czerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki(...)minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku
Niezły Młyneksoli 125 gram serka homogenizowanego 1 jajko 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gram mąki 50 gram mielonych orzechów ( można dać 300 gram mąki, bez dodawania orzechów ) owoce - śliwki, morele, jabłka pocięte na drobniejsze kawałki lub połówki, oprószone cukrem, jeśli są mało słodkie. Wykonanie : Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszysto. Dodajemy serek, ucieramy na gładko. Wbijamy jajko(...)Cuda zdarzają się w religii, polityce ( wczoraj się nie zdarzył ) i w przyrodzie. Przynajmniej na ten ostatni mam nadzieję. Wersja z tortownicy, ze śliwkami
Kronika PiekarnikaMiodowy kolor, miękki, delikatny miąższ. Słodycz suszonych śliwek zatopionych w miodowo - kawowym cieście drożdżowym. Pokaźny okrągły bochenek, który pachnie trudnym do zdefiniowania aromatem, jest w nim coś hipnotyzującego. Jestem wielbicielką i miodu i kawy i bakalii. Polecam ten wypiek doceniającym te składniki. Jak na drożdżowe ciasto, proste w wykonaniu. Coś pośredniego pomiędzy ciastem a pieczywem. Ani to chałka(...)dałam troszkę mniej - tak z 260 ml ). 50 gram masła 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki miodu 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej - u mnie Inka bakalie : suszone śliwki - dwie garści, dość drobno pokrojone Wykonanie: Do dość dużej miski przesiewamy obie mąki, kawę zbożową, sól, cukier. Na środku robimy dołek, wkruszamy do niego drożdże i posypujemy łyżeczką cukru
Kronika PiekarnikaKonfitura wykładana na powierzchni, w czasie pieczenia wtapia się w ciasto i zatrzymuje się przy jego spodzie. Można użyć oczywiście dowolnego smaku konfitury, ja wybrałam śliwkową, z jasnych śliwek, której smak podkreśliłam dodatkiem cynamonu do ciasta. Składniki: Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 gram masła szczypta soli 2 1/2 szklanki(...)sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wyciągamy, studzimy przynajmniej pół godziny przed wkrojeniem się. Myślę, że ciasto to stanowić może dobrą bazę do wykorzystania owoców sezonowych, takich jak porzeczki, wiśnie, śliwki. Przetestuję niebawem. Tak czy inaczej - przepis na nieskomplikowane, naprawdę smaczne ciasto. W upale smakuje wyśmienicie, ale może lepiej wstrzymać się z paleniem masła do pogody załamania
Kronika Piekarnikawkomponować jest okazja w sezonowe wypieki. Do proponowanego dziś ciasta wykorzystałam jabłka. W tym roku nie tylko w szlachetnych, jesiennych odmianach, ale i wycenione wyjątkowo wysoko. Śliwki zrywane kilka dni wcześniej, równie szlachetne, bo z własnego drzewa leciwego, delikatnie popękane, niewiarygodnie słodkie - trafiły do słoików jako powidłowy mus. Polecam zastosować do tego przepisu wszelkie(...)odmiany śliwek, bo oczywistym jest, że z czekoladą im po drodze. A mój, prezentowany Wam wypiek, upycham w kategorię szarlotek, wyjątkowo cennych w tym sezonie. Składniki: na formę 22 cm /23 cm lub długą foremkę keksową 13 cm / 40 cm 250 gram mąki pszennej ( w tym 100 gram krupczatki ) 200 gram cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kronika Piekarnikałyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, po szczypcie soli i chilli, 1 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców i bakalii, najlepiej w stosunku 1:1 – np. suszonych śliwek, fig, wiśni, rodzynek, orzechów, kruszonych ziaren kakao, wiórków kokosowych (według upodobań) Większe suszone owoce, np. śliwki, morele czy daktyle pokroić na małe kawałki, orzechy posiekać. Odmierzyć półtorej szklanki owoców/bakalii, odstawić. Formę
