łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!) około 400 g śliwek kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności(...)mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki śliwek (skórką do dołu). Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 180 stopni i piekę około 45 minut
babka w formieudało. Składniki: 3 duże jajka 3/5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru w wanilią 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki * 3/4 szkl oleju śliwki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera i miksując wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie(...)wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. * Szklanka o pojemności 250 ml. Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny
Ala piecze i gotujepomysł, że zrobię pyszne kulki. Kulki które będą może trochę z wyglądu przypominały trufle. I tak się zaczęło. Kulki mocy wg Ulli 150 gram kaszy gryczanej niepalonej 8 śliwek suszonych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru do obtaczania : wiórki kokosowe, kakao Nie kupuję kaszy w woreczkach plastikowych, pakowanych w pudełka, to bezsensowne. Po co produkować następne śmieci(...)kilogramowym opakowaniu lub tyle ile potrzebuję w danym momencie. Kaszę odważyłam na wadze . W garnku zagotowałam wodę i dodałam kaszę, gotowałam ją 10 minut. Do misy blendera dajemy śliwki, cukier, masło orzechowe i ugotowaną lekko przestudzoną kaszę. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Masę za pomocą łyżki bierzemy do ręki i robimy kulki, kulki obtaczamy albo w wiórkach kokosowych, albo
Kuchnia na wzgórzusmakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piernik(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie
Cztery FajeryNatomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość? - Uczono mnie, że potraw na wigilijnym(...)myśli przede wszystkim staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych
Cztery FajeryUwielbiam tą rybę. Zawsze mi żal gdy wyławiam na talerzu ostatni kawałek rybki ... a chciałoby się więcej. Jednym ze skłądników jest pruimensaus czyli bardzo jasny w kolorze sos ze śliwek. Jest to jeden z często dodawanych skłądników azjatyckich potraw, więc warto go poszukać w azjatyckim sklepie Toko lub zamówić przez internet. Drugim ze składników jest chińskie wino ryżowe, które mozna(...)jajko 4 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia na sos: 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego sosu chińskiego ze śliwek -pruimensaus 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 4 ząbki czosnku 1/3 łużeczki pasty z chili Sambal lub dobrza szczypta ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki drobniutko posiekanego świeżego imbiru
Sztuka gotowania w/g SamiryPowidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao są doskonałym dodatkiem do pieczywa, deserów, naleśników. Ja przyznam się, że uwielbiamy wyjadać ją prosto ze słoiczka ;) 2,5 kg śliwek (najlepsze są węgierki) 800 g cukru 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając
Smakołyki Asidomowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier Jak zrobić gruszki
Ciastkozercyjeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 2 łyżki kakao 1 banan 5-6 śliwek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy olej, rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i kakao. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy(...)wierzch kładziemy rozkrojone śliwki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaMoja, wakacyjna “ Konfitura z kwaśnych śliwek i bananów ” zainspirowała mojego Męża do stworzenia nowego dania dla naszej córeczki, czyli Naleśników z bananem, podanych z ową konfiturą. Połówki banana owijane są naleśnikiem, a następnie podsmażane na maśle. Całość wykładana jest na talerze, polewana konfiturą śliwkową. Jako, że konfitura jest kwaśna naleśniki delikatnie skrapiamy odrobiną miodu lub syropu z agawy(...)Najsmaczniej wychodzi, kiedy banan w naleśniku jest gorący, wówczas staje się słodszy i bardziej miękki. The post Naleśniki z bananem i konfiturą z kwaśnych śliwek appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaszkl cukru 1/3 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki kakao 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich śliwki cukier puder A jak to zrobić: Do rondelka dać margarynę, cukry, mleko i kakao. Wszystko razem zagotować, a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka, mąkę i proszek(...)pieczenia, całość zmiksować na gładko. Wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto przeleć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu ułożyć wydrylowane połówki śliwek, skórką do dołu. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachcałego tego dobrodziejstwa natury. A to jeszcze nie koniec. Czeka zbiór winogron, jabłek i orzechów. Oprócz tradycyjnych zapraw w tym roku postanowiłam zrobić powidła trochę inną metodą. Zmieliłam śliwki na grubych oczkach po czym odparowywałam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Śliwki były tak słodkie, że nie trzeba było dosładzać. Udały się znakomicie!! Podobnie zrobiłam marmoladkę brzoskwoniową
Gotuj Sam!Knedle ze śliwkami przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Słodkie knedle na obiad kojarzą się z beztroską i wakacjami. Na knedle tak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Knedle</span> ze śliwkami pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKlasyka sezonu - ciasto ze śliwkami. Każdy zna, jestem pewna nawet, że każdy lubi. Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników. Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 3 jaja 1 kubeczek oleju roślinnego śliwki węgierki garść płatków migdałów cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Życie zaczyna się w kuchniodganiają smutki. Jak sama nazwa wskazuje, owoce pod kruszonką wymagają dwóch rzeczy: owoców i kruszonki. Owoce Najlepiej sprawdzają się te twarde. Ja używam gruszek, kwaśnych jabłek i nektarynek oraz śliwek. Twarde owoce mają większą szansę na przetrwanie pieczenia – będziemy mieli kawałki owoców, a nie paćkę rozmoczoną, tak jak to bywa w przypadku malin lub miękkich śliwek. Kruszonka Trzymam się
ladykitchen