przesiać 2 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do blachy, wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Ostatnim krokiem jest ułożenie owoców – śliwek, agrestu, bądź gruszek. Należy je rozmieścić w taki sposób, by tylko do połowy były umieszczone w masie – ich pozostała część powinna wystawać ponad jej powierzchnię, co nada wypiekowi pięknego wyglądu(...)Ciasto należy piec w 180 ᵒ C przez około 35-40 min. Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników
Moja smaczna kuchniaMiałam troszkę mleka w proszku więc się zastanawiałam jak je zużyć, śliwki mi też zalegają w zamrażalniku więc wpadłam na pomysł upieczenia szybkiego ciasta murzynka a do tego na wierz poukładać śliwki Przepis na murzynka jest na blogu ,więc podam przepis na masę: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 masło 2 szklanki mleka w proszku mleko z cukrem zagotować
Moje WyrobyJabłka do tych babeczek najlepiej, aby były z tych twardszych (szara reneta lub antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. Jeśli nie lubicie jabłek, można je zastąpić śliwkami węgierkami, które są niezbyt wodniste. Do wypieków staram się wybierać dobrej jakości sprawdzoną mąkę, gdyż nie ma co ukrywać, jest to podstawa dobrego pieczenia. Przygotowując muffiny, użyłam uniwersalnej mąki pszennej(...)delikatne. Muffiny z jabłkami są o umiarkowanej słodyczy, jeśli więc lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie nieco więcej cukru. U mnie o tej porze roku królują wypieki z jabłkami i śliwkami, bo rewelacyjnie smakują i szybko się je robi. Ciekawa jestem, czy również korzystacie z darów jesieni i jakie robicie z ich dodatkiem ciasta? Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 40 minut
Kuchcik gotujekwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka masła 2 kopiaste łyżki kaszy manny 6 sucharków z rodzynkami MAMUT 6 śliwek suszonych HELIO foremka do zapiekania 16/24cm Wykonanie : Ser miksujemy z cukrem ,żółtkami cukrem waniliowym, śmietaną i miękkim masłem, następnie przekładamy do miski. Dodajemy kaszę, budyń, posiekane śliwki i mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki (90g) miodu płynnego (płaskie; tym razem użyłam miodu rzepakowego Huzar ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć(...)pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu) oraz jabłko pokrojone w kostkę. Owoce oprószyć pozostałą mąką. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno - p od koniec miksowania stopniowo dodając cukier. Bezę rozsmarować na owocach. Całość
Di gotujeMurzynek w wersji na bogato. Płatki migdałów, polewa i śliwki ,opcjonalnie nasączenie ponczem ze śliwowicą,wszystko to sprawia, że zwykły murzynek jest niezwykle smaczny, wyśmienity. Wyrasta duży i pulchny i bardzo prosty w przygotowaniu:) Składniki 350 g cukru 600 g mąki pszennej przesianej 350 ml mleka 300 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki sody 1/2 … Czytaj dalej Murzynek(...)śliwkami, płatkami migdałów i polewą
gotuj ze mnąmiejsce zajmuje kapusta. Mięso: 1/2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka Kapusta: 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g suszonych śliwek 1 cebula olej sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na małe kawałki. Kapustę(...)dobrze odciskamy z wody. Jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy wodą i ponownie odciskamy. Drobno szatkujemy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty
Szefowa kuchniowsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 brzoskwinie 3 śliwki Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu woda Do jednej miski wsypujemy suche składniki, tj: oba rodzaje mąk, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej(...)misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt naturalny oraz miód. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i za pomocą łyżki mieszamy na gładkie ciasto. Śliwki i brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na grubszą kostkę. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy
My simple kitchenciasto piekłam kilka dni temu ale z braku czasu teraz dodaję przepis. Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem. Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka. ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnirodzynek lub suszonej żurawiny. Składniki: 60 dkg buraków 2 duże czerwone cebule 2 łyżeczki starego imbiru 3-4 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu/cukru sól, pieprz 2 łyżki oleju śliwki/rodzynki/żurwina Wykonanie: buraczki wyszorować i ugotowć do miękkości około 60-70 minut. Ostudzić cebulę obrać, drobno pokroić w piórka i smażyć tylko tyle, by zmiękła ale nie złapała koloru(...)buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy, pokrojone w kawałki wypestkowne śliwki podawać jako dodatek do drugiego dania SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone goździki, można dać
Ciastkozercyłyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!) około 400 g śliwek kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności(...)mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki śliwek (skórką do dołu). Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 180 stopni i piekę około 45 minut
babka w formieudało. Składniki: 3 duże jajka 3/5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru w wanilią 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki * 3/4 szkl oleju śliwki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera i miksując wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie(...)wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. * Szklanka o pojemności 250 ml. Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny
Ala piecze i gotujepomysł, że zrobię pyszne kulki. Kulki które będą może trochę z wyglądu przypominały trufle. I tak się zaczęło. Kulki mocy wg Ulli 150 gram kaszy gryczanej niepalonej 8 śliwek suszonych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru do obtaczania : wiórki kokosowe, kakao Nie kupuję kaszy w woreczkach plastikowych, pakowanych w pudełka, to bezsensowne. Po co produkować następne śmieci(...)kilogramowym opakowaniu lub tyle ile potrzebuję w danym momencie. Kaszę odważyłam na wadze . W garnku zagotowałam wodę i dodałam kaszę, gotowałam ją 10 minut. Do misy blendera dajemy śliwki, cukier, masło orzechowe i ugotowaną lekko przestudzoną kaszę. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Masę za pomocą łyżki bierzemy do ręki i robimy kulki, kulki obtaczamy albo w wiórkach kokosowych, albo
Kuchnia na wzgórzusmakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piernik(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie
Cztery Fajery