmisku i polewamy sosem. Przed podaniem zamieszać delikatnie jeszcze raz w celu zintegrowania się składników i sosu
Kulinarne przemysleniaobiad. Składniki: • 1 kaczka • 3 jabłka • 1 łyżeczka majeranku • pieprz do posypania kaczki • olej do posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko(...)całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. • Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście
To co kochamkurczak jest wyśmienity! Mięso jest kruche a sos aromatyczny, orzeźwiający i gęsty od suszonych owoców. Ja dodałam morele, śliwki i żurawinę, ale robiłam też z rodzynkami i gruszkami. Dodatek ziół prowansalskich nadaje tej potrawie charakteru, a ilość, jaką należy użyć, zależy od indywidualnych upodobań, ja bardzo lubię i daję(...)łyżeczkę. Nasz ulubiony! Składniki: • 4 nogi kurczaka • 400 g owoców suszonych – u mnie morele, śliwki i żurawina • po 50 g orzeszków ziemnych i pistacji • 1 papryka zielona • 1 cytryna • 100 ml koniaku • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku • olej do obsmażenia kurczaka. Wykonanie: • Nogi
To co kochammoże się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności od gustu i podniebienia. Mój chutney jest z rabarbaru, śliwek i moreli suszonych. Jest kwaskowy, bo specjalnie nie dodałam zbyt dużo cukru, ale można oczywiście dosłodzić. Taki chutney idealnie pasuje do mięs z grilla. Składniki(...)łodyg rabarbaru – 600 g • 1 cebula • 1 szklanka suszonych moreli • 1 szklanka suszonych śliwek • 1/3 szklanki octu winnego • 1/3 szklanki wody • 1/3 szklanki cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać rabarbar pokrojony w plasterki, morele
To co kocham