czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. N alewka ta ma piękny złoty kolor, jest bardzo aromatyczna. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki kilka suszonych śliwek, wtedy trunek będzie jeszcze bardziej wykwintny. Zmieni się wtedy jego kolor na ciemniejszy. Niektórzy dodają jeszcze do nalewki trochę rodzynek i nieduży kawałek kory cynamonu. Jeśli ktoś lubi nalewki słodsze, może(...)dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki. R ada : Na nalewkę dodawaj suszone owoce najwyższej jakości ! Jabłka i gruszki mają być suszone w plastrach nie w całości, zwłaszcza chodzi tutaj o gruszki. Suszone jabłka i gruszki mają mieć złoty kolor, a nie brązowy, nie mogą być przypalone
Przepisy i porady kulinarneszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g margaryny 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych śliwek 40 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynek sułtańskich Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Śliwki i orzeszki ziemne pokroić w drobno. Margarynę rozpuścić i odstawić
Ciastka - domowe słodkościmascarpone 2 łyżki soku z pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka skórki startej z pomarańczy łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości (najlepiej domowej) łyżka kakao 10 suszonych śliwek bez pestek 4-5 kostek czekolady do dekoracji opcjonalnie lukier opcjonalnie cukrowe dekorki Pokruszone wafle przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Następnie przesypujemy do dużej miski i mieszamy z kakao i przyprawą(...)piernika. Mascarpone mieszamy z sokiem z pomarańczy, roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i łyżeczką startej skórki z pomarańczy. Dodajemy do wafli wraz z posiekanymi śliwkami i zagniatamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i z pomocą foremki w kształcie gwiazdki, formujemy ciastka. Przekładamy je na 20 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią schłodzone kuleczki. Opcjonalnie
Mienta blogJako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem ( 29 zł), był przepyszny. Na ciepło(...)jest w żołądku dodatkowe miejsce to spróbowałyśmy jeszcze pysznego torciku Marcinek z jeżynami i obłędnymi lodami waniliowo-makowymi (21 zł), a także zdekonstruowanej wuzetki z kremem mascarpone i suszoną śliwką (21 zł). Wszystkie dania nie dość, że są przepyszne, to są przepięknie podane. Prostota dekoracji jest tutaj kluczem do sukcesu. Szef kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje w tej kwestii
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczna odsłona daktylowych batonów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 8-10 batonów*): 200g daktyli 100g wiórków kokosowych 100g suszonych śliwek (miękkich i wilgotnych) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej zblenduj** wszystkie składniki na gładką masę foremkę wyłóż folia spożywczą, przełóż na nią masę i wyrównaj. Przykryj folią, żeby masa nie wyschła i wstaw do lodówki na noc następnego dnia pokrój blok daktylowy(...)się spalić ***na wszelki wypadek sprawdź czy faktycznie daktyle nie mają pestek Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł piernikowe batony z daktyli ze śliwką pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.compoziom) kostka gorzkiej czekolady (użyłam 70% ze skórką z pomarańczy) łyżeczka skórki startej z pomarańczy łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości pół pomarańczy 2-3 suszone śliwki Płatki przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż płatki napęcznieją. Wyłączamy ogień, dodajemy kakao, czekoladę, skórkę z pomarańczy i przyprawę i mieszamy. Podajemy z pomarańczą(...)śliwkami. Smacznego :) Artykuł Owsianka piernikowo-czekoladowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpojemności 200 ml Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady 2 garście siekanych orzechów laskowych 3 garście orzechów włoskich 2 garście wiórków kokosowych 2 garście rodzynek 2 garście płatków migdałowych 6 suszonych śliwek 5 daktyli 1 garść żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszam w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszam(...)drugiej misce. Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę, śliwki i daktyle kroję w kostkę i dodaję razem z pozostałymi bakaliami do ciasta, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki (30 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut
Słodki sentymentserka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii 2 czubate łyżki miodu skórka z całej pomarańczy kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku pestki granatu i płatki chabra (opcjonalnie) do do dekoracji gotowego sernika 2 czerwone pomarańcze(...)dekoracji Przepis na sernik na zimno z pomarańczami Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami (serek, olej, miód, skórka i olejek pomarańczowy, śliwki). Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt. Przed podaniem przełożyć deser na talerzyk (bez gazy), udekorować pomarańczami pokrojonymi
Ugotowane pozamiatanesuszonej żurawiny cytryna 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera pęczek koperku posiekany słodka papryka w proszku do dekoracji 14 wykałaczek Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE Z FASOLĄ I ŚLIWKAMI Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś 5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula(...)drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE Z WÓDKĄ I KISZONĄ CYTRYNĄ Składniki: 2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki 2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matias (u mnie
Ugotowane pozamiataneSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 14 sztuk większe, cukier puder - ile potrzeba Miękką margarynę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia(...)połączyć mikserem składniki na dość gęste, gładkie ciasto. Forma 25x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto łyżką rozsmarować w formie, gęsto rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka, ostudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane śliwkowe jest bardzo łatwe, smaczne i zawsze się
W Mojej Kuchni LubięZaczynają się w niej pojawiać bardzo często zupy. Lubimy je, bo są sycące i cudownie rozgrzewają. Inne są też desery i ciasta. Dominują w nich jesienne smaki: cynamon, orzechy, śliwki i jabłka. W tym roku zdecydowanie preferujemy śliwki. Podaję je w różnorodnych wersjach – w cieście, robię z nich placki, zapiekam pod kruszonką. Ale dziś sięgnęłam po banany. Zostały mi trzy
W mojej kuchnimajeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy Ponadto: garść suszonych śliwek Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny(...)przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania. Pieczenie: W schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez ok 5-6 godzin do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa
Słodki ZakątekMożecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów 20 sztuk suszonych śliwek 3 garście płatków migdałów 3 garście siekanych orzechów 2 łyżki powideł 2 łyżki soku pomarańczowego 100 ml śmietanki 30% 150 g ulubionej czekolady Dodatkowo: 100 g ulubionej czekolady Śmietankę zagotowuję(...)wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam
Słodki sentyment