Even Better Foodruskie pierogi – kluski śląskie – Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną – Knedle z mięsem. Kluski z mięsem Knedle lubią wszyscy, a my robimy też knedle ze śliwkami , truskawkami , oraz ze śliwkami i bakaliami, gnocchi – Placki z gotowanych ziemniaków – Kartacze lub Cepeliny. Pyzy z mięsem – Ziemniaki smażone na patelni – Ziemniaki pieczone z serem i szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętaki torcik. Składniki: NALEŚNIKI: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli likier słony karmel 2 łyżki kakao DODATKOWO: ganache czekoladowe śliwki posiekane orzechy włoskie czekoladki Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli mieszamy na gładką masę. dzielimy masę na 2 części. do jednej dodajemy likier(...)drugiej kakao. Smażymy naleśniki. Po wystudzeniu przekładamy naleśniki ganache czekoladowym i orzechami tak aby postał torcik. Na wierzchu wykładamy ganache czekoladowe oraz śliwki, orzechy oraz czekoladki
Kuchnia w oparachOMLET NA SŁODKO – PRZEPIS Składniki na omlet: 2 jajka 10 g odżywki białkowej (smak waniliowy) 10 g mąki owsianej 3 łyżki mleka Nadzienie: jogurt grecki z jagodami śliwka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno pianę, dodajemy żółtka, odżywka białkową, mąkę, mleko i delikatnie mieszamy. Smażymy na małym pod przykrycie z dwóch stron. Serek rozsmarowujemy na omlecie, układamy(...)wcześniej pokrojone w paseczki śliwki. Omlet składamy na pół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fit Omlet na Słodko z Jogurtem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plcebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka ziele angielskie: 3 kulki liść laurowy: 2 szt. wędzona papryka: 1 łyżka kminek grzyby suszone: kilka sztuk śliwki suszone: 4 -5 szt. suszone jabłko: 2 krążki sól i pieprz smalec do smażenia KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Wykonanie: 1. Żeberka pokrój na odpowiednie porcje. Włóż do garnka i zalej(...)zagotowaniu zdejmij szumowiny. Dodaj ziarna pieprzu, ziele oraz liście laurowe. 3. Z kapusty kiszonej odciśnij sok, posiekaj i przełóż do garnka z żeberkami. Wlej odciśnięty sok. Dodaj pokrojone suszone śliwki, jabłka oraz grzyby. Na koniec dodaj kminek. Celowo nie piszemy w jakiej ilości, ponieważ kminek to przyprawa bardzo intensywna, którą nie każdy również lubi. Dodaj więc tyle ile uważasz
Kuchnia Na Wypasietuż. Spokojnego popołudnia życzę i zostawiam przepis. Składniki 3 kg kiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki 20 dag surowego boczku 1 ćwiartka(...)marchewkę (chyba, że kapusta zawiera jej dużo, wtedy nie dodajemy). Do kapusty wkładamy wszystkie mięsa (żeberko surowe, w całości) i pokrojone w kostkę wędliny. Dodajemy też pokrojone grzyby i śliwki.Wkładamy przyprawy. Podlewamy częścią obu wywarów. Gotujemy na małym ogniu, około 1 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy bigos do następnego dnia. Tak postępujemy przez kolejne
Co w garnkach piszczyowoców, polane polewą czekoladową. 250 g margaryny 1/2 szkl wody 2 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej 5-10 śliwek cukier puder do posypania Margarynę, wodę, kakao i cukier zagotować do rozpuszczenia, ostudzić. Do masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką(...)Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiOwsianka wege z musem mango, jagodami i śliwką. Może być na wynos. Można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na drugi dzień. Tak naprawdę chwila pracy a ile zdrowia i przyjemności jedzenia. 1 mango 300 g owsianki malinowej/ płatki owsiane/ 350 ml mleczka kokosowego 200 g jagód mrożonych 8 orzechów brazylijskich 1 łyżka migdałów Płatki(...)słoiczków przekładam mus mango, następnie owsiankę. Jagody przekładam do garnka, wlewam łyżkę wody i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Na owsiankę wykładam mus jagodowy, dodaję kawałek mango, śliwkę, orzechy i migdały. Posypuję płatkami i jagodami
wesoła kuchniakotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku. Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie, jakie powinny
babka w formieczerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki(...)minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku
Niezły Młynek