świeżych owoców latem, jak i mrożonych owoców zimą. Dziś mam dla was przepis na pyszny kompot wieloowocowy z mrożonych owoców. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 garście mrożonych śliwek węgierek 1 garść mrożonego rabarbaru 1 garść mrożonych czereśni 2 garście mrożonych truskawek 1 duże świeże jabłko ok. 3 łyżki cukru trochę soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)dużego garnka włożyłam zamrożone śliwki, rabarbar, czereśnie i truskawki. Jabłko przekroiłam na cztery części (ćwiartki), usunęłam gniazdo nasienne, a cząstki jabłka razem ze skórką wrzuciłam do garnka do pozostałych owoców. Owoce zasypałam cukrem (u mnie 3 łyżki wystarczyło, ale to zależy od owoców) i zalałam wodą. Wlałam jej tyle aby zakryła owoce. Ilość wody można jeszcze regulować w trakcie gotowania
Waniliowe Improwizacjeognia, przykrywamy i zostawiamy na około 1/2 godziny. Garnek z grubym dnem będzie jeszcze trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości. Składniki na słoik Śliwki – do dekoracji przed układaniem warstw – śliwki drylujemy, kroimy w cieniutkie plasterki i obklejamy słoik od środka. Następnie szybko i delikatnie układamy warstwy: 2 łyżki ugotowanej kaszy
Tajemnice SmakuMirabelki to owoce dziko rosnącej śliwy – śliwy wiśniowej, znane również pod nazwą ałycza. Śliwki te mają żółty, różowawy lub wiśniowy kolor. W smaku słodkawo – kwaśno – cierpkie. W naszym kraju często rosną dziko, można je spotkać na obrzeżach sadów czy dużych ogrodów. Do nalewki z mirabelek przeważnie usuwa się pestki, mi jednak bardziej smakuje z pestkami. Pamiętajmy(...)jednak, że owoce z pestką nie powinny stać zalane alkoholem dłużej niż 3 – 4 tygodnie. Składniki 1 kg śliwek mirabelek 150 g cukru 1 łyżka miodu 800 ml alkoholu 70% szczypta cynamonu mielonego szczypta kardamonu mielonego szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 goździk Wykonanie Mirabelki myjemy, odsączamy i wrzucamy do słoja lub gąsiora. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem
Tajemnice SmakuPresident 1/2 szklanki cukru pudru 3 średnie jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml mleka kokosowego- z tego odlać 60 ml do polewy połowa czekolady gorzkiej kilka śliwek suszonych herbatniki Przygotowanie : Do sera dodać cukier, mąkę i zmiksować Wbijać po jednym jajku- miksować do połączenia składników Wlać 140 ml mleka i wymieszać dokładnie Foremkę średnicy(...)wyłożyć folią aluminiową ( ewentualnie dno wyłożyć herbatnikami), lepiej papierem- bo folia źle odchodzi, u mnie tak było:( Do masy serowej dodać pokrojone śliwki suszone, wymieszać łyżką, przelać wszystko do foremki Piec w temp. 175*C przez 20 min. potem zmniejszyć temp.do 120 *C przez 60 -70 min.( czas pieczenia zależy od użytego sera), do piekarnika włożyć np.keksówkę z wrzącą
Proste Potrawycienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też powiesić na choince jako ozdoby. Więcej
Strefa Zdrowego Żywieniaróżne uroczyste kolacje. Płaty śledziowe na sposób słodko kwaśno. Składniki: · ½ kg płatów śledziowych solonych · 200 g śliwek suszonych · Cebula · Olej · 1 łyżka miodu(...)przygotowania: 1. Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę. 2. W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy. 4. Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź, sos, śledź i tak do wyczerpania składników. 5. Chłodzimy
Kulinarna Chwilakokosowego 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g gorzkiej czekolady 50g śliwek 50g orzechów (dałam włoskie) Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy(...)bananowej. Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, śliwki pokroić, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłozyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 180stC. Smacznego
