hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gruszki -4 szt Jabłka – 2 szt Śliwki – 8 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Cukier -1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Owoce umyć, obrać jabłka i gruszki, usunąć gniazda nasienne , a śliwki wypestkować, i pokroić wszystkie owoce
Camilla w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 8 jajek zapach śmietankowy 4 łyżki oleju 3 łyżki kakao pół szklanki mleka 10 sztuk śliwek Wykonanie Do miski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę . Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy(...)ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła
Mój Smakdwie części. Uformować wałki o średnicy 5 cm, posypując stolnicę mąką. Pociąć na 2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko zmiażdżyć, położyć połówkę lub całą śliweczkę. Zlepić knedla dokładnie, śliwka musi być całkowicie zakryta. Knedle rozłożyć na mocno obsypanej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucać po kilka knedli, zmniejszyć ogień. Gotować 10 minut od wypłynięcia
Kuchnia Pokoleńduży jogurt naturalny 4 jajka 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 proszek do pieczenia (porcja na 1 kg mąki) 1 cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania łyżka margaryny do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Sposób wykonania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno płynne składniki cały(...)łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C około 40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostuczosnku 25 ml brandy 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta tymianku sól, pieprz listki szałwii 150-200 g masła (o zawartości tłuszczu min.82%) ewentualnie garść suszonej żurawiny lub suszonej śliwki pokrojonej w drobną kosteczkę Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozpuszczoną wcześniej łyżką masła. Wątróbkę dokładnie wypłukać i oczyścić z błonek. Do podsmażonej(...)osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane masło. Parfait wyjąć z lodówki, przybrać suszoną żurawiną lub pokrojoną w kosteczkę suszoną śliwką i przybrać listkiem szałwii i zalać powoli sklarowanym masłem. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej parę godzin,a najlepiej zostawić go w lodówce przez całą noc, rano będzie
Aromatyczne Podróżekokosu zielony barwnik spożywczy w proszku 3 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% śmietan fix (opcjonalnie) do ozdoby: herbatniki, rodzynki, śliwki suszone, podłużne kawałki czekolady Do małego woreczka wsypać kokos i dodać zielony barwnik spożywczy (odrobinę na wykałaczce),do tego dodać malutką łyżeczkę wody. Woreczek dokładnie związać i wszystko dokładnie wymieszać(...)szerokiej miseczki i obtaczać w nim babeczki , tak by cała powierzchnia kremu utworzyła zielone zajączki. Z podłużnych biszkoptów zrobić uszka każdemu zajączkowi , a następnie na małe kawałeczki pokroić suszoną śliwkę i zrobić z nich oczka i nosek. Z podłużnych cieniutkich kawałków czekolady zrobić wąsy. A z rodzynek mordkę. Oczywiście zajączka można ozdobić wg. swojego pomysłu. zajączek wielkanocny Składniki potrzebne
Aromatyczne Podróżesmakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek węgierek 7 marchewek 4 czerwone papryki 5 cebul dużych 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli 1lub 2 papryczki chili szczypta gałki muszkatałowej pieprz do smaku(...)łyżki papryki czerwonej Wykonanie: Marchew, cebulę, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka minut, gdy pojawi się sok dodajemy przyprawy. Sos smażymy tak długo aż zgęstnieje.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie
Sama słodycz i szczypta chilifasolką szparagową Jogurt grecki z owocami Jogurt z bananem musli, kokosem i chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza(...)Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym Korzenne muffinki z kaszy manny Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Muffinki ze śliwkami Mus czekoladowy Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: śliwki 3 kg, cynamon 1 łyżka, cukier 1/2 kg, żelfix 3:1 opakowanie, woda 2 szklanki jeśli lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą - umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na śerdnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy(...)masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Studzimy. Smacznego
Pyszności SłodkościDanie bardzo odśiwętne , które podaję przy specjalnych okazjach w gronie rodzinnym z przepysznymi krokietami z kapusty kiszonej z grzybami. 3 DUŻE BURAKI 2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE -KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK -2ŁYŻKI MIODU SOK Z 1-2 CYTRYN -GOZDZIKI -SÓL -PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki obrać i pokroić w słupki dodać przyprawy z miodem,śliwki i kostki warzywne zalać wodą i zagotować na wolnym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwahajmy się też użyć chrzanu, musztardy lub ćwikły. Na przyjęcie, niespodziewaną wizytę gości lub w ramach drugiego śniadania możemy połączyć mięsny smak pasztetu z odrobiną słodyczy w postaci suszonej śliwki lub konfitury żurawinowej. To nie wszystko Może się też tak zdarzyć, że pasztet to jedyna rzecz, jaką mamy w lodówce, kiedy wpadną do nas znajomi. Wtedy obok szybkich kanapek możemy(...)goście będą zachwyceni naszą pomysłowością. Ścisła konsystencja pasztetu powoli, np. przygotować z nich koreczki. Możemy ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r
Moja smaczna kuchniaSkładniki: cukinia 2 duże zielone, śliwki 1,5 kg, woda 3 szklanki, cukier 1/2 kg, żelfix 1 opakowanie/3:1 dżemik nie jest za gęsty, jeśli ma być zwarty to wody wlać 1 szklankę do szybkowara, my lubimy takie rzadsze i nie mocno słodkie umyte śliwki wypestkować i włożyć do szybkowara, dodać pokrojone na kawałki cukinie ze skórką, wlać wodę zamknąć
W Mojej Kuchni Lubięmasło 100 g drożdży (jeżeli używamy mąki pszennej pełnoziarnistej dodajemy trochę więcej drożdży) 1 szklanka cukru 30 g cukru waniliowego 3 całe jajka 2 żółtka 1 1/2 szklanki mleka śliwki opcjonalnie łyżka brązowego cukru Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem(...)się będzie kleiło, możemy pomóc sobie odrobiną mąki – trochę mąki na dłoni ułatwia sprawę, ale pamiętaj im mniej mąki tym lepiej, więc nie dokładaj jej dużo. Na ciasto kładziemy śliwki pokrojone na ćwiartki. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i folią spożywczą i odstawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C. Wyrośnięte ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kocham Czekoladęniego lodowe kostki z soku owocowego, ale wiecie... takiego swojego, gęstego i 100% nierozcieńczonego z wodą ;) Sprawdzi się przy takiej pogodzie jaka była w weekend ;) Składniki: 1/3 melona 4 śliwki 1/2 mango 4 morelki sok owocowy (najlepiej domowy) Sposób przygotowania: Sok owocowy przelewamy do kostkarki na lód i mrozimy. Z owoców usuwamy pestki, obieramy melona i mango. W kubku miksujemy(...)melona ze śliwkami, przelewamy do szklanek. Następnie miksujemy morele z mango. Delikatnie przelewamy do szklanek. Dodajemy po 2 kostki mrożonego soku owocowego. Smacznego
Kuchnia w czekoladzie