sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki 3 ziemniaki ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy(...)hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzyw o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż(...)szklanka to 2 540) Najlepsze składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń-szeń, zielona herbata
Naturalna Kuchniaoleju Sposób wykonania: Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej. Dodajemy olej, dzięki, któremu uzyskujemy bardziej płynną konsystencję czekolady oraz połysk po jej stężeniu na torcie. 200 g konfitury z żółtych śliwek (renkolod) 1 pomarańcza do dekoracji Sposób wykonania tortu: Blaty po nasączeniu przekładamy masą czekoladową. Na środkowy blat tortu najpierw nakładamy konfiturę śliwką, a dopiero później masę czekoladową. Również na najwyższy
Kuchnia Pani Wiosnykeks po białorusku, zwany keksem mińskim. Przepis dostałam od koleżanki na zajęciach wiedzy o Białorusi. Oryginalnie z bakalii były w nim tylko rodzynki ale co to za keks bez śliwek, moreli i innych suszonych pyszności więc ja musiała je dodać! Polecam spróbowania bo naprawę bardzo dobry. Ale jak dla mnie to nie pyszny Dodatkowo pomyślałam, że napiszę kilka(...)miodu ( wg to trochę za dużo jest okropnie słodki) * 5 łyżeczek masła * 5 jajek * 200 g rodzynek ( ja dałam garść rodzynek, plus pokrojone 4 suszone morele,suszone śliwki, kilka ananasów kandyzowanych i 3 daktyle) * 1 łyżka octu * 1 łyżka cynamonu * 1 cukier wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić na gładką masę. Dodać ocet
sierotka maRysia w kuchnimaki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla 3 lyzki oleju rzepakowego 4 lyzki kakao 1,5 lyzeczki do pieczenia cukier wanilinowy mala torebka 400 g śliwek cukier puder do posypania Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy maslo z cukrem i z kakao na malym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie(...)caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C . Smacznego
Słodkości i nie tylkowyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki 2/3 szklanki wody sok z jednej pomarańczy ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól(...)pieprz do smaku 2 kacze piersi oliwa z oliwek do posmarowania 2 figi, pokrojone w ćwiartki Przygotowanie: Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne
karmelowycukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao. Wszystko dokładnie(...)sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową. dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Masę dokładnie wymieszałam. Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki
potrawyregionalnecukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego 3 łyżeczki gorzkiego kakao garść migdałów garść orzechów laskowych garść rodzynek 4-6 szt.suszonych śliwek Rozdrobniłam migdały i orzechy. Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika. Odstawiłam je aby przestygły. Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną(...)gładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam
potrawyregionalneProponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam(...)niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną. Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka. Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka
potrawyregionalnepłaty,albo tak jak ja je pokroić. Składniki: 5 szt. filetów śledziowych 2 szt.cebuli 1-2 łyżki majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 6 szt. suszonych śliwek garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam) olej słodka czerwona papryka kolorowy pieprz sól Marynata: 1 szkl.octu winnego 1,5 szkl.wody ziarna gorczycy pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego liść(...)razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia. Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać
potrawyregionalnebatoniku to idealna przekąska w codziennym pędzie. Całość tworzy zupełnie nowy wymiar doznań, który sprawi, że przez chwilę poczujemy się jak w upalny letni dzień. Śliwka D elikatne, a do tego niezwykle sycące połączenie suszonej śliwki i zbóż.Idealna, pełnowartościowa przekąska, która pozwoli każdemu smakoszowi cieszyć się bogactwem doznań, i wyrazistym smakiem na co dzień
potrawyregionalnePropozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą. Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera i powkładałam w ciasto połówki śliwek. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut w 180 stopniach. Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem. Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się
potrawyregionalneSzybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco! Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki(...)Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ MIGDAŁOWO DAKTYLOWĄ
potrawyregionalneZdrowa, smaczna i idealna na trawienie surówka. Składniki: 3 pory 20 dag śliwek węgierek 2 łyżki majonezu sól do smaku Wykonanie: Pory oczyścić i pokroić. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki. Następnie połączyć składniki, posolić do smaku, wymieszać z majonezem. Jest to szybka w wykonaniu i smaczna surówka
Tradycyjna Kuchnia