orzechy). OWSIANE BABECZKI BEZ CUKRU Czas przygotowania 30 minut Z podanych składników wyszło 12 babeczek 150 g płatków owsianych 2 jajka Niecałe pół szklanki bakalii (suszone daktyle, rodzynki, suszone śliwki) Kakao/mąka orzechowa Soda Woda Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem, zostawić na około 10-15 minut Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, poziom wody powinien być trochę ponad poziom płatków Jajka
HealthyCreationsPoznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pogotujmy.plsamo zdrowie i dodaje energii na cały dzień! W zimie królują cytrusy, dlatego też koktajle zimowe będą pomarańczowe! Ale to tylko jeden z wielu składników. Będą suszone śliwki i cynamon także. Gotowi na zimowe koktajle ? To miksujemy dla zdrowia i urody! Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem
Moja smaczna kuchniaspróbujcie zamienić mąkę orkiszową na gryczaną czy ryżową. Jestem pewna, że efekt będzie równie pyszny. W babeczkach nie znajdziecie oczywiście rafinowanego cukru, swój słodki smak zawdzięczają suszonym owocom - daktylom, śliwkom i rodzynkom. Dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu nadaje słodkościom ciekawego aromatu i orzeźwiającego akcentu. Jeśli tak jak ja uwielbiacie takie legalne, bezcukrowe desery, zapraszam po inne pomysły(...)minut Z podanych składników wyszło 5 babeczek 2 marchewki 2 jajka 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki kokosowej 30 g wody 60 g mleka Suszone daktyle, śliwki i rodzynki - w sumie niecałe pół szklanki Pól łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cynamonu Skórka pomarańczowa Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut Marchewkę umyć, oczyścić i zetrzeć
HealthyCreationsjajka 2 łyżki mleka 2 duże cebule 1/2 łyżeczki świeżo krojonej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku 10 dkg mąki pszennej olej słonecznikowy do smażenia Sos: 45 dkg śliwek 50 ml wody szczypta cynamonu szczypta cukru 1/2 łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować cebulowe bhaji . Cebulę obrać, pokroić w średniej wielkości piórka. Włożyć do miski. Do cebuli dodać jajka, mąkę(...)małe porcje masy cebulowej. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmować placuszki na papierowy ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: ze śliwek usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
mecookscukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma
W Mojej Kuchni Lubiękocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie. Drożdżówki z owocami , drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek(...)cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta DOMOWA MASA MAKOWA: * mielony mak – 400 g * cukier – 100 g * miód prawdziwy – 140 g * orzechy włoskie * suszone morele + suszone śliwki * kandyzowana skórka pomarańczowa * cukier waniliowy – 2 łyżki * mleko – 300 ml * cynamon – 1 łyżka * whisky ( zamiennie na inny alkohol ) – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MAKOWA: Wszystkie bakalie drobno siekamy. Dodajemy miód
Ostra na Słodkoschabu, około 10 suszonych śliwek, około 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, 8 ziaren czarnego pieprzu, sól (wg uznania). Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele. Teraz należy przygotować marynatę. W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki. Dodać sól, majeranek i olej. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną
Świat Domowej Kuchnitakie przepyszne! Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą witamin oraz składników odżywczych. W smaku przypomina taką nieco śliwko-gruszkę z lekką nutą moreli. Polecam! (około 13 sztuk) 1 jajko 100 ml śmietanki 30-36% 50g mąki
Di gotujedodać swój ulubiony owoc, lecz soczyste kaki w tym przypadku również świetnie pasuje. Właśnie to połączenie bardzo lubię! Z ciekawostek dodam, że owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą witamin oraz składników odżywczych. W smaku przypomina taką nieco śliwko-gruszkę z posmakiem moreli. Sezon na nie trwa od października do grudnia, więc warto w tym czasie
Di gotujeTatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami i suszoną śliwką podawany na krążkach z pumpernikla to przystawka bez której nie wyobrażam sobie grudnia. Odkryłam ją kilka lat temu w trakcie firmowej wigilii w restauracji “Smaki Warszawy” i smakowała mi do tego stopnia, że odważyłam się(...)śledzia z karmelizowanymi orzechami – przepis Składniki 400 g filetów śledziowych 90 g orzechów włoskich Czerwona cebula – 1 bardzo duża lub 2 mniejsze 100 g suszonych śliwek kalifornijskich Pół szklanki cukru – używam trzcinowego Demerara Pół szklanki wody Łyżeczka masła – opcjonalnie 2 łyżki majonezu Tatar ze śledzia – wykonanie Namocz śledzie. Czas moczenia zależy
Patchworkłopatki lub trójkąt z żeberkami 300-400 g kiełbasy listek laurowy 1 duża cebula kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy całą wodę i zalewamy(...)chcemy mieć kwaśniejszą czy nie. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy cebulą i pieprzem ziołowym aż do zrumienienia. Dodajemy do kapusty i wkładamy kości a następnie przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy
Gotowanie jest łatwesuszonych owoców. Przed podaniem dokładam do kompotu plastry cytryny i pomarańczy, co podkręca jego smak i zapach. Składniki: 250 g suszonych jabłek 250 g suszonych gruszek 200 g suszonych śliwek 6 wędzonych śliwek 1 wędzona gruszka 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta) 10 goździków kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego
Codziennik KuchennySkładniki: drożdże świeże 7 dag, cukier 3/4 szklanki, mąką tortowa 70 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 7 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk, śliwki 60 dag kruszonka: 10 dag cukru, 12,5 dag miękkie masło, 150 gram mąki, 1 łyżeczka cynamonu do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i odstawić(...)ręką parę razy wyrobić aby odgazować z powietrza forma 30x25 z papierem do pieczenia, forma silikonowa 20 cm (dla męża do pracy), ciasto przełożyć do form, na wierzch powtykać śliwki, zostawić na 10 minut kruszonka: składniki na kruszonkę w misce mikserem spiralami utrzeć, ciasto posypać kruszonką piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut
W Mojej Kuchni Lubiędzwonków z karpia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cebula czerwona 1 garść suszonych grzybów 3 łyżki żurawiny suszonej 10 śliwek suszonych sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, majeranek i odstawiam w marynacie na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje dzwonka(...)godzinę. Potem odcedzam i kroję drobno. Cebule też kroję. Kasze gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Na patelni przesmażam cebulę na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Dodaję żurawinę, pokrojone śliwki, kaszę, pokrojoną natkę. Doprawiam solą, pieprzem. Dzwonki karpia wypełniam farszem. Posypuję ziarnami pieprzu czerwonego
wesoła kuchnia