Obiad gotowyczasu możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Kulki migdałowo-kokosowe - przepis Do przygotowania kulek będziesz potrzebować: 150g płatków migdałowych, 100g wiórków kokosowych, łyżkę syropu z agawy, 75g suszonych śliwek, pół łyżki kakao, wiórki kokosowe do obtoczenia kulek. 1. Zmiel płatki migdałowe. 2. Śliwki drobno posiekaj. 3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego
Z notatnika dietetykasuszonych grzybów 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!) 1 cebula 2 łyżki oleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy(...)kawałki. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy nasze pokrojone grzyby, chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w droną kostkę jabłko i pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Mieszamy składniki. I dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie). Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki czystej wody. Dorzucamy
Słodkie okruszkiCrumble, obłednie smaczny deser, robię z tego przepisu , ale dodaję jeszcze masło pół na pół z olejem koko; najpyszniejsza wersja wg mnie to ta ze śliwkami, ostatnio robiłam też z odmrażanymi owocami jagodowymi (truskawkami, malinami), dorzuciłam banana i jabłko, wyszło świetnie. Jeśli dajecie mrożone owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok. 2. Kiszone buraki, które można później(...)mój sposób, nie smarować formy olejem. Wtedy muffiny idealnie odchodzą od brzegów i się nie rozsypują. Muffiny zazwyczaj dekoruję polewą z gorzkiej czekolady i odrobiny oleju kokosowego, ozdabiam suszonymi śliwkami albo orzechami włoskimi
Qlinarnie i Qlinarniedowolnym smaku do przełożenia ciasta Na polewę: * 1/2 kostki masła * 2 łyżeczki żelatyny plus 1/5 szklanki wody gorącej * 2 łyżki kakao * 2 łyżki mleka * 1/3 szklanki cukru * garść śliwki suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika i wlałam mleko. Wszystkie składniki uwierciłam mikserem na jednolitą masę. Przelałam ciasto(...)dodałam cukier oraz przesiane kakao. Wszystkie składniki rozpuściłam i dodałam odrobinę mleka. Żelatynę rozpuściłam we gorącej wodzie i wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika
Pieprzyć z FantazjąZUPA Z KURCZAKA Zupa z kurczaka jest wypełniona warzywami, w których masz poczucie nasycenia i jest mało kalorii . Pomiń (biały) makaron, ponieważ zapewniają one wzrost cukru we krwi. # 10: ŚLIWKI Są one obciążone włóknem, co zapewnia dłuższe uczucie sytości. Śliwki są również pyszną przekąską pośrodku! # 11: ARBUZ Tyle że tego letniego owocu jest mało kalorii, nie ma tak dużo
jakszef.plspirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5 połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza 1 jabłko skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część) Dodatkowo po 10 dniach: 550 ml wody 100 ml miodu płynnego 1 cytryna 50 g cukru WYKONANIE(...)dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja
Passions hobbies lifeprzypominającą gęstą zupę a inni bardziej gęstą, niczym budyń. Mojej moczce bliżej do gęstego deseru, co mi akurat bardzo odpowiada. Składniki: 200 g suszonych moreli 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek 150 g piernika 300-500 ml kompotu z suszu 400 ml piwa karmelowego (Karmi) 60 g czekolady deserowej 1/4 kostki masła 100 g orzechów włoskich(...)płatków migdałowych sok z 1 cytryny Piernik połamać na kawałki i zalać piwem karmelowym. Wymieszać i odstawić. Połowę moreli i śliwek pokroić na połówki, resztę zostawić w całość. Owoce wraz z rodzynkami dodać do garnka i zalać kompotem z suszu. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut aż owoce zmiękną. Wówczas dodać namoczony piernik wraz z piwem
My simple kitchenspróbujcie tej wyjątkowej sałatki śledziowej Składniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki Śledzie, śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę
Kuchnia w oparach