śliwka - 11236 przepisów (strona:386/750)

Kompot z suszonych i wedzonych owocow czyli poWeekendowe Lakocie odc.78 206

smak nie tyle suszonych co i wędzonych owoców. Wiem, wiem, że już długo po Świętach ale w okresie zimowym nie raz robię ten pyszny kompot. W niedzielę znalazłam zamrożone śliwki, jabłka i gruszki, pachnące wędzonką i postanowiłam ugotować go znowu, tym razem na deser. Lubicie??? Kompot z suszonych i wędzonych owoców na garnek 2 litry: dwie garści suszonych jabłek solidna(...)garść wędzonych śliwek dwie wędzone gruszki laska cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Do garnka wkładamy owoce i cynamon, zalewamy woda i gotujemy ok 40 minut na malutkim ogniu, pod przykryciem. Następnie odcedzamy, słodzimy, ew. rozcieńczamy do smaku większą ilością wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 139

MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl. oleju rodzynki 1/2 p. małej   kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili WYKONANIE: Cebulę pokroić w piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki(...)wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni

Kuchnia Beaty
Bigos- dobry na wszystko... 123

karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat(...)garnku gotować w vegecie około 1/2h grzyby suszone, Czas połączyć wszystkie składniki. Do około 1l wywaru z żeberek wkładamy usmażone mięso, kapustę, grzyby i ugotowane żeberka. Dodajemy pokrojone suszone śliwki około 10 dag. oraz łyżkę lub dwie miodu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO!   Jeśli

Kuchnia Beaty
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 140

główka kapusty około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około 2 godz. karkówkę usmażyć z przyprawami, cebulą(...)majerankiem do miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się

Kuchnia Beaty
Pyszny podwieczorek dla dzieci 186

deserek to zwykły budyń! Ale podany nieco inaczej... Składniki -budyń śmietankowy -jagody goji -morwa biała suszona -śliwka kalifornijska -sos do deserów u mnie mango Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczek nalej kroplę sosu do deserów I na kroplę włóż jedną śliwkę. Zalej budyniem. Zrób zygzaki z polewy czekoladowej. Dzieci ją uwielbiają! Posyp jagodami goji i owocami morwy

Z Kuchni Do Kuchni
Grzane wino z pomarańczą 175

domu jeszcze długo po wypiciu trunku. Grzane wino z pomarańczą SKŁADNIKI: 0,5 l wina półwytrawnego 1 pomarańcza laska cynamonu 4 łyżki miodu kilka goździków łyżka rodzynków 2 suszone śliwki Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plasterki lub półplasterki. Wino przelewamy do garnka. Dodajemy laskę cynamonu i goździki i podgrzewamy.  Dodajemy rodzynki, śliwki i pokrojoną pomarańczę.  Wino gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! 141

Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! Są cenniejsze od świeżych owoców, zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej witamin. Mają też niestety dużo więcej cukru, więc są dużo bardziej kaloryczne ( 288 kcal w 100 gramach ). Ze względu na dużą zawartość żelaza i fosforu są zalecane wegetarianom. Są także doskonałym źródłem potasu, regulującego ciśnienie i zapobiegającego obrzękom. Jedzenie 4 suszonych(...)śliwek dziennie reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. najlepiej jest moczyć je przez noc w przegotowanej wodzie i rano zjadać wraz z płynem.                 Pamiętaj : owoce = zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe na zimę. 79

Składniki : 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 40 dkg cukru 2 łyżeczki octu 10% Sposób wykonania : Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do rondla. Wlać odrobinę wody i smażyć około 4 godzin na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć, tak aby cukier

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze śliwek na zimę. 109

Składniki : 2 kg śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć  pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4 słoika. Z cukru i wody ugotować syrop i gorącym zalać śliwki. Zakręcić dokładnie wieczkami i pasteryzować 15 minut w temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 322

odciśniętej) 680 g oczyszczonych pieczarek 2 (130 g) cebule 10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków) 3/4 kostki rosołowej 3 szklanki wody 1 łyżka vegety  55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk) sól Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule siekamy w drobną kostkę. 2. Cebulę i pieczarki wolno smażymy na oleju, solimy(...)zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Kaloryczność: Kaloryczność na 100 g słodzonej przez noc w lodówce kapusty: ok. 38 kcal / 100 g Porcja 260 g (zdjęcie

Malowane smakiem
Zboczone piersi z kurczaka w sosie 107

kurczaka 0,5 kg pieczarek 0,5 kg boczku wędzonego surowego 400 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Papryka ostra (przyprawa) Czosnek granulowany 15 śliwek kalifornijskich 5 ząbków czosnku Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i nacinamy w nich kieszonki, tak aby wsadzić do każdej z nich po 3 śliwki wraz z wyciśniętym jednym ząbkiem

ClauditteMissCooking
Żeberka - PALCE LIZAĆ !!! 131

Składniki: 1.5 kg żeberek 1/2 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 2 duże cebule czosnkowe 4 łyżki miodu 2 szklanki piwa 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku 6 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka pieprzu mielonego 4 łyżki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego 2 łyżki(...)przez chwilkę obsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Lekko podsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu lub brytfance. Zalewamy to marynatą oraz szklanką piwa i szklanką wody. Dodajemy suszone śliwki i pieczemy. Piekarnik 180 stopni, opcja góra dół - 80 minut

ClauditteMissCooking
Proteinowy Omlet Siłacza 113

Składniki które musimy zmiksować: 3 jajka 150 g białego chudego twarogu 6 suszonych moreli 1 duży banan 1 łyżka otrębów ze śliwkami 1/2 szklanki wody 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na wierzch omleta: 1 rozkruszony wafelek ryżowy 1 pokrojony w kostkę baton - OLIMP Baton Matrix Pro 32 Wanilia otręby ze śliwkami WYSOKOBIAŁKOWY BATON "LOW CARB" WANILIOWY MATRIX pro 32 - WYSOKOBIAŁKOWY

ClauditteMissCooking
Gulasz z Jelenia 179

zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce) 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku 50 g masła 100 g suszonych wędzonych śliwek Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona(...)krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.  40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.  1 duża marchewka 1 papryczka

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania