zimnej kaszy jaglanej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji glutenowej) 1/4 szklanki wody sól i czarny pieprz do smaku 10 suszonych śliwek (opcjonalnie) Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Ja zwykle gotuję je rano “w czasie śniadania”, a po ich przestygnięciu robię pasztet. U mnie taki system dobrze się sprawdza(...)cebula się zeszkli. Do blendera wkładamy soczewicę kaszę jaglaną zeszkloną cebulę, przyprawy i wodę. Całość miksujemy na gładką masę. Do wysmarowanej olejem keksówki przekładamy około 2/3 pasztetu, układamy śliwki i wykładamy resztę masy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni w funkcji termoobiegu przez 45 minut. Kroimy go najwcześniej po kilku godzinach stygnięcia, a najlepiej poczekać do następnego dnia. I będzie
Lamarida.plbryłę. Mrożę je w pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym
Fabryka pomysłówPierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową
Kuchnia Danusiszklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek konfitury z fig 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na dekorację: 300 g czekolady deserowej(...)łyżki mleka truskawki świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapróbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód do smaku cynamon Sposób przygotowania: Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj z miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi(...)śliwkami
wysmienityowoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!Polecam :-) Składniki: arbuz mały 1/4 szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, jabłko 1 szt, gruszka 1 szt, śliwka 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, jabłko i gruszkę obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy śliwkę bez pestki, banana oraz arbuza bez skórki. Do owoców dodajemy wodę
kulinarne odsłony patidodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos
KUCHNIA POLSKAKoper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy
Ugotowane pozamiatanenajnowszych batonów zbożowych od Helio ? Ja właśnie mam okazję spróbować w 4 wersjach smakowych: - banan czekolada -słodkie połączenie chipsów bananowych i naturalnej mlecznej czekolady - owoce leśne i jogurtowa polewa - śliwka i czekolada - płatki owsiane, żytnie i kukurydziane, suszona śliwka i polewa czekoladowa - 6 ziaren i miód naturalny Każdy batonik to 25 gram przyjemnej i magicznej rozkoszy ;) Dla zainteresowanych przekąska mieści
Życie zaczyna się w kuchniboczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku 15 dkg boczku wędzonego zalewa: 4 łyżki soli 2 litry wody Sól rozpuściłam w 1/2 litra gorącej wody(...)szklanki wody. Jak kasza wchłonie wodę odstawiam garnek pod koc na 40 minut aż kasza dojdzie. Do zimnej kaszy dodaję startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam
wesoła kuchniautartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek 2 łyżki jasnego miodu (jeśli będzie trzeba, to dodaj trochę więcej) sól do smaku pieprz czarny świeżo i grubo mielony 3-4 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego(...)przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć
Anioły w kuchnikokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia(...)Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć do zeszklenia. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aby powstał gęsty sos. Gotować przez około 10 minut do zredukowania sosu. Po tym czasie spróbować. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Smacznego
Jaglusiamnie taka sałatka na śniadanie. Składniki mix sałat ,wasz ulubiony mini mozzarella u mnie z dodatkiem bazylii szprot podwędzany w oleju sól himalajska drobnoziarnista różowa jagody goji pestki dyni śliwki kalifornijskie glassa z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek Sałatę rozłóż na talerzu, dodaj mozzarellę, szprota oraz posyp jagodami i pestkami dyni. Wkrój śliwkę, dosmacz solą, pokrop oliwą. Przed
Z Kuchni Do Kuchni