śliwka - 11236 przepisów (strona:380/750)

Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 193

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny.  Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem

Gaździnka warzy
Cytrynowy deser z owocami - prosto, szybko i smacznie 216

łyżeczka wbita w deser zanim doszłam z nim do stołu ... cytrynowy kusiciel... Składniki: 3/4 szklanki śmietanki 36% 1 cytryna 8 łyżek cukru wybrane owoce - u mnie banan i czerwone śliwki odrobina startej czekolady kilka listków świeżej mięty waniliowej Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy śmietankę, ustawiamy na małym płomieniu. Mieszając dosypujemy cukru (łyżka po łyżce). Mieszamy aż do rozpuszczenia(...)godziny (, aby nasz cytrynowy krem dobrze zgęstniał). Owoce obieramy i kroimy. Następnie układamy na stężałym cytrynowym kremie. Proponuję ułożyć najpierw warstwę bananowych plasterków, a na nią pokrojone czerwone śliwki. Na koniec posypujemy deser startą gorzką czekoladą i dodajemy kilka listków świeżej mięty. Wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, aby deser był schłodzony. Smacznego

Słodkie okruszki
Bigos pieczony po Bieszczadzku 142

wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć(...)kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić

Tradycyjna Kuchnia
Prosiaczki przekładane szynką KROK PO KROKU 159

prezentują się genialnie :) Składniki: 30 dag mąki 3 żółtka 1 białko jaja 12 dag masła 20 dag chudej szynki pieprz ziarnisty majeranek sól 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 suszone śliwki Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto.  Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra.  Wycinać krążki (16 sztuk szklanką, 8 sztuk(...)następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki.  Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe.  Gotowe świnki posmarować białkiem  i piec na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Kasza jaglana na słodko do mięs 92

słodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną.  Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, ½ szklanki suszonych śliwek, ½ szklanki suszonej żurawiny, 2 jabłka, 1 cukier waniliowy, sól do smaku, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki masła. Wykonanie: Kaszę jaglaną zalać wodą wymieszaną z mlekiem, lekko posolić, dodać masło(...)gotować około 20 minut, następnie wystudzić. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry i lekko obsmażyć na maśle, śliwki zaś pokroić w paski, dodać żurawinę i wymieszać z kaszą. Następnie wsypać cukier waniliowy, dosłodzić miodem i w razie potrzeby delikatnie dosolić

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 146

Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka oczyszczająca warzywno- owocowa 152

Pyszna, soczysta sałatka oczyszczająca. Nietypowe połączenie, ale efekt bardzo smaczny. Składniki: 1 puszka kukurydzy, 1 seler, 3 jabłka, 15 dag suszonych śliwek, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 banan, 5 łyżek majonezu light, natka pietruszki, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Cytrynę, banany i pomarańcze obrać i pokroić w cienkie plastry. Dodać pokrojone śliwki, ugotowany pokrojony seler, jabłka i odcedzoną

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 183

cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza: 3 białka (zielononóżek) 100 g cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 182

szklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam do miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 6 h przed przygotowaniem

apetytnapieczenie
Deserek: Kasza manna z jabłkiem i śliwką dla niemowląt po 8 miesiącu 115

życia (z glutenem). Bardzo sycący :) świetny podwieczorek dla Malucha :) Pamiętajmy, aby owoce kupować (w miarę możliwości) z upraw ekologicznych.  Składniki: 4 łyżki kaszy manny 1 jabłko 5-6 śliwek suszonych 1 i 3/4 szkl. wody Sposób przygotowania: Szklankę wody zagotowujemy w rondelku, gdy zawrze wlewamy kaszę mannę namoczoną w pozostałej wodzie. Gotujemy stale mieszając około 3 minuty. Następnie dodajemy(...)pokrojone w drobne kawałeczki śliwki, po chwili umyte, obrane i starte jabłko. Gotujemy razem jeszcze 2-3 minuty. Jeśli jest taka potrzeb miksujemy, ale można też tak zostawić, aby przyzwyczajać Malucha do gryzienia

Kolorowy Przepisownik
Knedle ze śliwkami 85

Sezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru

Milion Smaków
Sos holenderski 363

szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań. A jednym z ulubionych odsłon sosu holenderskiego w moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem jak Wy jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam(...)podczas ubijania, Konsystencja będzie przypominać konsystencję majonezu. Może być odrobinę rzadszy- jeśli za szybko dodamy masło Sos podawać natychmiast. Sosu nie należy podgrzewać gdy ostygnie. Smacznego :) Propozycja podania: zapiekane śliwki w boczku z sosem holenderskim; Po przepis kliknij w małe zdjęcia na dole postu Zobacz także

KreatywnePiny
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 189

Składniki: 2 szklanki pszennej mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ¾ szklanki roślinnego mleka  10 szt. daktyli/ suszonych śliwek 2 dojrzałe banany 1 szklanka roślinnego mleka (np. z orzechów nerkowca ) ½ szklanki posiekanej ciemnej czekolady (u mnie 85%) ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich malinowa konfitura lub dżem Piekarnik rozgrzej(...)średniej wielkości miski.  Do jednej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Zamieszaj i odstaw na bok.  ¾ szklanki mleka przelej do rondla, dorzuć daktyle lub śliwki. Całość podgrzej, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.  Do drugiej miski przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski

Roślinna - blog wegański
Piaskowiec z owocami 149

razem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku

Kuchenne aromaty
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 173

powonienia szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek -  jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia(...)paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat 1/4 szklanki, można mniej), jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Podajemy z ryżem jaśminowym

upichcona

Proponowane wyszukiwania