szklanki kaszy jaglanej (50 g) 1 szklanka mleka 2% (230 g) 3 mrożone śliwki (165 g) cynamon opcjonalnie jakieś słodzidło :) Przelewamy kaszę na przemian zimną i gorącą wodą, żeby straciła goryczkę. Wlewamy do małego garnuszka mleko, wsypujemy kaszę i dodajemy cynamon. (trzeba uważać, żeby nie wykipiała ani żeby się nie przypaliła). Gotujemy na małym ogniu aż cały płyn(...)się wchłonie, a kasza będzie miękka. Na koniec można zdjąć z gazu i zostawić na kilka minut pod przykryciem, żeby doszła do siebie. W między czasie wrzucamy śliwki do rondelka podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na mus i polewamy naszą jaglankę <3 SMACZNEGO! Wartość energetyczna*: 328 kcal
Vroblewska-fitlifeobiecałam, postaram się zamieszczać najciekawsze przepisy dla Rossmann również na blogu. :) Sk ła dn i k i: 1 średni arbuz 3 kiwi garść truskawek garść borówek 5 śliwek pół pęczka świeżej mięty garść jagód Goji wiórki kokosowe orzechy W yk o n an ie: Z arbuza wytnij gruby plaster. Pozbaw go pestek. Pokrój na trójkąty (na kształt(...)pizzy). Kiwi obierz ze skóry, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki. Śliwki pokrój w kostkę. Owocami udekoruj arbuza. Orzechy pokrusz w moździerzu. Posyp wierzch pizzy wiórkami, orzechami, oraz jagodami Goji. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Podawaj najlepiej schłodzoną. :) Smacznego
Garniec Magaliezima w Chile trwa pełnia sezonu zbiorów. Warzywa uprawiane są na całej długości Chile, umożliwiając w ten sposób dostępność przez cały rok. Można mieć pewne wątpliwości czy transport świeżych śliwek, czereśni czy truskawek na wiele tysięcy kilometrów jest zgodny z zasadą zrównoważonej produkcji, ale już takich wątpliwości nie ma w przypadku owoców suszonych, mrożonych czy puszkowanych. Chile jest największym(...)świecie eksporterem suszonych jabłek oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający
królestwo garówporę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu. Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kostkę 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju WIERZCH 3 łyżki Nutelli + 3 łyżki powideł śliwkowych 250 g mascarpone
cool and mintySKŁADNIKI : 600 g fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki sól pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny
Kulinarne Fantazje Marioliłopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku(...)kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią. Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił. Marchew i seler ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do bigosu
Kulinarne Fantazje Marioliorkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon. Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy. Na przykład prosiła o obdarowanie chlebem nie "powszednim(...)drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji w Was. Zacząć można dwojako, albo na przygotowaną w naczyniu mąkę wkruszyć drożdże i następnie dodać pozostałe składniki, albo zacząć od wody
I tu będę miała takie tezainspirowany klasycznym brytyjskim deserem. W mojej wersji pojawił się też ukochany banan. :) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie(...)banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej
Cooking MonsterUwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze do wykonania niż pierogi,a do tego w przypadku nieco
