śliwka - 11236 przepisów (strona:379/750)

Crumble 110

tego stworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka ulubionych płatków owsianych najlepiej tropikalnych - suszone owoce typu papaja, kokos, ananas - możecie też użyć posiekanych migdałów i jagód goji(...)Naczynie smarujemy masłem układamy owoce, śliwki kroimy na pół. Posypujemy mieszanką płatków. Polewamy miodem. Na wierzch układamy kostki masła. Zapiekamy 20 minut w gorącym piecu! Smacznego! Zapraszam na Instagrama i facebooka! Smyk_W_Kuchni Pięknego i beztroskiego dnia

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe muffinki ze śliwkami 154

szklanki płaskie mąki pszennej - 1/2 - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duże jajko - 100g rozpuszczonego masła - 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 10-12 pokrojonych drobno śliwek - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki płaskie cynamonu 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i posiekaną pozostałą tabliczkę czekolady(...)ostudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać jajko i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. Dodać do sypkich składników i wymieszać do połączenia składników. Pod koniec dorzucić posiekaną śliwkę. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok 25-35 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.  Smacznego

CookYourself
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 153

Blueberry Corner by "jagodzianka" Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
.1061. sprawozdanie 134

~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą

breakfast of dreams
Drożdżowy dyniol 128

aromatu śmietankowego, opakowanie cukru cynamonowego, 1/2 szklanki cukru, 100ml kwaśnej śmietany 12-18%. Składniki na nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy(...)Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia i umieścić

Karczma Honorietty
omlet ze śliwkami 150

pieczony omlet ze renklodą Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny. składniki dla czterech osób 15 śliwek 6 jajek 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru brązowego masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy łyżkę cukru, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Formę(...)może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Masę z mąki, jaj i mleka wlewamy do formy,dodajemy pozbawione pestek śliwki i  wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez  25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy posypany cukrem pudrem

Miód i pieprz
Razowe knedle dietetyczne 169

natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną - razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki (24 szt): 200 g kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około(...)kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się   "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku   (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach:) 5. Wrzucaj po kilka sztuk na gotującą się wodę (może, ale nie musi być solona). Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. 6. Podawaj z jogurtem naturalnym, cynamonem

Powiedz dietom nie
Śliwkowy czokodżem 131

Czokodżem królował jednak stosunkowo krótko - dlaczego, nie wiem. Czokodżem podbił serduszka mojej rodziny i znika w zastraszającym tempie ;) Jest słodki, kwaśny, czekoladowy i śliwkowy! ŚLIWKOWY CZOKODŻEM Składniki: - 2 kilogramy śliwek - 1 kilogram cukru - szczypta soli - 130 gram kakao - 3 tabliczki czekolady, u mnie: mleczna, gorzka i deserowa - 100 gram orzechów włoskich, zmiksowanych Przygotowanie: Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 177

wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę kwaskowaty. Nie na to liczyłam. Okiem Kesji: Jedyna dziczyzna na festiwalu. Naprawdę udana dziczyzna. I pięknie podana. Ze śliwką i musem wiśniowym. Trochę dziwnym eksperymentem był krokiet z bażanta, ale wybaczam. Dzik uratował całość. Wielki ukłon w stronę obsługi lokalu, bo uwijali się jak mróweczki, żeby jak najszybciej rozładować(...)przyrządzić samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była jak zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie

Życie zamknięte w smaku
Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi 105

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: - 3 kilogramy śliwek bez pestek (u mnie węgierki) - 750 gram cukru - 500 gram orzechów włoskich Sposób przygotowania: Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię i zasypujemy 100 gramami cukru. Smażymy do miękkości. Następnie przecieramy

Życie zamknięte w smaku
Lekki owocowo – jogurtowy deser 106

niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt ( podczas miksowania galaretka dostatecznie(...)się schłodzi ) i dalej miksujemy. Rozlewamy do szklanek i dodajemy maliny, jeżyny, kawałek gruszki, śliwki i brzoskwini. Szklanki wstawiamy do lodówki. Całość szybko tężeje, więc teraz możemy zabrać się za przygotowanie obiadu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka owocowa z likierem bananowym i płatkami migdałów 137

dzień dzisiejszy proponuję lekką sałatkę owocową z dostępnych owoców. Jest pyszna i dodatkowo kolorowa, a wiadomo najpierw „jedzą” oczy. Składniki: 3 jabłka 2 mandarynki 1 pomarańcza 1 kiwi 2 śliwki ( takie duże ) Kilka winogron ½ owocu granatu Likier bananowy Płatki migdałów Wykonanie: Jabłka, pomarańczę, mandarynki, kiwi obieramy i kroimy na większą kostkę. Ze śliwek usuwamy pestkę i również kroimy. Winogrona przekrawamy

Smaki Ewy
Bigos – czyli porządki po świętach 169

inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy(...)przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
lody ze śliwkami z mlekiem truskawkowym... 155

Składniki: śliwki 8 sztuk, mleko 250 ml/smakowe, sok z cytryny 1 łyżeczka śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki i wsypać do foremek lodowych do foremek wlać zimne mleko smakowe truskawkowe wymieszane z sokiem z cytryny, włożyć patyczki i do zamrażalnika schowac na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą z kranu, bardzo łatwo wychodzą lody z foremek - lody są orzeźwiające

W Mojej Kuchni Lubię
galantyna z kaczki 138

jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana  tuszka kaczki  300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny 30 ml koniaku lub wiski 60 g masła 1 czerstwa bułka namoczona w mleku pieprz, sól 1 łyżka majeranek szczypta gałka muszkatołowa sposób wykonania Luzowaną kaczkę(...)półmisek wykładamy nieco sosu spod pieczonej kaczki (tylko tyle, aby mięso nie leżało bezpośrednio na półmisku), na to układamy pokrojoną w dosyć grube plastry galantynę, dekorujemy kilkoma suszonymi śliwkami i żurawiną i nakładamy na wierzch kilka łyżek tężejącego sosu, wstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania