kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności od ich wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem ser, dynię, jajka, mąkę, sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić(...)lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek - kiedy wypłyną, gotować jeszcze około 6 minut. Podawać polane śmietaną z cukrem i posypane cynamonem
Czerwień i błękitJeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki
Proste Potrawydawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym; świeże jesienne maliny; suszoną żurawinę, kilka śliwek, prawdziwy miód, odrobinę wiórków kokosowych i olej kokosowy. Jako przyprawy użyłam tylko cynamonu. Do pieczenia wybieramy jabłka duże i twarde, które mocno drylujemy tak abyśmy mogli nałożyć w nie dużo(...)dzięki temu skórka jabłka jest błyszcząca i lekko zarumieniona) i piekłam w temp. 210 stopni C przez 20 minut. na 1 jabłko średnio zużyłam: - około 2 łyżki malin - 1 śliwkę posiekaną - 1 łyżkę owsianki (suchej) - 1/2 łyżeczki miodu - laskę cynamonu - 1 łyżeczkę wiórek kokosowych - 1 płaska łyżeczkę suszonej żurawiny + olej kokosowy do posmarowania jabłka Alternatywne rozwiązania, czyli czym mogę jeszcze
SMYKWKUCHNImnie najlepszy ) , a drugą wiśniowym , bo jedni w rodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową
Pysznosci Babci Basiobdarzy Was bliższa lub dalsza rodzina dysponująca własnym ogródkiem. Jak w przypadku tego pomysłu na jesienne smoothie. Wrzuciłam dary losu, które moi teściowie przywieźli z wrześniowego wypadu w Pireneje: śliwki, figi. Plus sama od siebie dodałam -dowolnie się nimi bawić. Mi najbardziej smakowała wersja smoothie w takim oto zestawieniu: Składniki: 2 śliwki, 1 figa, 1 banan, odrobina mleka ryżowego. Przygotowanie
MODA NA BIOszklanki mleka 2% (ok. 60 g) 2 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej 100 g miękkiego masła ekstra 1 białko małego jajka cynamon 400 g śliwek bez pestek 1. Do średniej wielkości garnka włożyłam drożdże, posypałam łyżeczką cukru. Rozgniotłam drożdże do płynnej konsystencji. Dodałam mąkę i ciepłe (ale nie gorące!!) mleko. Połączyłam składniki przy użyciu trzepaczki, a następnie przykryłam(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze
Vroblewska-fitlifepowidła śliwkowe z dodatkiem dużej ilości kakao, które doskonale nadają się do naleśników, gofrów oraz różnych deserów SKŁADNIKI składniki na 4 słoiczki: 1 kg śliwek, 2 cukry waniliowe, ok. ¾ szkl. cukru, 50 g ciemnego kakao WYKONANIE Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie smażenia dodajemy
słodki bratekSkładniki: woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250 dag sera 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianki 1 łyżka cukru pudru sos ze śliwek 30 dag śliwek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki jogurtu typu Greckiego szczypta cynamonu 1 łyżka cukru Wykonanie: Żółtka ucieramy z serem, cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy obydwa rodzaje mąki
kgwjanczewocebulką w sosie własnym i ogórki z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z marchewki, buraka i jabłek. Kolacja 19:00 Zostały nam ziemniaki z obiadu i śliwki tak wyjątkowo na mnie patrzyły, więc wyszły kluski ze śliwkami. Jak byłam mała to takie danie jadło się z roztopioną margaryną (auuuuu, fuj, fuj!!) i cukrem. Ahhh, babcina wersja knedli
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś kolejny przepis na wykorzystanie śliwek, najpopularniejszego owocu września. Przepis na zupę ze śliwek znalazłam gdzieś w starych gazetach i na początku nie byłam do niego przekonana ale u mnie to tak już jest że jak nie jestem przekonana z samego początku to w końcu i tak muszę przepis sprawdzić. Nie inaczej było i teraz, sprawdziłam, posmakowałam i zaraz ugotowałam
Moje Małe Czarowaniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Powidła śliwkowe Składniki: Śliwki węgierki – kilka kilogramów Cynamon (opcjonalnie) Wykonanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Umieścić je w dużym garnku o grubym dnie i gotować/smażyć na małym
Kuchnia Bon Appetitzrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli
W Mojej Kuchni Lubięjest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: śliwki odpestkować, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne ciasto ze śliwkami w roli głównej można do niego użyć dżemu śliwkowego lub świeżych wypestkowanych śliwek. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa