Puszysty, delikatny i wprost niebiański SERNIK Z SOSEM ŚLIWKOWYM i... Artykuł Sernik z sosem śliwkowym pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEpestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku(...)dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi: Ważne, by olej był w 100% z pestek dyni
Gotowanie i blogowaniedynie "munchkin" są małe 1 czerwona cebula pokrojona drobno w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojonego drobno 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej 1 garść czerwonych oliwek pokrojone 1 garść śliwek kalifornijskich suszonych również drobno pokrojone 1/2 pęczka szczypiorku posiekany 1 szklanka kaszy kuskus 200 ml bulionu z kostki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki tymianku szczypta(...)mąż. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem Następnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem i do oliwy dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy cały czas. Teraz śliwki , szczypiorek i oliwki. Mieszamy i zalewamy bulionem Wsypujemy kaszę i mieszamy cały czas gdy wywar wyparuje nadziewamy naszą dynię. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut w 180C Smacznego
Viola cooks with passionprzyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, marchew 4 łyżki/starta, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę korzenną, miękką margarynę(...)mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania: 20 minut Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Lestello 500 ml mleka szczypta soli garść orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu odrobina masła szklanka upieczonych śliwek miód do osłodzenia Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy(...)zmniejszamy ogień i gotujemy płatki aż będą miękkie, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Dodajemy masło i mieszamy. Upieczone śliwki dodajemy do owsianki, ewentualnie dosładzamy miodem, posypujemy posiekanymi orzechami i mieszamy. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę zdrowy owoc! Zawiera nie tylko witaminę C, ale także błonnik i sole mineralne. Leczy i pomaga w odchudzaniu. Polecam! Składniki: 3 banany 100g suszonej żurawiny 5 śliwek węgierek 200ml wody niegazowanej Sposób przygotowania: Śliwki pestkujemy, banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do przygotowanych owoców dolewamy wodę niegazowaną oraz wsypujemy suszoną żurawinę. Miksujemy wszystko na gładki płyn. Podajemy delikatnie
Kuchnia w czekoladzieKiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki obowiązkowo musi być drożdżówka. Ta upieczona została z dodatkiem jogurtu greckiego. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Kolorowa kuchnia ElkiZawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo
Bajeczna KuchniaUwielbiam powidła śliwkowe, osobiście nie mogę spożywać cukru więc te są w sam raz dla mnie. Smak lekko wzbogaciłam dodając do nich cynamon oraz kardamon. Składniki: 4 kilogramy dojrzałych śliwek węgierek 1 łyżka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, kroimy na połowę usuwając z nich pestki, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cynamonem i kardamonem, lekko mieszamy
Bajeczna Kuchniadzieciom, wegetarianom i potrawy do szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane(...)pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny
Codziennik Kuchennykolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól morska, odrobina wody Składniki na dressing łączymy na gładki sos. Rukolę myjemy(...)śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką. Co sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia? Ja zakochałam się w tych serach, jakość i smak jest unikatowy. Gorąco Wam polecam
SMYKWKUCHNInią pyszne śniadanie. Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka! Składniki: 1½ kg śliwek węgierek ½ tabliczki mlecznej czekolady 2 pełne łyżki kakao 400g cukru kryształu 100g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, pestkujemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy na małym
Kuchnia w czekoladzieProste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek, jak też do śliwek ( ciasto ze śliwkami ) 200 g masła 1/4 szklanki cukru brązowego 200 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Miękkie masło
https:KKuchniaMniamsłodkości . Nie wiem czy spróbowałam wszystkich serwowanych dań tego wieczoru, ale kilka z nich zdecydowanie zasługuje na uwagę. Najbardziej smakował y mi : z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową, pasta z wędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była obłędna
Projekty ze smakiemnich kompot :) Do tego kawałek ciasta i radość naszej gromadki była pełna! Na jednej z takich działek rośnie jeszcze mirabelkowe drzewko. Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :) Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem wanilii, który moim zdaniem wybitnie do nich pasuje, i zamknąć w słoikach. Ich zapach przypomina mi tamte ciepłe, jesienne dni :) Jeśli macie(...)pyszny :) Na szare wieczory i chłodne poranki. Mus z mirabelek z wanilią Potrzebujesz: 2,5kg mirabelek 1,5 szklanki cukru ( lub więcej/ mniej w zależności od stopnia kwaśności śliwek) 1 laska wanilii 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: 1a. Umyte owoce włóż do dużego garnka, zalej szklanką wody i gotuj to popękania skórek i miękkości. 1b. Umyte owoce wypestkuj, włóż
Kuchnia w Słońcu Skąpana