śliwka - 11236 przepisów (strona:353/750)

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 149

Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak   Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze

Ugotowane pozamiatane
Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej 102

Kolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne

dolcevitainmykitchen
Ciasto ze śliwkami 132

Ciasto ze śliwkami. Edyta Guhl. Witajcie, zgodnie z obietnicą podam Wam dzisiaj przepis na niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne i zawsze się udaje. Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, można upiec je rownież z jabłkami, brzoskwiniami lub innymi owocami. Jest bardzo łatwe do zrobienia, składniki zawsze mamy pod ręką, są tanie i dostepne

dolcevitainmykitchen
Sos barbecue 150

innymi pyszny sos barbecue idealny do pieczonego kalafiora czy ziemniaków. Przepis pochodzi ze styczniowej KUCHNI i jest autorstwa Marty Dymek. Podaje go z moimi modyfikacjami. Sos barbecue 15 suszonych śliwek 100 ml whiskey 100 g koncentratu pomidorowego 80 g przecieru pomidorowego po 2 łyżki syropu klonowego i sosu sojowego 1 łyżka octu po łyżeczce musztardy, wędzonej papryki i słodkiej papryki(...)szczypta chili spora szczypta soli i pieprzu Śliwki umieszczamy w rondelku, zalewamy whiskey i gotujemy ok 5 minut. Przekładamy zawartość do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładki krem. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy przegotowanej wody. Przechowujemy w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołębie pieczone 136

Gołąb pieczony – jest to raczej danie jednoosobowe, jeżeli dla dwóch osób to bardziej na przystawkę :) Gołąb, 2-3 śliwki wędzone, rozmaryn, boczek wędzony surowy – 2-3 plastry, sól, Gołębia umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Do środka włożyć śliwki i kilka listków rozmarynu. Owinąć gołębia plastrami boczku. Gołębia ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

królestwo garów
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 73

osób, lub na 2 dni dla 2 osób 2 kg żeberek wieprzowych, niezbyt tłustych kilka plastrów boczku wędzonego (o grubości ok. mm) 3 spore cebule 200 g śliwek suszonych 2 garście suszonych grzybów ok. 700 ml piwa – ja użyłam ok. 500 ml piwa Komes Poczwórny Bursztynowy i ok. 250 ml piwa na miodzie gryczanym (browar Jabłonowo) Sól/pieprz/kminek do natarcia(...)boczku i odczekałam, aż zacznie się podpiekać. W międzyczasie pokroiłam cebulę w piórka, dosyć grube, niezbyt staranne. Gdy z boczku zaczął wytapiać się tłuszcz, dokładnie wysmarowałam nim kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując

Kate's Kitchen
Na rozgrzewkę grzane wino – przepis 80

Butelka czerwonego wina – może zawodzić mnie pamięć, ale do gara wlałam chyba „jakieś” Chianti Laska cynamonu Odrobina cynamonu w proszku Goździki Gwiazdka anyżu 2 solidne łyżki miodu Pomarańcza Suszone śliwki Suszone gruszki Wino przelewamy do garnka i podgrzewamy tak, aby było bardzo ciepłe, ale nie zagotowało się. Dodajemy miód, przyprawy, pokrojone suszone śliwki i gruszki, 2-3 plasterki pomarańczy. Mieszamy

Kate's Kitchen
Kurczak po cygańsku 134

spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 8 suszonych śliwek 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3/4 szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć(...)maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez około 1 godzinę

Czerwień i błękit
Koktajl brzoskwiniowo - bananowy 104

bananowy. Taki koktajl to pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo energii, a przygotować je można błyskawicznie :) Składniki: 1/2 szklanki mleka 3 łyżki płatków owsianych 4-5 suszonych śliwek 1 brzoskwinia 1 banan Płatki owsiane i śliwki zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano wszystkie składniki razem zmiksować blenderem na gładki koktajl (brzoskwinię obrać ze skórki

kuchnia doski
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI 127

sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 20 g suszonych grzybów, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 100 g suszonych śliwek, pęczek natki, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam(...)maśle. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śliwki siekam. Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.  Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar

JejKuchnia
BIGOS DOMOWY 109

kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka słodka, smalec, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego . Przygotowanie: Kapustę opłukuję, kroję, zalewam(...)wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję. Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu

JejKuchnia
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 142

masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru brązowego 30 g drożdży 3 jajka  szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy  do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego  oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj

Gotuj Sam!
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 126

było na nie stać. Pojawiały się na stołach ludzi bardzo zamożnych. I jak to zwykle bywa, ludzie zaczęli szukać tańszych zamienników, tak zwanych „erzaców”. Popularne były oliwki z niedojrzanych śliwek. Również tarnina czasem pojawiała się w roli oliwek. Natomiast na bogatszych stołach pojawiał się marynowany dereń udający oliwki. Na oliwki z derenia można znaleźć przepis w książce z 1789 roku(...)Sposoby ciekawe w domu przygodne”. „ Sposób na fałszywe oliwki za prawdziwe: kazać nazbierać dereniu, niżeli się rumienić pocznie, albo zielonych, jeszcze niedojrzałych śliwek, włożyć je w naczynie, zasoliwszy, i mocnym octem winnym lub też piwnym nalać. W kilkanaście dni octem zmacerowane taki, i same przez się, i w potrawach, smak mieć będą, że ich nie będzie można od prawdziwych rozeznać

królestwo garów
Ciasteczka bakaliowe bez cukru 144

porcje dla 2 osób: 50 g nasion (np. 15 g pestek dyni, 35 g jasnego sezamu) 1 łyżka otrębów żytnich  30 g zmielonych migdałów  20 g suszonych śliwek 20 g rodzynek 30 g daktyli 1 jajko Na suchej patelni podprażyć sezam wraz z pestkami dyni. Ostudzić. Do miski przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte(...)mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut w 180 ºC  (aż do zarumienienia). Podawać po ostudzeniu.  *Z podanych składników przygotowałam 8 dużych ciasteczek Masa przed i po wymieszaniu Pomysł

Ugotować

Proponowane wyszukiwania