szybkowar-pyszna gruszkowo owocowa marmolada...

szybkowar-pyszna gruszkowo owocowa marmolada...

szybkowar-pyszna gruszkowo owocowa marmolada...

Składniki: śliwki 1 kg, mandarynki 1 kg, jabłka 1 kg, gruszki 2 kg, goździki 1 łyżka, woda 1,5 szklanki, cukier 3/4 kg, konfiturex 3:1 2 opakowania Cukier dodajemy dopiero po ugotowaniu w szybkowarze owoców, nie przypalą się na dnie owoce -- nie trzeba pasteryzować dzięki kofiturex. Umyć owoce, śliwki wypestkować, mandarynki obrać ze skórki, z gruszek, jabłek usunąć gniazdka nasienne a skórki zostawić, owoce pokroić na kawałki do szybkowara, wsypać goździki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W Mojej Kuchni Lubię

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.