CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę(...)osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam
JejKuchniagłówka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kapusty kiszonej(...)drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i odcedzamy
Moje Kuchenne Rewelacjegorąca woda (około 100 ml) garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże wędzone śliwki majeranek pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól Wykonanie: Zaczynamy od farszu, żeby zdążył się schłodzić. Grzyby suszone kilka zalewamy niewielką ilością gorącej wody już kilka(...)dodawać podczas duszenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, aż zmięknie w razie potrzeby dodając niewielkie ilości wody i mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wędzone śliwki, doprawiamy farsz pieprzem, majerankiem (według uznania) i niewielką ilością kozieradki i kolendry. Odstawiamy farsz, aby ostygł. Gdy będzie już zimny, nastawiamy w dużym garnku wodę do gotowania pierogów
Quinoa Raz!Jeden z pyszniejszych bochenków które upiekłam. Chleb ma mięciutki miąższ, jest wilgotny a dodatek śliwek nadaje mu jedynego i niepowtarzalnego charakteru. Polecam spróbujcie go wypiec bo warto. Idealny do wędliny a także do miodu czy dżemu. Polecam gorąco. Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieburaki marchew pietruszka zielona cześć pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego 2 łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę(...)usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka. 3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami. 4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz. 5. Zalać ok 2,5 l zimnej wody, do przykrycia warzyw. 6. Zagotować, zmniejszyć ogień do możliwie najmniejszego i gotować pod przykryciem ok godziny
Atlas Smakówświęta przygotowały: Ania oraz Martynosia . Składniki: 1 średni seler korzeniowy 2 niewielkie filety z kurczaka 200 g sera żółtego 1 pomarańczowa papryka 1 puszka kukurydzy 1 por 150 g śliwek kalifornijskich 120 g orzechów włoskich pół średniego słoika majonezu 1 mały kubek śmietany sól i czarny pieprz przyprawa curry olej do smażenia Selera wyszorować i ugotować w łupinie w całości(...)wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Kukurydzę odcedzić, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę, a ser pokroić w kostkę. Orzechy i śliwki grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitłyżeczki soli 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej) 100 g rodzynek 100 g migdałów 100 g suszonych śliwek Dodatkowo: krem z toffi nadzienie wiśniowe posypka maczek ciemna dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier(...)zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski,zawijamy ja w folię spożywczą i do lodówki.( Nastawiłam je na początku listopada). Dziś mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.Blaszkę wykładamy papierem
Różowa kuchniabrązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 ½ szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju np. rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny około 500g śliwek Wykonanie: w misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól następnie dodajemy mleko roślinne oraz olej, mieszamy na koniec wlewamy sok z cytryny(...)jeszcze raz wszystko mieszamy ciasto przekładamy do np. kwadratowej formy (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki, które lekko wciskamy w ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka. Źródło: http://poprostuweganizm.blogspot.com/2014/09/kakaowy-biszkopt-ze-sliwkami.html
Słodkie zapomnienie100g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 średnie jajka 1 szklanka oleju np. rzepakowy ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej szczypta soli śliwki Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru ½ kostki masła dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu jeżeli ktoś lubi Wykonanie: do miski warstwami wykładamy najpierw pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej(...)wyrabiamy na gładkie ale lejąc e ciasto za pomocą miksera ciasto przekładamy do dużej formy ( 2 6 x30cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki , rozcięciem ku górze, jeżeli lubicie możecie posypać je cynamonem , następnie na sam koniec całość posypujemy kruszonką pieczemy około 5 0 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Źródło: http://www.ewawachowicz.pl
Słodkie zapomnieniegłówka białej kapusty 50 dag.wołowiny 30 dag.kiełbasy jałowcowej 20 dag.boczku wędzonego 2 cebule 2 marchewki 1 przecier pomidorowy 3 duże ząbki czosnku 10 dag.suszonych grzybków 3 suszone śliwki pieprz Sól ziarna jałowca liść laurowy ziele angielskie suszony majeranek ************************************ Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni ,dodać drobno posiekaną cebulę .Mięso opłukać , osuszyć(...)wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki . Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą i pieprzem . Dusimy 90 minut na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając . Pod koniec duszenia doprawić do smaku przecierem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotujecie nowe napoje w tym roku na święta? Mój faworyt to niezmiennie od lat kompot z suszonych owoców i tegoroczna śnieżynka - koktajl bananowy z suszonymi śliwkami. Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Cytrusowa lemoniada Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Grzane wino z bakaliami Kompot z suszonych owoców Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami
Moja smaczna kuchniaNigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek. Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu. Składniki: 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki
Pyry na Gaztakie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując go w listopadzie musiałam naprawdę zrobić spore poszukiwania składników, brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej. Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję(...)suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki
nietylkopasta.plopcjonalnym dodatkiem. Ale też ten przepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej(...)zacznie brązowieć (tak się przygotowuje zasmażkę). Gotową zasmażkę dodać do kapusty mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą i odrobiną cukru. Jeśli chcecie dodać marchewkę, śliwki (wcześniej je namoczyć i pokroić podobnie jak grzyby) lub jabłko zróbcie to wtedy, gdy dodajecie grzyby. Wigilijną kapustę z grzybami można bez problemu odgrzewać – ba, taka 1-2 dniowa
Pociąg Do Kuchniwystarczy zalać owoce ciepłą lub zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Później wystarczą już ulubione dodatki. Kompot z suszu najczęściej przygotowuje się z suszonych owoców takich jak: gruszki, śliwki, jabłka, morele, rodzynki i figi. Przyprawy? Preferuję (o ile w ogóle dosładzam) prawdziwy miód, spadziowy lub gryczany. Słodycz przełamuję sokiem z cytryny lub pomarańczy, albo otartą skórką z cytryny(...)miód, wedle uznania, doprawić do smaku. Kompot z suszu gotowy! Lokowanie produktu Do mojego kompotu z suszu użyłam owoce suszone Helio , gotowa mieszanka, w skład której wchodzą: śliwki kalifornijskie, gruszki, jabłka, morele oraz daktyle
Zasmakuj Kuchni