śliwka - 11236 przepisów (strona:361/750)

Poncz herbaciany z dzikim bzem 155

owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki „ Nasze jedzenie – naturalnie !”.   SKŁADNIKI: 500g owoców czarnego bzu 1,5l wody skórka z pomarańczy 4 suszone śliwki laska cynamonu 4 ziarna kardamonu 3 torebki herbaty earl grey miód gryczany do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kwiaty bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Myjemy na sitku. Zalewamy wodą. Dodajemy(...)skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku

Pyry na Gaz
Nutella ze śliwek 112

ulepszaczy  i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast. Składniki: 3 kg dojrzałej śliwki węgierki 1 kg cukru 32 g cukru z prawdziwą wanilią 3-4  łyżki holenderskiego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao Jak wykonać ?  Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy

Wanilia i Kardamon
Tarta budyniowa ze śliwkami 157

Deser który powstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki  które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale.  Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki(...)dodajemy  do ciepłej masy budyniowej, miksujemy  mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy

Wanilia i Kardamon
Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie 171

twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Skórka z 1 pomarańczy Mus śliwkowo – pomarańczowy: 0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu) 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku Blue Caracao Brownie: W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy(...)małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony

VioletoweKucharzenie
Nalewka z węgierek. 89

Składniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 l spirytusu 70 % 100 ml czystej wódki 40 % 0,5 l wody 0,5 kg cukru Sposób wykonania :   Ś liwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij, wstrząśnij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Co kilka(...)wstrząśnij lekko słojem. Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i lekko gorącą wlej do śliwek, wymieszaj. Słój ponownie zamknij i pozostaw jeszcze na 4 dni. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 4 miesiące, aby naleweczka dojrzała i nabrała odpowiedniego smaku i aromatu

Przepisy i porady kulinarne
Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową 120

Słodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki 3-4 niewielkie brzoskwinie kilka gałązek rozmarynu płatki migdałów 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam

Mango Papaja
Ryż zapiekany z owocami 121

banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;) Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne(...)budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego  szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki  wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie mleko

Kuchnia Ellie
ORZECHOWO-ŚLIWKOWA NUTELLA 121

takie powidła doskonale nadają się na kanapki i do naleśników       SKŁADNIKI  na 4 słoiczki: 1 kg śliwek, 2 cukry waniliowe, ok. ¾ szkl. cukru, 50 g ciemnego kakao, 200 g zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Dodajemy cukier

słodki bratek
Wykwintny dżem jabłkowo-śliwkowy 122

musy, kompoty, dżemy, marmolady i sami nawet nie wiemy co jeszcze. Wiemy, że na pewno będzie smacznie. Więc zaczynamy.       Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1,5 kg śliwek węgierek 1 kg cukru 200 g rodzynek 1 laska wanilii 5 goździków Wykonanie: Jabłka kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek(...)ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. Wystarczy dobrze umyć. Następnie jabłka kroimy w kostkę. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Owoce wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem i odstawiam na kilka godzin. Następnie gotujemy na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Dodajemy opłukane rodzynki i przekrojoną wzdłuż na pół wanilię oraz goździki. Gotujemy aż masa się zeszkli

Marder&Marder Manufacture
Ucierany keks ze śliwkami 193

Śliwki smakują nie tylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Keksówka 12/30 cm 2 jajka 30 dag mąki tortowej 15 dag cukru 1 szklanka mleka 2% ½ kostki miękkiego masła(...)cytryny, wsypywać powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do dołu.  Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej (Fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta) 161

risulterà croccante mentre l'interno rimarrà tenero e morbido. Buon appetito! SKŁADNIKI 6 pa ł ek z kurczaka 1 jabłko 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 ząbki czosnku   2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 5  łyżek  m ą ki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)oliwą,  doprawiamy solą  i pieprzem.  Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec szykujemy owoce. Jabłko, brzoskwinie i śliwki kroimy w cienkie plasterki. Po 30 minutach, do mięsa dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Lavate i fusi di pollo

La grande e la piccola cuoca
kokosowe ciasto ze śliwkami,brzoskwiniami i śmietaną galaretkową... 143

jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękkie, cukier 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, brzoskwinie 4 sztuki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 250 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto i wyrównać wierzch w ciasto powkładać ćwiartki brzoskwiń na przemian z wypestkowanymi całymi śliwkami piekarnik elektryczny na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia zimną śmietanę ubić na sztywno

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny twarogowe z owocami 144

szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić

Czerwień i błękit
Surówka gruszkowo – śliwkowa 140

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gruszki -4 szt Jabłka – 2 szt Śliwki – 8 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Cukier -1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Owoce umyć, obrać jabłka i gruszki, usunąć gniazda nasienne , a śliwki wypestkować, i pokroić wszystkie owoce

Camilla w kuchni
Fit babka śliwkowa 119

łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  8 jajek  zapach śmietankowy  4 łyżki oleju  3 łyżki kakao  pół szklanki mleka  10 sztuk śliwek  Wykonanie       Do miski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę .  Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy(...)ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa   4 łyżki masła

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania