śliwka - 11236 przepisów (strona:311/750)

smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z jabłkiem, śliwką... 53

szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 1 sztuka + 3 żółtka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jabłka 4 sztuki, śliwki 70 dag Świeże drożdże w misie robota rozetrzeć z 1,5 szklanką letniego mleka, z łyżką cukru i mąki, odstawić przykryte talerzem na 30 minut. Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól(...)jedna 24 cm ( lub jedna duża forma 35x25 cm ), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek. Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczna, prosta, łatwa do upieczenia drożdżówka śliwkowo - jabłkowa, najlepiej smakuje upieczona wieczorem

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie o kaszubsku 86

kaszubsku jest pyszny. Główne składniki to dobrej jakości śledź i czerwona cebula.   Składniki na dużą porcję: - 10 filetów śledziowych tzw. matjasów - 6 czerwonych cebul - 100 g suszonych śliwek - 8 łyżek koncentratu pomidorowego dobrej jakości - 10 łyżek oleju roślinnego -2 łyżki octu jabłkowego - mieszanka przypraw i ziół : 2 łyżeczki cukru, 4 liście laurowe, łyżeczka gorczycy mielonej, 8 ziaren ziela angielskiego(...)patelnię i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Cebuli nie można podsmażyć na złoto, ma się zeszklić, zmięknąć. Trochę to potrwa , ale ten krok jest bardzo ważny. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w kawałki oraz wszystkie przyprawy i zioła. Wymieszaj, duś na małym ogniu. Na koniec dodaj ocet i liść laurowy oraz dodaj pieprz i majeranek. Smaż jeszcze kilka minut ciągle

Z Kuchni Do Kuchni
Co zamiast słodyczy? Pomysły na słodkości dla dzieci 70

wzorek – cokolwiek, co będzie prostą i przyjazną formą podania. Można wykorzystać do tego talerzyki dla dzieci, z narysowanymi buźkami czy zwierzątkami. 2. Co zamiast gum do żucia? Suszone śliwki! Bakalie, takie jak suszone śliwki czy morele mają właściwości podobne do rozpuszczalnej gumy do żucia. Dodatkowo mają niesamowicie dużo cennych właściwości! Morele zawierają m.in. beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo, wspomaga

Wiszniówka
Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym 76

często w domowych wypiekach robię wszystko na oko, a czytelnicy nie lubią takich przepisów.. Jeśli szukacie przepisów na rogaliki drożdżowe to polecam przepis na Rogaliki z suszonymi śliwkami . l ub rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, rogaliki ze śliwkami i lukrem cytrynowym . A przepis na Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym jest krótki jak ten wpis, banalnie prosty. Potrzebujemy tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaugnarde wg Aleex 84

obydwa desery różnią się tylko rodzajem użytych owoców. Do clafoutis obowiązkowo dodaje się czarne czereśnie, zaś w przypadku flaugnarde mamy całkowitą dowolność, robi się z dodatkiem jabłek, brzoskwiń, gruszek, śliwek, suszonych śliwek lub innych owoców. Najlepiej użyć tych, które akurat mamy pod ręką. Obydwa dania pochodzą z południowo-zachodniej Francji. O rodowód tego deseru spierają się: region Limousin, Akwitania

W mojej kuchni
Pasztet z kaczki 68

Pasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości

Kulinarna Chwila
WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc 65

sezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić.  Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne!  W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie.  Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis(...)również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej  świeże śliwki sos owocowy Smacznego

Poranek na słodko
Keks. 106

soli 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele,  suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie  i laskowe, płatki migdałów) Lukier: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 2,5 łyżki mleka Wykonanie: Na początek(...)przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele,   pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić.  Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.  Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką.  Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.  Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.  Kiedy

Agusiowe smakołyki
Zimowa owsianka mocy – przepis 81

Składniki: 2 szkl płatków – użyłam miksu płatków owsianych i z dawnych odmian pszenicy szczypta kurkumy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 suszonych daktyli kilka suszonych plastrów kiwi kilka suszonych śliwek 1 łyżeczka złotego siemienia lnianego 1 łyżka kruszonego ziarna kakaowca 0,5 łyżeczki suszonych nasion pokrzywy 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego pachnącego kokosem 3 czubate łyżki mleka w proszku kokosowego(...)zrobić zimowa owsianka mocy: Zaczynamy od wrzucenia do garnka suchych składników. Wsypujemy płatki, kurkumę, wiórki kokosowe, mleko w proszku, kruszone ziarno kakaowca, posiekane daktyle i suszone kiwi oraz śliwki, siemię lniane, pokrzywę. Potem dodajemy ok 3 szkl wody. Zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając gotujemy owsiankę 1-2 minuty aż zgęstnie i napęcznieje. Potem wylewamy owsiankę do miseczek. Finalnie dekorujemy kaszę

Dorota Smakuje
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 62

przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej

Kuchcik gotuje
10 pomysłów na zdrowe śniadania 62

śniadania znajdziecie poniżej, są zdrowe, kolorowe i naprawdę nietrudne w przygotowaniu. Koktajl pomarańczowy z bananem i marakują Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka z gruszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Pudding chia z musem malinowym

Moja smaczna kuchnia
Clafoutis z owocami (zapiekany budyń) 98

roku życia to cukier pomijamy! Składniki na szklaną formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm: 0,5 kg obranych, kwaśnych owoców* (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki, figi, śliwki) 1 szklanka mąki pszennej (125 g) 1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) szczypta soli masło do wysmarowania formy * najlepiej użyć(...)świeżych owoców; jeśli chcecie wykorzystać mrożone owoce to wcześniej je odmroźcie i odsączcie na durszlaku, aby pozbawić je soku Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. brzoskwinie w grube plasterki, śliwki i figi w ćwiartki, truskawki na połówki, a maliny i borówki pozostawić w całości) i zasypać połową ilością cukru. Lekko wymieszać i odstawić. W międzyczasie jajka wbić do miski

Ugotować
TORCIK CYTRYNOWO MIODOWY Z BAKALIAMI 77

łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 200 g rodzynek sułtańskich 50 g żurawiny suszonej 6 szt. moreli  3 szt. śliwek węgierek Dekoracja: perełki cukrowe średnie różowe kuleczki cukrowe drobne białe posypka waflowa różowa Przygotowanie: Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać.  Krem bakaliowy -   czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki, żurawinę s parzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę morelę i śliwkę, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować krem bakaliowy i delikatnie rozsmarować połowę kremu

Ciastka - domowe słodkości
Kiszpsuja 116

pieczarek ·        ½ kg kapusty kiszonej ·        1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej ·        200 g śliwek suszonych ·        200 g koncentratu pomidorowego ·        1 łyżka maggi ·        Sól(...)plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Chwilę prużymy i przekładamy do mięsa 3.    Kapustę kiszoną drobno kroimy również przesmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową, suszone śliwki, ewentualnie podlewamy wodą. 4.    Pod koniec gotowania wlewamy przecier i doprawiamy sola oraz maggi. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kompot z suszonych jabłek i śliwek 70

Jednym z ulubionych łakoci podawanych w Wigilię jest kompot z suszonych owoców. Najlepszy kompot to ten podstawowy z jabłek i śliwek. SKŁADNIKI: 40g suszonych jabłek 330g śliwek suszonych firmy HELIO 2l wody 2 łyżki cukru trzcinowego WYKONANIE: 1. Owoce zalewamy wodą, gotujemy do miękkości owoców, dodajemy cukier wedle uznania. 2. Kompot odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Najlepiej smakuje na zimno

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania