dziś przepis ,a także mój humorek, złość i zadowolenie. Składniki: żurawina pół szklanki cebula 1 duża lub dwie mniejsze śledź w oleju Matias 250 g majonez 4 łyżki śliwka suszona( podwędzana) z 15 szt jajko 3 szt Wykonanie: Macie czasem jakieś szklane naczynie dekoracyjne?? Np po jakimś stroiku który wam się znudził. Możecie go wykorzystać właśnie do sałatki śledziowej(...)zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia , możemy lekko sobie docisnąć łyżką.Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam na pomysł by przy-dekorować jeszcze sałatkę śliwką suszoną drobniutko pokrojoną. Najlepiej robić wieczorem i dać jej noc na przegryzienie smaków. Polecam wam bo bardzo smaczna i coś innego. Zanim jednak zrobiłam sałatkę musiałam sprzątnąć kuchenkę
Różowa kuchniaSKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję(...)kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając
Gotowanie Patkijest tak smaczne, że szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiciu i podany chłodny stanowi idealne wykończenie wigilijnej kolacji. Gotuję więcej tego kompotu, żeby był do popicia świątecznego obżarstwa. W chłodnym miejscu wytrzyma całe święta. Potrzebujemy: 10 sztuk wędzonych śliwek 20 sztuk suszonych śliwek 15 plastrów suszonego jabłka 15 plastrów suszonej gruszki 6 suszonych fig pokrojonych w plastry kilka suszonych moreli garść rodzynek 8 goździków 1 gwiazda anyżu 1 laska
ladykitchenmąki pszennej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -140g cukru składniki mokre: -250 ml jogurtu naturalnego -120ml oleju -1 duże jajko - garść malin -parę śliwek pokrojonych w kostkę -cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, wszystko wymieszać. W drugiej mniejszej miseczce roztrzepać mokre składniki, energicznie mieszając. Składniki obu misek połączyć(...)sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Następnie należy dodać do każdej muffinki 3 maliny i kawałek pokrojonej śliwki. Dodać resztę ciasta do muffinek, tak aby ciasto było do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 170 stopni C ( po 5 minutach pieczenia włączyć termoobieg na 5 minut, aby muffiny wyrosły
Receptura smakuwigilijnym stole i dla niego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina. Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu(...)zdąży przejść wszystkimi aromatami i zyska piękny kolor. :) Składniki: 2,5 litra wody suszone owoce (śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka, brzoskwinie) 5 goździków 4 ziarna kardamonu 6 plastrów cytryn z cynamonem w syropie ½ pomarańczy 3 łyżki stołowe syropu z cytryn Wykonanie: Rozkrusz w moździerzu ziarna kardamonu. Dodaj wraz z suszonymi owocami oraz goździkami i syropem z cytryn do zimnej wody
Garniec Magalieletniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 1 solidna garść suszonej żurawiny 1 solidna garść rodzynek 5 suszonych śliwek Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało(...)godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia
Monia miesza i gotujeniej powietrza . Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też – jak ja tutaj w fotografowanym pasztecie– wyłożyć część masy i wyrównać, a na nią położyć pocięte śliwki kalifornijskie, morele, albo ugotowane suszone prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej . Wstawiamy pasztety na środkową półkę(...)pełne łyżeczki ) 4 łyżki brandy 6 kulek ziela angielskiego startych na pył w moździerzu 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 6 kulek jałowca OPCJONALNIE ugotowane suszone grzyby suszone pomidory śliwki kalifornijskie suszone morele marynowany zielony pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenzajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek). Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich(...)ziaren zbóż, soli i wody. jest jest używany częściej; ciemny jest gęsty i powinien być dodawany z umiarem. W przeciwieństwie do jasnego zawiera cukier. SUSZONE I MARYNOWANE W SOLI ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują
ClauditteMissCookingprzepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz(...)ziela angielskiego,goździki i jałwiec.Wsypać kminek i tymianek oraz estragon.Całość doprawić solą i pieprzem.Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok.35 minut. Śliwki rozmrozić,osączyć, pociąć na kawałki.Jabłka umyć , wyciąć gniazda nasienne.Miąższ wraz ze skórką zetrzeć albo pokroić w kostkę.Owoce dodać do kapusty.Dusimy 15 minut.Bigos ponownie doprawić.Wymieszać z sokiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez(...)oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi
Kuchnia Bon AppetitSkładniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania : W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka i śliwek usuń pestki, ale nie obieraj ze skórki. Burak i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z wyciskarce lub sokowirówce i od razu wypij
Przepisy i porady kulinarnegrudzień , aby móc zakosztować owoców suszonych w kompocie.Moglabym robić go i latem , ale to już nie ten smak i nie te wspomnienia.W grudniu , kompot nabiera aromatu wędzonej śliwki i suszonych owoców gruszki i jabłka,ogien w kominku i ciepły koc, a wręku szklanka gorącego kompotu, bo tylko wtedy on tak magicznie smakuje:). 500G SUSZONYCH OWOCÓW(GRUSZKI,JABŁKA,ŚLIWKI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKoktajl jest bardzo pożywny i smakuje poprostu rewelacyjnie. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne pożywne koktajle :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 banan 6 suszonych śliwek 1 łyżka kakao (gorzkie) Płatki i śliwki zalać mlekiem najlepiej wieczorem. Rano wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki koktajl. Smacznego! Pomysł podpatrzony tutaj
kuchnia doskiburaków 2 jabłka 2 marchewki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 goździki 1 gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka(...)pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na jeden dzień. Następnego dnia barszcz odcedzamy, dodajemy zakwas, przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia
Smakowity Blog Kulinarny