Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy

Dostałam sporo bardzo dojrzałych śliwek. Było za gorąco na długie gotowanie i powidła więc na szybko zrobiłam dżem. Dodałam żelfiks, używam takiego z dodatkiem naturalnej pektyny i cukier do smaku. Oczywiście zamiast żelfiksu można użyć pektyny jak macie pod ręką. Dżemik wyszedł pyszny, lekko kwaskowy i będzie pysznym dodatkiem do naleśników. składniki: 2 kg śliwek bez bestek 2 opakowania żelfiksu 3:1 ( używam żelfiksu z pektyną Dr Oetker ) ok 500 g cukru Wypestkowane owoce przełożyć do garnka zasypać połową cukru i ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Monia miesza i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję