Upały nie odpuszczają! Nic nie robi lepiej jak szklaneczka słodko - kwaśnego zimnego kompotu z owoców! Składniki: 1 kg wiśni, 0,5 kg śliwek, 2 jabłka, 2 gruszki, 4 łyżki cukru Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jabłka, gruszki, dzielimy na 4-8 części, usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy około 1,5 l wody. Gotujemy około 15 minut na dużym ogniu pod przykryciem, a następnie na najmniejszym ogniu, uchylając pokrywkę przez kolejne ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...