Mieszam w Garnkuznakiem bobu! Kocham bób przyrządzony w ten sposób! Pokochacie i Wy ! Prosto , bezstresowo i szybko! Kilka składników i mamy gotową kolację! Składniki bób u mnie mrożony czerwona cebula suszone śliwki SYMBIO olej kokosowy SYMBIO oliwa z oliwek z dodatkiem bazylii bazylia świeża suszone pomidory w oleju pomidory najlepiej malinówka, sparzone i obrane ze skórki sól himalajska różowa(...)smaku Na rozgrzaną patelnię u mnie Woll Szafir dodaj łyżkę oleju kokosowego, rozpuść. Cebulę pokrój w pióra, śliwki i pomidora suszonego w mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko razem, podsmaż. Dosmacz pietruszką jeśli lubisz. Po chwili wrzuć opakowanie mrożonego bobu, zamknij pokrywkę, duś. Ja posypałam całość suszonym oregano. Gdy bób zmięknie, dodaj pokrojonego pomidora, wymieszaj, duś pod przykryciem jeszcze chwilkę
Z Kuchni Do KuchniSkładniki kilka partii kurczaka , które lubicie najbardziej przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala oliwa z oliwek olej lniany tłoczony na zimno Woj-Len suszone pomidory w zalewie suszone śliwki mrożony lub świeży bób fenkuł czyli koper włoski pół szklanki wytrawnego wina czerwona cebula dymka rzodkiewka- niekoniecznie sól himalajska lub morska Kurczaka przygotuj dzień wcześniej. To się na prawdę opłaca(...)dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję ilości, każdy ma inne smaki. Dodałam również dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dusiłam , a po chwili dodałam mrożonego bobu. Gdy ten się poddusił , włożyłam kurczaka
Z Kuchni Do Kuchniwszystkim, będzie smacznie. Co zrobić, by udko z kaczki było smaczne? Mięso kaczki, które dla Was przygotujemy będzie duszone w winie, przez co nabierze przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodadzą śliwki i świeży majeranek. Całość dopełni puree z … no właśnie, niech to będzie tajemnicą… Chcemy Was trochę przetrzymać w niepewności, rozbudzić Wasze zmysły i kubki smakowe Słodko winny(...)także znakomicie smakować. Kaczkę można przyrządzać na tysiące sposobów, bo świetnie czuje się zarówno w słodkim, jak i kwaśnym oraz słonym towarzystwie. Można ją piec samodzielnie lub z jabłkami, śliwkami, pomarańczami, wiśniami, ananasem, rozmarynem, wątróbką czy czosnkiem, albo dusić. Mamy nadzieję, że nasze udko z kaczki przypadnie Wam do gustu. Bądźcie czujni! Artykuł Udko z kaczki w nadchodzący weekend pochodzi
Ciasna Kuchniagoście chcieli wytrawnego wina...i co tu podać ? Składniki. Ja użyłam takich, a efekt zadziwił moich gości. makaron lasagnette czyli łazanki pofałdowane suszone na słońcu pomidory w oleju kilka śliwek suszonych sos pomidorowy czerwona cebula bazylia parmezan sól i oliwa z oliwek trochę czosnku Operację "szybki makaron" zacznij od zagotowania i posolenia wody. Wrzuć na gotującą wodę makaron. Masz(...)mnie patelnia wysoka Woll Szafir - wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach. Pokrój nożyczkami- ja tak robię- suszone pomidory oraz suszoną śliwkę, dodaj trochę oleju z zalewy i wlej sos pomidorowy. Dosmacz solą, a jeśli lubisz, również pieprzem. " Ci sta" – pasuje! Kiedy sos bulgocze delikatnie pod przykryciem , zetrzyj parmezan i odcedź makaron. Przelej
Z Kuchni Do Kuchniogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając
Wędrówki po kuchniwarzywa. Zapraszam! Dla 1 osoby / sos dla kilku osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 comber z królika kilka listków szałwi garstka rukoli 1 jabłko garść suszonych śliwek 3 liście laurowe cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz wino białe marchewka olej kokosowy sezam olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie oleju. 2/ Na łyżeczce oleju(...)przesmażamy łyżkę sezamu aż zbrązowieje lekko. Następnie schładzamy go w zamrażarce 3/ Comber gotujemy na parze ok. 20 minut, obraną marchewkę do miękkości 4/ Namoczone i skrojone w kostkę śliwki zagotowujemy z kawałkami obranego jabłka i liściem laurowym. Gotujemy do miękkości a następnie wyciągamy liść laurowy i miksujemy blenderem na gładki mus, doprawiamy cukrem brzozowym i mieszamy. Odstawiamy 5/ Obgotowany
Kuchnia PROzdrowotna