śliwka - 11236 przepisów (strona:347/750)

Kulki daktylowo-orzechowe 163

papilotki i eleganckie pudełko będą miłym prezentem dla bliskiej osoby. Widzicie ile zastosowań i możliwości? Składniki (12-14 kulek) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych 10 śliwek kalifornijskich 8-10 daktyli bez pestek opcjonalnie wiórki kokosowe do obtoczenia  Przygotowanie:  Daktyle zalać szklanką wrzątku, zostawić na 2 godziny, albo nawet na noc.  Orzechy włoskie(...)laskowe zmielić w malakserze.  Daktyle odsączyć z wody, dodać śliwki i zmiksować razem na gładką masę.  Wymieszać dokładnie orzechy z masą daktylową.  Zwilżonymi dłońmi formować zgrabne kulki. Część z nich, lub wszystkie można obtoczyć w wiórkach kokosowych, albo w kakao, jeśli nie ma przeciwwskazań. Przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku na żywność

Kulinarne Inspiracje
Drożdżówka z owocami 117

ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować(...)posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki. Zobacz również:   drożdżówkę sypaną ze śliwkami

Kuchcik gotuje
Cupcakes gryczane z suszoną śliwką i jabłkiem - bezglutenowe 150

mąki gryczanej 50 g płatków jaglanych błyskawicznych 120 g brązowego cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 175 g śliwek kalifornijskich 1 jabłko, starte 250 ml maślanki 50 g masła, roztopionego 2 jajka Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru  Mąkę, płatki, cukier, proszek(...)sodę oczyszczoną, przyprawę - mieszamy razem. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, masło, maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko oraz pokrojone śliwki, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier

Słodkości na talerzu
Tarta z brzoskwiniami 124

niewątpliwie stwierdziłam, że babie lato już tuż tuż. Słońce stało się przyjemnie ogrzewające a nie parzące, a zależnie od pory dnia już przydaje się sweterek. Na targowiskach zaczynają królować śliwki i papryka. Trochę ceny mnie w tym roku odstraszają ale może co nieco zamknę jeszcze w słoikach. Lubię delektować się tą "piątą porą roku" - tym czasem zawieszenia pomiędzy latem(...)już siadam do czytania to zasypiam:P). Jednak ostatnio się zmobilizowałam i popełniłam tą obłędnie pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie

My simple kitchen
sałatka owocowa z makaronem i jogurtem... 158

Składniki: makaron 150 gram, cynamon 1 łyżeczka, stewia 1 łyżeczka, jogurt grecki 200 ml, truskawki 1 szklanka, śliwki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, brzoskwinie 4 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki makaron np. nitka średnia ugotować wg opisu w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, makaron wsypac do miski, dodać stewię w proszku, cynamon, jogurt i delikatnie(...)wymieszać wszystko owoce dobrze umyć, śliwki, brzoskwinie wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki z truskawkami, winogrona przekroić na połowę, skropić sokiem z cytryny wsypać do makaronu połowę i przemieszać, resztę rozsypać na wierzchu - pyszna, lekka, zdrowa sałatka na kolację.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe muffiny z owocami 137

Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast większe owoce mrożone np. wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Większe owoce kroimy na mniejsze części. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką 143

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło(...)100g Cukier – 100g Mąka – 200g Owoce - morele i śliwki węgierki   Wykonanie – ciasto: Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić

Kuchnia Bon Appetit
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 155

czasie i prostocie wykonania, wykorzystaj tę gotową. Jednak zaznaczam, że domowa masa jest nie tylko dużo zdrowsza, ale i o niebo smaczniejsza. Do mojej dodaje różnorakie suszone owoce: śliwki, morele, daktyle, rodzynki. Pomijam kandyzowaną skórkę pomarańczy, ponieważ sklepowa zawsze zawiera syrop glukozowy lub tonę białego cukru. Przy wykonaniu domowej trzeba się dużo napracować przy szorowaniu skórki w celu usunięcia oprysków(...)płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek, 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego RAW, ewentualnie kilka kropel olejku pomarańczowego. Wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 140

zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 150

zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy kilka plastrów śliwek, łyżkę kremu czekoladowego, rolujemy i układamy na blaszce

SMYKWKUCHNI
Dżem śliwkowy. 156

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 dkg cukru Sposób wykonania :   ś liwki opłucz, osusz, przepołów na połowę , usuń pestki. śliwki pokrój na ćwiartki, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie rondel postaw na mały ogień i wolno doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu zamieszaj. Smaż na małym ogniu, pamiętając

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ze śliwkami 176

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru szczypta soli 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego śliwki według uznania ( u mnie ok 800 g) Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko(...)Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C  ok 55 minut. Najlepiej  sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego

The Sweet Damsel
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 126

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z budyniem i śliwkami... 128

gram, sól - szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić(...)cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania