sztuk, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 50 dag, lukier biały - w opisie, orzechy włoskie - ile potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone(...)mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym poiekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą
W Mojej Kuchni Lubięorientalnego smaczku, a tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję(...)sprawdzą się szeroki, niskie słoiki, jak te ze zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można by także zapakować inne ciasta, np. jakiegoś ucieranca, albo serniczek. Hmm takie serniczki na zimno w słoiczkach - na pewno o tym pomyślę :) *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i Oliwaprzegryzki. Wyzwanie u Ejotka W związku z tym kolacja nie mogła się odbyć bez oliwek i oliwy ;) Składniki : 5 dużych liści sałaty rzymskiej kulka mozzarelli (125 g) 6 śliwek marynowanych 10 oliwek kiełki soczewicy oliwa Sałatę i mozzarellę pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Oliwki przepołowić. W salaterce umieścić sałatę. Na niej rozrzucić połówki śliwek marynowanych, kawałki mozzarelli, połówki oliwek
Weekendy w domu i ogrodzierąk, ale nie wolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem(...)żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
GRUBY WAŁEKSkładniki 1 szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej)* garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności(...)czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście
Słodkie okruszkiDanie ma 165 kcal. 1 pojemnik jogurtu naturalnego 150 g. 6 suszonych śliwek ******************************************** Jogurt wymieszać ze suszonymi ,pokrojonymi ŚLIWKAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitapet". Owsiankę podaję w ten sposób moim dzieciom, gdzie jedno z nich takich właśnie potrzebuje. Składniki płatki owsiane błyskawiczne Halina spora garść suszonych bakalii, u mnie figi, śliwki, daktyle,migdały, żurawina, orzechy laskowe, oraz opcjonalnie czarny sezam mleko Zagotowałam mleko i wsypałam płatki. Po ugotowaniu kleistej owsianki, dodałam figi,daktyle,śliwki. Jeszcze minutka gotowania . Przed podaniem posypałam orzechami
Z Kuchni Do Kuchnicyklu fit-ciasteczka, czyli jak samemu zrobić coś słodkiego bez cukru :) Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 20 ciasteczek Porcje 20 ciasteczek Składniki 2 szklanki mąka żytnia 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2/3 szklanki erytrol lub inne słodziwo 1/2 szklanki śliwki suszone posiekane 1/2 szklanki olej rzepakowy 50-60 ml mleko 4-5 łyżek
Kucharzycaznikają z talerza. Przepis jak zwykle niezawodny od mojej mamy. Bardzo nam posmakowały te ciasteczka pierożki. U nas wersja z jabłkami, ale równie dobrze smakują z innymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią. 2 kostki masła 60 dag. mąki pszennej 7 żółtek 7-8 łyżek śmietany kilka jabłek/brzoskwiń/śliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło posiekać i zagnieść z mąką. Żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki(...)dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma Honoriettyprzygotowałam pyszne ciasto, zainspirowana przepisem Dorotus. Poczęstowałam nim moich znajomych, z którymi spotkaliśmy się w ostatni wakacyjny weekend. Ciasto zniknęło błyskawicznie, więc dziś upiekłam je ponownie. Dodałam do niego śliwki, bo idealnie komponują się z początkiem jesieni, która tuż… tuż… Zostawiam was z tym przepisem na pierwsze wolne wrześniowe dni. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki: • 2 jajka • 1 żółtko • 3/4 szklanki(...)masła • 3/4 szklanki mleka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kaszy manny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób
W mojej kuchnijest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie wzmiankę, że dodaje się jeszcze śliwki. Ponieważ nie wierzę internetom i korzystam z okazji, że trochę szefów kuchni znam, postanowiłam zrobić sos hoisin tak jak się powinno. Jeśli nie chce wam się robić, możecie zamówić(...)kiszką, jak się tylko zjawi, wydusiłam z niego przepis. Przepis z jego domu. Takim przepisom wierzę bardziej niż internetom i innym specjalistom. Przede wszystkim w przepisie nie ma śliwek. Khan kazał mi się puknąć w czoło i określić czy chce robić śliwkowy, czy hoisin. Na moje jęki, że gdzie ja na wsi znajdę fermentowaną fasolę, oświadczył ze stoickim spokojem, żebym
ladykitchenmąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki(...)dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma HonoriettyRacuchy na bazie kefiru z pysznym śliwkowym nadzianiem! Składniki: 200 gram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag wędzonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki
Tradycyjna KuchniaMasa Serowa: 125 dag sera białego 10 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bądź waniliowego bez cukru 20-25 dag suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo żółtka,następnie zmielony trzykrotnie ser i budyń.Ubić białka na pianę,delikatnie ją wmieszać do sera,na końcu dodać pokrojone w ćwiartki suszone śliwki
Niespełnione zdolności kulinarne