śliwka - 11236 przepisów (strona:321/750)

Szybkie ciasto piernikowe 110

dowolnym smaku do przełożenia ciasta Na polewę: * 1/2 kostki masła * 2 łyżeczki żelatyny plus 1/5 szklanki wody gorącej * 2 łyżki kakao * 2 łyżki mleka * 1/3 szklanki cukru * garść śliwki suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika i wlałam mleko. Wszystkie składniki uwierciłam mikserem na jednolitą masę. Przelałam ciasto(...)dodałam cukier oraz przesiane kakao. Wszystkie składniki rozpuściłam i dodałam odrobinę mleka. Żelatynę rozpuściłam we gorącej wodzie i wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika

Pieprzyć z Fantazją
12 produktów spożywczych pomaga naturalnie schudnąć 76

ZUPA Z KURCZAKA Zupa z kurczaka jest wypełniona warzywami, w których masz poczucie nasycenia i jest mało kalorii . Pomiń (biały) makaron, ponieważ zapewniają one wzrost cukru we krwi. # 10: ŚLIWKI Są one obciążone włóknem, co zapewnia dłuższe uczucie sytości. Śliwki są również pyszną przekąską pośrodku! # 11: ARBUZ Tyle że tego letniego owocu jest mało kalorii, nie ma tak dużo

jakszef.pl
Nalewka zimowa 113

spirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5  połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza 1 jabłko skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część) Dodatkowo po 10 dniach: 550 ml wody 100 ml miodu płynnego 1 cytryna 50 g cukru WYKONANIE(...)dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja

Passions hobbies life
Moczka 112

przypominającą gęstą zupę a inni bardziej gęstą, niczym budyń. Mojej moczce bliżej do gęstego deseru, co mi akurat bardzo odpowiada.  Składniki: 200 g suszonych moreli 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek 150 g piernika 300-500 ml kompotu z suszu 400 ml piwa karmelowego (Karmi) 60 g czekolady deserowej 1/4 kostki masła 100 g orzechów włoskich(...)płatków migdałowych sok z 1 cytryny  Piernik połamać na kawałki i zalać piwem karmelowym. Wymieszać i odstawić. Połowę moreli i śliwek pokroić na połówki, resztę zostawić w całość. Owoce wraz z rodzynkami dodać do garnka i zalać kompotem z suszu. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut aż owoce zmiękną. Wówczas dodać namoczony piernik wraz z piwem

My simple kitchen
SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA PASZTECIE 81

spróbujcie tej wyjątkowej sałatki śledziowej Składniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki  Śledzie, śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę

Kuchnia w oparach
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 106

moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą(...)grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Keks migdałowy 111

Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej 2 łyżki rumu 200 g masła ¾ szklanki brązowego cukru (jeśli nie macie, może być zwykły(...)szczypta soli 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 garście płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji

Słodki sentyment
Świąteczne pierniczki – przepis 76

cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też powiesić na choince jako ozdoby. Więcej

Strefa Zdrowego Żywienia
Kapusta z suszonymi grzybami 106

przez cały rok.  Ilość porcji: 2 - 3 Składniki na kapustę z suszonymi grzybami: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 wędzone śliwki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku (ziarno) 3 ziarna jałowca 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 - 2 łyżeczki(...)wodą, gdyż kiszona kapusta dość szybko wchłania wodę. Następnie dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusić pod przykryciem około 60 minut. Do podduszonej kapusty dodać pokrojone grzyby i śliwki, dusić do miękkości kapusty i grzybów. Pilnować, aby grzyby się nie przypaliły, jeśli jest mało płynu podlać gorącą wodą. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dusić bez przykrycia

Gotuj w domu
Kompot z suszonych owoców 763

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek

Danka Pichci
Makiełki 81

Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść rodzynek i żurawiny suszonej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy odrobina aromatu migdałowego garść orzechów włoskich 1 łyżka pomarańczowej(...)zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.  2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki. 4. Śliwki, morele, daktyle pokroić w paseczki. 5. Po upływie 3-4 godzin mak przecedzić przez sitko i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód

Danka Pichci
Aromatyczna nalewka na suszu z jabłek i gruszek. 117

czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.    N alewka ta ma piękny złoty kolor, jest bardzo aromatyczna. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki kilka suszonych śliwek, wtedy trunek będzie jeszcze bardziej wykwintny. Zmieni się wtedy jego kolor na ciemniejszy. Niektórzy dodają jeszcze do nalewki trochę rodzynek i nieduży kawałek kory cynamonu. Jeśli ktoś lubi nalewki słodsze, może(...)dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki.   R ada :   Na nalewkę dodawaj suszone owoce najwyższej jakości ! Jabłka i gruszki mają być suszone w plastrach nie w całości, zwłaszcza chodzi tutaj o gruszki. Suszone jabłka i gruszki mają mieć złoty kolor, a nie brązowy, nie mogą być przypalone

Przepisy i porady kulinarne
CZEKOLADOWIEC Z BAKALIAMI 97

szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g margaryny 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych śliwek 40 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynek sułtańskich Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Śliwki i orzeszki ziemne pokroić w drobno. Margarynę rozpuścić i odstawić

Ciastka - domowe słodkości
Piernikowe gwiazdki z wafli ryżowych 80

mascarpone 2 łyżki soku z pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka skórki startej z pomarańczy łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości (najlepiej domowej) łyżka kakao 10 suszonych śliwek bez pestek 4-5 kostek czekolady do dekoracji opcjonalnie lukier opcjonalnie cukrowe dekorki Pokruszone wafle przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Następnie przesypujemy do dużej miski i mieszamy z kakao i przyprawą(...)piernika. Mascarpone mieszamy z sokiem z pomarańczy, roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i łyżeczką startej skórki z pomarańczy. Dodajemy do wafli wraz z posiekanymi śliwkami i zagniatamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i z pomocą foremki w kształcie gwiazdki, formujemy ciastka. Przekładamy je na 20 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią schłodzone kuleczki. Opcjonalnie

Mienta blog
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 98

Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem ( 29 zł), był przepyszny. Na ciepło(...)jest w żołądku dodatkowe miejsce to spróbowałyśmy jeszcze pysznego torciku Marcinek z jeżynami i obłędnymi lodami waniliowo-makowymi (21 zł), a także zdekonstruowanej wuzetki z kremem mascarpone i suszoną śliwką (21 zł). Wszystkie dania nie dość, że są przepyszne, to są przepięknie podane. Prostota dekoracji jest tutaj kluczem do sukcesu. Szef kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje w tej kwestii

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania